Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proza życia - mop do podłóg

Cypek

Recommended Posts

Ja też użytkuję LEIFHEIT HAUSREIN już 2,5 roku. Wcześniej była paskowa Vileda. LEIFHEIT HAUSREIN jest OK, ale zachwytów jakie tu widzę we wcześniejszych postach, nie podzielam. Owszem sprząta się w miarę szybko, ale nie podoba mi się, że po wyciśnięciu mopa nakładka/szmatka pozostaje zbyt mokra. Ale być może to moje subiektywne odczucie.

Bardzo fajnie wyciskana jest nakładka Leifheit Twist System. Jest prawie sucha.

http://www.leifheit.de/fileadmin/products/reinigen/twist_system/055341_5_01_web.jpg

Niestety TWIST ma mniejszy rozmiar nakładek/szmatek niż HAUSREIN :-?

Jak dla mnie tem mop po wyciśnięciu też jest stanowczo za mokry. Na moim gresie polerowanym zostaja paskudne smugi po wyschnięciu. Może zatem tem Twist byłby lepszy?

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam viledę - tego płaskiego mopa ze zdjęcia na poprzedniej stronie. Użytkuję go intensywnie od 5 lat - polecam serdecznie, myje się świetnie, no a jakość wykonania mopa i wiadra jest po prostu na medal. Po tylu latach wyglada jak nowy, wystarczy od czasu do czasu wymienić końcówkę i pewnie posłuzy mi jeszcze parę latek :)

• 4 months później...

Witam.

Przebrnęłam przez wątek i dochodzę do wniosku, że chyba trzy mopy są godne uwagi.

1. Merida. Wszystko kupuje się osobno – mop, trzonek no i te myjki. A co z wiadrem? Ma ktoś? Chyba dwie osoby wspomniały w tym wątku o tym mopie.

Może coś ktoś jeszcze więcej powiedzieć?

http://www.merida.com.pl/catalogue.phtml?action=cat_product_show&cat_product_id=2723

Tam na tej stronie można zamówić bezpłatny katalog, zobaczymy co to będzie.

2. Hausrein LEIFHEIT – cena zabija, bo chyba bez wiadra go kupować to nie ma sensu..?

3. No i VILEDA ZESTAW ULTRAMAX (zupełnie przyzwoita cena choćby na allegro).

Ale jak z wilgotnością myjki po wyciśnięciu w tym sprytnym wiaderku?

Mam hektary parkietów i gresów polerowanych więc musi być ledwo wilgotna..

3. No i VILEDA ZESTAW ULTRAMAX (zupełnie przyzwoita cena choćby na allegro).

Ale jak z wilgotnością myjki po wyciśnięciu w tym sprytnym wiaderku?

Mam hektary parkietów i gresów polerowanych więc musi być ledwo wilgotna..

No niestety mop po wyciśnięciu nie jest ledwo wilgotny. Może ja za słabo wyciskam, ale jest bardziej mokry niż wilgotny.

Czyli nie polecasz?

Ja jestem bardzo zadowolona, bo zmywam wszystko na mokro i to dla mnie żaden problem. Ale skoro Ty chcesz mopa ledwo wilgotnego po wyciśnięciu - to ten taki na prewno nie będzie i nie wiem jak się sprawdzi na gresie polerowanym. Ja mam wszystko matowe i jest OK.

Dzięki za Wasze odpowiedzi/podpowiedzi, na pewno coś kupię i zdam relację jak to działa...

Po bliższym przeanalizowaniu obu mopów widać różnicę. I nie chodzi tu tylko o wiadro…chyba.

Chodzi mi o mopy VILEDA ULTRASPEED 15L i VILEDA ULTRASPEED 25L.

Ten z wiadrem 15l ma wyciskarkę (hmm… czy wyciska dobrze?).

A ten 25l ma bardzo wydajną prasę..

Czy na forum są użytkownicy tego mopa z tą prasą?

Czy ten wystający drążek z tego wiadra, to jest właśnie ta prasa?

Edytowane przez miwi

A, faktycznie !

Spojrzałam teraz uważniej na zdjęcia :

http://www.allegro.pl/item1103068896_vileda_prof_ultraspeed_25_l_zestaw_do_sprzatania.html

i ten 25-litrowy ma jeszcze tzw. "prasę" !

Ze zdjęć wynika, że ten wystający z wiadra drążek to właśnie owa prasa.

Ciekawe, jak to działa...

Szkoda, że mój mąż nie załatwił mi ( on mi to załatwiał od kolegi ) tego właśnie zestawu - z tą prasą i wiadrem na kółeczkach... wrrrrr.

Ech, zlecić coś facetowi...

:bash:

Ale mam ten tańszy zestaw i też jestem bardzo zadowolona.

Wg mnie wyciskarka dobrze wyciska.

Pewnie z tą dodatkową prasą to już bajka będzie.

;)

mam 80m2 plytek na parterze,2 zwierzaki i 2 dzieciaczkow.Ogolnie- myje podlogi codzienne po odkurzaniu.zalezy mi na czystych fugach i higienicznej podlodze majac na wzgledzie szalejace w ogrodzie i lakach 4-nogi ktore potem chetnie przebywaja w domu..Kusi mnie h20 mop ultra i sama juz nie wiem po tych postach czy warto?

Kupiłam VILEDA ULTRASPEED 15L z wyciskarką.

Mop jest już przetestowany i śmiało można powiedzieć, że sprawdza się rewelacyjnie !!!

Po wycisnięciu jest wilgotny a dla mnie to ważne, bo posiadamy hektary gresu polerowanego i parkietów. Nie trzeba też używać jakiejś potężnej siły aby go wycisnąć.

Tam gdzie mam ochotę myć bardziej na mokro (taras, piwnica, schody do domu) - nie wyciskam już tak mocno.

Ech...życie stało się prostsze :-)

Zdecydowanie polecam dla niezdecydowanych!

Jeszcze raz dzięki za Waszą pomoc..

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...
mam pytanie do użytkowników ultramaxa Viledy, po umyciu pojawiają mi się dziwne smugi na płytkach, nieważne czy myję modą z płynem do płuytke, czy z Ajaxem czy samą wodą, smugi są:(. Jak umyję zwykłym mopoem za kilka złotych to tego nie ma, dodam że jeszcze nie prałam szmatki:)