Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już teraz mam konkrety-jestem po rozmowach ze studniarzami.

Okolice Gdańska:wiercenie ok.65m.b.,rura stalowa fi160,filtr pcv,montaż tego filtra i pompowanie,transport-za ten zakres 15600pln i jest to u najtańszego.Generalnie wszyscy studniarze mają ceny porównywalne-najdroższy o ok.3000pln więcej.Cała studnia -z pompą,hydroforem, obudową,podłączeniem to koszt minimum ok.24000pln plus dokumentacja i papiery ok.4000 to razem prawie 3 dychy.A miało być tanio :evil: .

Gdybym od początku znał prawdziwy koszt,to ciągnąłbym wodociąg.

U jednego ze studniarzy w ciągu dwóch miesięcy cena za to samo wzrosła z 17kpln do ponad 24kpln (panie -materiały podrożały! :o ).

MaWi

Kolego z Częstochowy może byśmy się jakoś umówili i zamówili wspólnie studniarzy na pewno będzie taniej. Jeśli jest jeszcze ktoś ze śląska kto chce w najbliższym czasie wiercić to umawiamy się i wiercimy. Mój tel. 661-970-306 Bartek. Mam nadzieję, że uda nam się zmieścić w 170 zł za metr.

U mnie w Wiśle wierciła ekipa z Cisownicy k/Ustronia. 380zł.+ vat za metr.Jakież było moje zdziwienie jak prawie równolegle do sąsiada przyjechała ekipa za 300zł.Już pomyślałam trudno-są to muszą robić.Gdy powiedziałam to mojemu wykonawcy to się tylko uśmiechnął i dalej zaczął robić swoje.Tamci od razu zaczęli wiercić.U mnie zaczęli wiercić większą średnicą do pierwszej twardej skały,wsadzili rurę i ją zalali betonem.Jak się potem dowiedziałam odcieli tym wody gruntowe jak ją nazwał mój wykonawca-smrodzianke :p Sasiad nie miał tego odcięcia.Potem zaczęło sie już właściwe wiercenie.Sąsiadowi wywiercili 28metrów i skapitulowali bo była za twarda skała.U mnie wywiercili 45 metrów.Ja mam 1000litrów na godzinę a sąsiad 100 i woda u niego śmierdzi!Do tego u sąsiada żle była zrobiona obudowa-po dużej ulewie wszystko przelało mu sie do studni po prostu tragedia.Ja jestem bardzo zadowolona z mojej ekipy.Potem wiercili jeszcze u mojej kuzynki w Brennej i kolegi w Górkach Wielkich.Wszyscy są zadowoleni!!!!

Po przeczytaniu kilku postów jestem w szoku. Jak można naciągać tak ludzi!!!

Jedni piszą, że za metr wywiercenia studni zapłacili 300 zł, a jeszcze inni, że ktoś chciała za wywiercenie metra studni 400 zł. Ludzie, za czym podejmiecie decyzję o wywierceniu studni u siebie na posesji to poszukajcie fachowców w miare rozsądnie ceniących swoje usługi. Ja takich znalazłam. Przyjechali, w jeden dzień wywiercili studnię o głębokości 28 metrów. Z filtrem usługa kosztowała 1800zł. Bardzo mili fachowcy i uczciwi. Wiercą na terenie Mazowsza, a z tego co wiem to biorą za metr po 60 i 100 zł. Zależy od grubości rury. Tel. 0 696 545 339. Nie dajcie się naciągnąć wykorzystywaczom.

Jedni piszą, że za metr wywiercenia studni zapłacili 300 zł, a jeszcze inni, że ktoś chciała za wywiercenie metra studni 400 zł. Ludzie, za czym podejmiecie decyzję o wywierceniu studni u siebie na posesji to poszukajcie fachowców w miare rozsądnie ceniących swoje usługi. Ja takich znalazłam. Przyjechali, w jeden dzień wywiercili studnię o głębokości 28 metrów. Z filtrem usługa kosztowała 1800zł. Bardzo mili fachowcy i uczciwi. Wiercą na terenie Mazowsza, a z tego co wiem to biorą za metr po 60 i 100 zł. Zależy od grubości rury. Tel. 0 696 545 339. Nie dajcie się naciągnąć wykorzystywaczom.

