Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Do wyboru mam wiercenie studni na głębokość 17-25m lub 80m (złoża kredowe). Odpowiedz tylko pozornie jest oczywista bo:

1. okazuje się że od 1 stycznia podobno trzeba mieć projekt, zgodę i zatwierdzoną dokumentację również na te płytsze odwierty (<30m) - może to ktoś z was potwierdzić?

2. inne łódzkie odwierty w tej okolicy nie mają zbyt czystej wody i trzeba inwestowac w uzdatnianie - złoża kredowe z których korzysta wieksza część Łodzi nie wymagają uzdatniania - czy znajdzie sie ktoś z Łodzi Rokicia lub Rudy Pabianickiej kto mógłby zweryfikować ten pogląd?

3. pozostaje cena samego kopania - trudno znaleźć firmę wykonującą odwierty tak głebokie a już na pewno nie za małe pieniądze - w necie znalazłem firmę z Łomianek (nie podam adresu bo zaraz zbanują mój post) która wykonuje odwierty (do 160m) w cenie 120/m! w cenie rura PCV 125mm, "zafiltrowanie" i piasek. Czy to jeszcze studnia wiercona czy może wypłukiwana? niemniej jednak zależy mi na opinii o tej firmie - ktokolwiek widział ktokolwiek wie??

• 3 weeks później...
Mam prosbe prosze o podanie namiarów ekipy z podlasia ktora wierci studnie.Mieszkam w Białymstoku i potrzebuje wywiercenia studni na działce.
ekipa z podlasia 100zl za metr z własnym materiałem wykonuja równiez studzienki rewizyjne 500zl polecam z tego co sie zorientowałem to chyba jedzą i kopia po całej polsce :D

Witam!

Potrzebuję pilnie namiarów na jakąś sprawdzoną firmę, która wykona nam studnię głębinową na podkarpaciu. Cena też gra rolę- dlatego pytam Was tutaj na forum. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedzi na maila [email protected]

Dziękuję

Witam,

Poszukuje ekipy do wiercenia studni w okolicach warszawy wawer. Podloze piaszczyste. O cenie usługi piszecie 120-150 za m. Cz yest to cena z rura? Jakie są polecane rozwiązania? No i ile dochodzi za materialy (rura, obudowa w przyziemiu i właz)?

I przylacze sie do pytania o firme z łomianek - firmuje ja Pan Zielinski, wiercenie-studni.pl O ile ruman69 ma ich na mysli... Tez bede wdzieczny za opinie!

Z góry ogromne dzięki za sugestie!

1. okazuje się że od 1 stycznia podobno trzeba mieć projekt, zgodę i zatwierdzoną dokumentację również na te płytsze odwierty (<30m) - może to ktoś z was potwierdzić?

3. pozostaje cena samego kopania - trudno znaleźć firmę wykonującą odwierty tak głebokie a już na pewno nie za małe pieniądze - w necie znalazłem firmę z Łomianek (nie podam adresu bo zaraz zbanują mój post) która wykonuje odwierty (do 160m) w cenie 120/m! w cenie rura PCV 125mm, "zafiltrowanie" i piasek. Czy to jeszcze studnia wiercona czy może wypłukiwana? niemniej jednak zależy mi na opinii o tej firmie - ktokolwiek widział ktokolwiek wie??

Ad.1 Masz rację od 1 stycznia dla każdej studni wymagany jest projekt robót geologicznych wraz z dokumentacją składany do starostwa.

Ad.3 Cena koszmarnie niska, zapewnie rury "szare" lub kanalizacyjne, przy tej głębokości nie ryzykowałbym z takimi rurami. Nie rozumiem co to wg Ciebie studnia wypłukiwana.

Pozdrawiam

Edytowane przez ertx

Ad.1 Masz rację od 1 stycznia dla każdej studni wymagany jest projekt robót geologicznych wraz z dokumentacją składany do starostwa.

Ad.3 Cena koszmarnie niska, zapewnie rury "szare" lub kanalizacyjne, przy tej głębokości nie ryzykowałbym z takimi rurami. Nie rozumiem co to wg Ciebie studnia wypłukiwana.

Pozdrawiam

Możesz dać konkretną podstawę prawną swojej wypowiedzi dotyczącej obowiązku nakładanego na inwestora przy studni o głębokości mniejszej niż 30 metrów ??

Treść nowej ustawy znajdziesz pod adresem

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111630981

Rozdział 2 Art. 161

Ustawy nie stosuje się jedynie do studni kopanych oraz odwiertów wykorzystujących ciepło ziemi do głębokości 30m.

Wszystkie studnie wiercone, również te poniżej 30m, wymagają teraz projektu robót geologicznych.

Edytowane przez ertx

ERTX a przeczytałeś może Artykuł 3 ustęp 1 tej samej ustawy który brzmi:

"Art. 3. Ustawy nie stosuje się do:

1) korzystania z wód w zakresie uregulowanym odrębnymi

przepisami;"

a odrębne przepisy to prawo wodne w tym przypadku bo innego nie ma , druga sprawa że dalej w tej samej ustawie masz że woda nie jest kopaliną

Z resztą o tym można poczytać w innym wątku który jeden z użytkowników właśnie rozwinął i zinterpretował tak samo jak ja.

Pozdrawiam