Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Niedawno naszła nas z mężem myśl, że można by było wywiercić studnię głębinową, z której będziemy pobierać wodę do podlewania naszego ogrodu. Podzwoniłam trochę po firmach, które się tym zajmują i uzyskałam następujące informacje. Mianowicie koszt wiercenia 110zł/mb, w tej cenie jest rura pcv, filtr/filtry (nie wiem ile i jakie) i pompowanie wody do czysta. W naszym regionie lustro wody jest na głębokości 3,7m. Pan powiedział, że wierci się na głębokość 12-20m. Koszt pompy 400zł za chińczyka, polska pompa ok. 1000zł.

Koszt ok. 3000zł, czy warto? myślę, że tak, bo podlewając sobie 2000m2 trawy + mnóstwo krzewów i drzew inwestycja zwróci się po jakichś 3-5lat. Ale czy jest coś o czym jeszcze nie wiem? O co powinnam zapytać wykonawcę?

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem zielona w tym temacie.

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co powiecie na prowizorke z jaka sie spotkalem przy wierceniu ...30 metrowej studni. Oczywiscie trzeba bylo miec trzy fazowe zasilanie(od sasiada), oczywiscie zajelo trzy dni...a to brak wody...a to dziura w beczce...a to...a to..Jasne, ze wywiercone. Ale podejsicie i sprzet do wiercenia to jeszcze daleko do chocby pol...jako takiego.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam!

Również planuję jeszcze w okresie letnim studnie głębinową , czy ktoś może polecić sprawdzonych fachowców w Częstochowie? Występowały u was wapienie , skały itp ? Na ilu metrach w Częstochowie "średnio" macie źródło ?

Są już dwie osoby z Częstochowy , jeśli dołączy się kilka osób - cena z pewnością będzie zadowalająca.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
No to u mnie studnia już wykopana. Ma 21 metrów głębokości, średnica 125 mm. Wody od groma, Rurą o średnicy 32mm lała się cały dzień więc wydajność spora. Jest niestety zażelaziona ale w mojej okolicy to norma. Do podlewania oczywiście się nadaje a tylko w tym celu wierciłem studnię.

No to u mnie studnia już wykopana. Ma 21 metrów głębokości, średnica 125 mm. Wody od groma, Rurą o średnicy 32mm lała się cały dzień więc wydajność spora. Jest niestety zażelaziona ale w mojej okolicy to norma. Do podlewania oczywiście się nadaje a tylko w tym celu wierciłem studnię.

Jaki koszt?

• 2 weeks później...

Witam. U mnie (okolice Jeleśni w Beskidach) zapłaciłem 5 tys. za odwiert 21m. Zanim zdecydowałem się na konkretną ekipę to 2 tyg. trwały poszukiwania. Przyznam, że to ciężki temat bo firm się narobiło bardzo dużo i większość "naciąga na metry" i dobija straszne procenty na usługach instalacji.

Ja wybrałem firmę Specjalwiert Janusz Czerwiński. Działają na rynku około 20 lat. Robią odwiert wiertłem bodajże 220 mm. Rurę studzienną mam 160 mm a osłonową 200 mm jakieś 10 m od ziemi do skały. Wody jest dużo, wydajność około 2,5 m3 na godzinę.

Sąsiedzi dom wyżej też chcą wiercić jak zobaczyli ile u mnie wody. Pytanie teraz do fachowców w temacie. Czy wywiercenie u mojego sąsiada studni oddalonej jakieś 40-60m od mojego odwiertu nie spowoduje spadku wydajności u mnie lub braku wody ?

Większość fachowców twierdzi, że nie ale ja byłem świadkiem czegoś takiego, że podczas intensywnego wypompowywania wody z mojego odwiertu, u sąsiadki w studni kopanej 5m, lustro wody spadło jej (w deszczowy dzień) do 50cm

Czy mam się czego obawiać?? U mnie lustro wody jest na 7 metrze od ziemi. Czy istnieje jakaś wymagana odległość między studniami aby nie było problemów?

Dodam, że studnia kopana u tego sąsiada znajduje się jakieś 20-30m od mojego odwiertu. Pompowałem co 2 godziny przez 30 minut. Myślę, że nie było to aż tak intensywnie biorąc pod uwagę, że niektórzy pompują przez kilka godzin bez przerw.

Edytowane przez renekm

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam!

Również planuję jeszcze w okresie letnim studnie głębinową , czy ktoś może polecić sprawdzonych fachowców w Częstochowie? Występowały u was wapienie , skały itp ? Na ilu metrach w Częstochowie "średnio" macie źródło ?

Są już dwie osoby z Częstochowy , jeśli dołączy się kilka osób - cena z pewnością będzie zadowalająca.

Pozdrawiam

Witam również jestem zainteresowany .Moje @ [email protected]

• 3 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
witam, też przymierzam się do wykopania studni w Psarach (powiat Będziński, woj Śląskie). Ktoś rozeznawał firmy z tych okolic ? Drugie pytanie - czy kopiąc studnie przed budową domu należy na coś zwrócić uwagę, aby później móc przyłączyć instalacje wodą w domu do takiej studni ?