Niestety ceny zależą od regionu kraju i rodzaju podłoża (na nizinach piaski, na wyżyna i w górach skała) i tu wcale nie chodzi o naciąganie - Bielsko-Biała 350zł za metr wiercenia fi16 i zakończenie koreczkiem (wiercili 30 metrów przez 4 dni)

Rozmawiałem z tą firmą. Ceny są takie jakie podała Sylwia czyli taniocha. Mogą przyjechać w okolice Częstochowy, ale nie do jednej studni. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Ja chcę wywiercić w przeciągu 2 miesięcy.

ja mam pytanie, czy dwoniliscie do producentow pomp do studni?? To studniarze wkrecaja ze studnia musi miec fi 160. Jesli ktos potrzebuje wody na uzytek domowy i do podlewania ogrodka, moze wiercic studnie mniejszej srednicy, nie ma zadnych przeciwskazan. jesli zamontuje sie rure fi 100-110, bez problemu mozna znalezc pompe odpowiednio wydajna.

Studnia mniejszej srednicy to koszt max 130zl/mb z materialem. Rozmawialm z grundfossem i kilkoma innymi. Moi rodzice, maja taka studnie od 4 lat i wszystko dziala bezawaryjnie. Moze ktos mnie przekona, dlaczego studnia miec taka duza srednice?

Hmm.. Z tymi studniami to jest tak. Nie można porównywać Śląska lub nawet Częstochowy z Polską centralną i północną. Wiercenie w skałach jest znacznie bardziej kosztowne niż w piaskach lub nawet glinach, po wtóre trwa o kilka dni dłużej co wiąże się z większym zużyciem sprzetu, oleju napędowego dniówki dla pracowników itp.

Ceny zależą od rejonu dlatego nie szukajmy dziury w całym. A jeżeli Pani Sylwia posiada firme wiertniczą (o czym wiem) to nich nie pisze że ceny są wzięte z kosmosu i że koszt studni to 60zł za metr.

Sam siedze w branży od lat, po drugie znajomość geologii Polski w związku w wykształceniem daje pewne rozpoznanie. Jeżeli u nas koło Warszawy studnie wierci się jeden dzień to czas ten wystarczy na wywiercenie kilku zaledwie metrów w skale więc cena musi być adekwatna.

[email protected]

Jezeli chodzi o tą średnice.

To można wywiercić studnie tzw abisynke, ale tylko wtedy gdy lustro wody jest płycej jak 7metrów. Jest to studnia mołośrednicowa i pompa zasysa wode. (wtedy te 60zł)

Jeżli chodzi o studnie w rurach osłonowych tzw głębinowe to asortyment jest taki 110mm (wewnątrz 100mm) Większość pomp ma średnice ok 97mm więc jest mały zapas bezpieczeństwa. Z tego względu większe firmy ze sprzetem profesjonalnym proponują studnie 160mm. Ale mozna kupić rury profesjonalne średnicy 120mm i nie robić problemów ) Jeżeli robicie studnie 110mm to radze tego grundfossa kupić Znam przypadki że inne pompy wózkiem widłowym wyjmowano ze 110, albo zapytajcie o inną średnice na 120.

Aha, prosze nie pytać czy pojade na Sląsk wywiercić studnie bo wystarczy robót mi na miejscu, jednak jeżeli macie jakieś pytania to odpowiem jeśli potrafie, pozdrawiam.

[email protected]

Kolego wydaje mi się, że się mylisz. Moi sąsiedzi mają głębinowe studnie były wiercone w ciągu jednego dnia i skały żadnej nikt nie widział. Tylko, że tutaj się umówili i biorą trzy i pół stówy. Dla mnie jest to zwykłe oszustwo. Dzwoniłem do kilku zawodników od odwiertów i twierdzą, że jeśli byłaby skała to cena jest 800 zł za metr a nie 350. Nie bardzo rozumiem jak to się ma do 100 zł za metr w średnicy 160 w centralnej Polsce.

Jezeli chodzi o tą średnice.

