Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obdzwoniłem kilkanaście firm z Krakowa oraz sąsiednich województw i podano mi ceny 300-400 zł/m za studnię wierconą, na gotowo, przy średnicy rury 160-220 mm.

Też nie chcę dać się nabić w butelkę, bo ludzie na forum podają ceny dwa - trzy razy niższe...

@Emer jak coś znajdziesz sensownego to daj znać,Ja też szukam

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z tego co sie orientuje - odwiert studni abisynki od glebinowej rozni sie zastosowanymi urzadzeniami - glebokie studnie wymagaja bardziej specjalistycznych maszyn, a owe maszyny sa drozsze - tak wiec metr odwiertu glebinowej i abisynki jest tez rozny

my wiercimy wkrotce - mam juz pozwolenie, umowiona firme i termin przyjazdu maszyn. Jak bede po - napisze wrazenia i wydam stosowna opinie o zakladzie wiertniczym :lol:

Witam wszystkich .piszecie o studniach i ich cenach .mnie ciekawi jedna rzecz czy spisywaliscie umowe z fachowcami co wiercili wam studnie?Mi wlasnie dzis wiercili ale jeszcze nie placilam za nic i nie wiem czy i jak spisac taka umowe.przeciez firmy co kopia studnie musza dawac jakies gwarancje np.za pompy lub ilosc mozliwego poboru wody(moja firma dala narazie ustna gwarancje na 3000l ale ja nie wierze w ustne umowy czy gwarancje)poradzcie co i jak .pozdrawiam wszystkich

@Emer jak coś znajdziesz sensownego to daj znać,Ja też szukam

Jasna sprawa. Dam znać za kilka dni, muszę jeszcze z kimś porozmawiać. W której części Krakowa budujesz? Ja w okolicach Wzgórz Krzesławickich.

Ja po drugiej stronie Krakowa.Koło Kryspinowa.Ale nie są to jakieś duże odległości znowu.Mi też gościu krzyknął 300-400 za metr +materiał.Firma z Balic

No, w końcu mamy gościa od odwiertu. Facet jest z Mazowsza ale przyjedzie w okolice Cz-wy. Cena to 100 zł za metr głębinowej studni z materiałem+ 250 zł za filtr. Co najważniejsze jest samowystarczalny tzn. Agregat i zbiornik na wodę. Mamy kilka studni do wywiercenia, jutro zamawiamy. Ustawimy termin na ostatni tydzień kwietnia. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko i uda nam się zagrać na nosie lokalnym studniarzom.

właśnie dzisiaj ekipa z Czech wywierciła w skale otwór na głębokość 21m.

Od metra 250zł -robocizna + sprzęt+rura PCV + certyfikat+gwarancja ,że woda będizie .Dodatkowo trzeba zapłacić za rurę stalową ,której zadaniem jest odcięcie odwiertu od wód gruntowych.Do mnie należy później wpuścić dwa kręgi(na strefę przemarzania) cerlem podłączeń technicznych z budynkiem.

Czy warto?-woda bębie drozec :wink:

Jasna sprawa. Dam znać za kilka dni, muszę jeszcze z kimś porozmawiać.

No i po sprawie. Firma, która miała być moją nadzieją wbiła mi nóż w plecy :evil:

Czyli jestem w punkcie wyjścia. Tyle tylko, że dowiedziałem się co mam pod nogami - kilkanaście metrów pod poziomem gruntu mam warstwę wapieni. Grrr.

Jasna sprawa. Dam znać za kilka dni, muszę jeszcze z kimś porozmawiać.

No i po sprawie. Firma, która miała być moją nadzieją wbiła mi nóż w plecy :evil:

Czyli jestem w punkcie wyjścia. Tyle tylko, że dowiedziałem się co mam pod nogami - kilkanaście metrów pod poziomem gruntu mam warstwę wapieni. Grrr.

Ja też nic za normalną kasę nie znalazłem jeszcze

Hej, Mozesz podac namiary na ta ekipe z Czech?

dzieki

właśnie dzisiaj ekipa z Czech wywierciła w skale otwór na głębokość 21m.

Od metra 250zł -robocizna + sprzęt+rura PCV + certyfikat+gwarancja ,że woda będizie .Dodatkowo trzeba zapłacić za rurę stalową ,której zadaniem jest odcięcie odwiertu od wód gruntowych.Do mnie należy później wpuścić dwa kręgi(na strefę przemarzania) cerlem podłączeń technicznych z budynkiem.

Czy warto?-woda bębie drozec :wink:

Milan Pacholik-AQUA aervis z Ceska Skalice

Tel.kom do człowieka z okolic Kłodzka-p.Bogdan 787323057-nie jestem pewien.

Gdyby to nie ten numer to podam go w tygodniu,gdyż wizytówkę przekazałem koledze.

Wykopali 21m w skale.Założyli rurę ocheronną na gł. 8metrów przed wodami gruntowymi.Lustro wody mam na gł.6,5metra. Wydajność 19m3 na dobę krystalicznie czystej wody . Za rurę ochronną trzeba było dopłacić -50zł za mb.

Razem rachunek opiewa na 5650 zł.

Nie było żadnych problemów.

• 2 weeks później...
No, my już po odwiertach. Ekipa, którą zamówiliśmy super. Telefon powyżej. Goście przyjechali do nas 300km, nie tylko do nas. W sumie załatwiliśmy im 7 odwiertów. Woda kryształ, przestaliśmy wiercić na 12 metrach. Od tych wiertaczy czuć doświadczenie na kilometr. Nie, było problemów nie do rozwiązania. Koszt jak na nasz region śmieszny, chłopaki bardzo w porządku, jeszcze się z nimi na wódkę umówiłem w hotelu. Jak na razie pomysł z zebraniem kilku chętnych do studni i zamówienie ekipy z poza śląska jak najbardziej sprawdzony. Rachunek za całość: 100 zł metr odwiertu z materiałem+ 300 zł filtr+ dreny i dekiel 130 zł.

No, my już po odwiertach. Ekipa, którą zamówiliśmy super. Telefon powyżej. Goście przyjechali do nas 300km, nie tylko do nas. W sumie załatwiliśmy im 7 odwiertów. Woda kryształ, przestaliśmy wiercić na 12 metrach. Od tych wiertaczy czuć doświadczenie na kilometr. Nie, było problemów nie do rozwiązania. Koszt jak na nasz region śmieszny, chłopaki bardzo w porządku, jeszcze się z nimi na wódkę umówiłem w hotelu. Jak na razie pomysł z zebraniem kilku chętnych do studni i zamówienie ekipy z poza śląska jak najbardziej sprawdzony. Rachunek za całość: 100 zł metr odwiertu z materiałem+ 300 zł filtr+ dreny i dekiel 130 zł.

Gratuluję!

Miał Pan świetny pomysł sprowadzenia studniarzy z mazowsza. Wszyscy którzy mają podobną do Pana sytuację powinni postąpić w podobny sposób. Może firmy studniarskie z okolic śląska zaczną świadczyć usługi wiertnicze w cenach adekwatnych do swojej pracy. Pozdrawiam i życzę innym powodzenia w wierceniu studni.

Czy dobrze zrozumiałem, że wiercenie + prace dodatkowe zajeły im 1 dzień a cena to mniej niż 2 tys. zł?