To można wywiercić studnie tzw abisynke, ale tylko wtedy gdy lustro wody jest płycej jak 7metrów. Jest to studnia mołośrednicowa i pompa zasysa wode. (wtedy te 60zł)

Jeżli chodzi o studnie w rurach osłonowych tzw głębinowe to asortyment jest taki 110mm (wewnątrz 100mm) Większość pomp ma średnice ok 97mm więc jest mały zapas bezpieczeństwa. Z tego względu większe firmy ze sprzetem profesjonalnym proponują studnie 160mm. Ale mozna kupić rury profesjonalne średnicy 120mm i nie robić problemów ) Jeżeli robicie studnie 110mm to radze tego grundfossa kupić Znam przypadki że inne pompy wózkiem widłowym wyjmowano ze 110, albo zapytajcie o inną średnice na 120.

Aha, prosze nie pytać czy pojade na Sląsk wywiercić studnie bo wystarczy robót mi na miejscu, jednak jeżeli macie jakieś pytania to odpowiem jeśli potrafie, pozdrawiam.

[email protected]

a co z pompami 3''? Nie nadaja sie?

Rozmawiałem z tą firmą. Ceny są takie jakie podała Sylwia czyli taniocha. Mogą przyjechać w okolice Częstochowy, ale nie do jednej studni. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Ja chcę wywiercić w przeciągu 2 miesięcy.

Jesteśmy zainteresowani. Mamy działkę w Żarkach Letnisko. Jaka byłaby cena?

Jestem zainteresowany wierceniem studni w Tychach. Jaka bylaby cena?

Hmm.. Z tymi studniami to jest tak. Nie można porównywać Śląska lub nawet Częstochowy z Polską centralną i północną. Wiercenie w skałach jest znacznie bardziej kosztowne niż w piaskach lub nawet glinach, po wtóre trwa o kilka dni dłużej co wiąże się z większym zużyciem sprzetu, oleju napędowego dniówki dla pracowników itp.

Ceny zależą od rejonu dlatego nie szukajmy dziury w całym. A jeżeli Pani Sylwia posiada firme wiertniczą (o czym wiem) to nich nie pisze że ceny są wzięte z kosmosu i że koszt studni to 60zł za metr.

Sam siedze w branży od lat, po drugie znajomość geologii Polski w związku w wykształceniem daje pewne rozpoznanie. Jeżeli u nas koło Warszawy studnie wierci się jeden dzień to czas ten wystarczy na wywiercenie kilku zaledwie metrów w skale więc cena musi być adekwatna.

[email protected]

Być może ma Pan wykształcenie oraz wieloletnie doświadczenie w branży studniarskiej, ale to nie znaczy, że może Pan pisać na forum co się Panu podoba. Ja sobie tych cen nie zmyśliłam (60 zł). Zdaje sobie sprawę z tego, że koszty wywiercenia studni w skale są większe ale bez przesady. Niech Pan jeszcze doda, że firmy wiertnicze za wywiercenie studni mają minimalny zysk, albo wiercą po kosztach to chyba pęknę ze śmiechu. Skoro sam Pan wierci studnie to świetnie jest Pan zorientowany co do zysku. A tak szczerze to współczuję tym ludziom ze śląska. Pisze Pan, że posiadam firmę wiertniczą. Jest Pan świetnie zorientowany. Zawsze Pan tak śledzi konkurencję? Po za tym w swoim poście pisałam o firmie która wierci w województwie mazowieckim, a nie na śląsku. Pozdrawiam Pana "URGOTA", i życzę Panu dużo klientów.

Poszło na PW. Jeśli jeszcze ktoś jest z naszych okolic to proszę się zgłaszać. Tylko proszę o konkretne osoby, żeby się nie wstydzić za nikogo.

podoba mi się temat tej rozmowy ten pan urgot prubuje być najmądrzejszy ale mu się to nie udaje ja z nim prowadziłem rozmowy i stwierdziłem żę się nie opłaca i szkoda czasu .POZDRAWIAM PANIĄ SYLWIE KTÓRA TEŻ MA SWOJE ZDANIE NA TEN TEMAT A PAN URGOT TRAKTUJE WSZYSTKICH JAK KONKURENCJE I CHYBA SIĘ BOII ŻE NIE BĘDZIE MIAŁ CO ROBIĆ I ZOSTANIE MU TYLKO PRACA DORADZANIA NA FORUM