Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proza życia - mop do podłóg

Cypek

Recommended Posts

Ja mam taką niebieską gąbkę, która znakomicie chłonie wodę.

Jest przy niej "wajcha”, która odciska nadmiar wody. Starcza na 2 - 3 miesiące, później leci do kosza, kosztuje 16zł.

Ostatnio chciałam sobie kupić tą prostokątną szczotę z frotte, widziałam też z taką wajchą, co odciska wodę, (bo koleżanka ma taką co ręcznie wyciska - normalnie bym się porzygała jakbym miała w syfiastym wiadrze ręką grzebać) kosztowała tylko 140zł a wkład (ta frotte) 30zł.

Podsumowując:

Jestem bardzo zadowolona z mojego niebieskiego mopa :)

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

również polecam prostokątne mopy z firmy Lifeheit. Wczoraj zakupiłam taki własnie niewielki, którego wyciska sie poprzez złożenie na pół "myjki". Kupiłam go w Obi - koszt 99 zł, dokupiłam również dodatkową końcówkę do mycia parkietu (35 zł), wiadra nie trzeba kupować wystarczy zwykłe prostokątne.

Myje super, leciutko, dokładnie. Myjka super się składa, tak, że dociera do wszystkich zakamarków (kanapy, komode itp)

Polecam :)

Po kilku miesiącach używania Leifheit Picobello możemy powiedzieć, że wszystko jest ok, oprócz mocowania wkładów.

Od pewnego czasu ząbki które są w uchwycie nie chcą trzymać gąbki wkładu i wkład lubi częściowo lub całkowicie odpadać, zwłaszcza przy wyciskaniu. :x

Używamy też od czasu do czasu mopa z niebieskiej gąbki - jest dobry, ale teleskopowa rura to największy szajs jaki może być.

mstrogonow, bingo, to jest to o co mi chodziło.

Aaaa, już znalazłem namiary na firme w Pruszkowie

AGED Sp. z o. o.

Millennium Logistic Park

ul. 3 Maja 8

PL-05-800 Pruszków

Tel. + 48 22 738 31 21

Fax + 48 22 738 31 29

E-Mail: [email protected]

Internet: http://www.aged.com.pl

Zobaczymy, ile to kosztuje ? Mam nadzieję że mnie na to stać :)

Tam jest tylko biuro i nie ma sprzedaży.

Towar frimy leifheit można kupic w OBI, Praktikerze i chyba w Leroy

• 2 weeks później...
Właśnie zainwestowałam (dla mnie sporo) w prostokątnego mopa Viledy i specjalne wiadro do niego, a straszycie, że się szybko złamie... Wygląda delikatnie, więc zapowiedziałam, że tylko ja moge go używać. Rodzina nie wyglądała na zmartwioną :wink: Ale myje super. Już oczyma wyobraźni widzę, jak kupuję coraz to nowe ściereczki do niego (a wybór spory: do mycia na mokro, na sucho, do terakoty, do paneli). :wink: Konserwacja powierzchni płaskich to ostatnio moje ulubione zajęcie ... No, nie mam wyjścia ...

Mam zamiar kupić ten zestaw, czy możesz powiedzieć czy wyciskanie w tym wiaderku jest skuteczne. Ja będę miała deski więc zależy mi na tym, żeby mop był prawie suchy. Można kupić podobny zestaw, ale z dodatkową rączką do wyciskania i na kółkach. Ale nie wiem czy to konieczne. Daj znać, jak się sprawuje nowy sprzęt.

Około cztery lata temy zainwestowałam w mopa Viledy płaskiego - działa do dzisiaj perfekcyjnie. Jestem z niego bardzo zadowolona - i zamierzam dokupić nową szmatkę (czy jak to tam się zwie). Nie dlatego aby była mocno zużyta, ale odkąd mamy psa podłogi sa tak uświnione, że ta nakładka po każdym mycia podłogi nadaje sie do prania (90 st.). Musi więc byc coś na zmiany. Aha - mop nie był oszczędzany :D a raczej intensywnie używany. Co do wiadra - to faktycznie rączki w tej wodzie bym nie zanużyła, ale rączki w rękawiczce - bez problemu.

Pozdrawiam

• 7 months później...

Interesuje mnie mop wyciskany Leifheit. Zestaw jest dosyć drogi: sam mop ponad 100zł, do tego wiadro z wyciskaczem za 300zł. Razem ponad 400zł :o

Czy rzeczywiście wart jest swojej ceny? Nie wiem czy widzieliście filmik reklamowy, gdzie uśmiechnięta pani nogą odczepia z jednej strony ściereczkę, wkłada do wiadra, nogą uruchamia wyciskarkę i... tutaj filmik się urywa. Czy trzeba schylić się i ręcznie doczepić ścierkę do mopa?

Zastanawiam się też po lekturze tego wątku nad tańszym Picobello M. Ale znów wątpliwości: czy dobrze wyciska wkładkę, na ile jest sucha? Dodam, że w salonie mam panele a one nie lubią nadmiaru wody. Nie wiem czy Picobello,choć tańszy od Hasusreina (ten z wiadrem wyciskaczem) spełni swoje zadanie?

Po kilku miesiącach używania Leifheit Picobello możemy powiedzieć, że wszystko jest ok, oprócz mocowania wkładów.

Od pewnego czasu ząbki które są w uchwycie nie chcą trzymać gąbki wkładu i wkład lubi częściowo lub całkowicie odpadać, zwłaszcza przy wyciskaniu. :x

Używamy też od czasu do czasu mopa z niebieskiej gąbki - jest dobry, ale teleskopowa rura to największy szajs jaki może być.

potwierdzam ... w dodatku to wyciskanie poprzez złożenie mopa na pół jest moim zdaniem do niczego ... :roll: na myjce zostaje mnóstwo wody .... sprawdzi się przy podłogach z gresu, terakoty czy kamienia. Ale drewno lub panele długo przy tym nie pociągną ..

Interesuje mnie mop wyciskany Leifheit. Zestaw jest dosyć drogi: sam mop ponad 100zł, do tego wiadro z wyciskaczem za 300zł. Razem ponad 400zł :o

Czy rzeczywiście wart jest swojej ceny? Nie wiem czy widzieliście filmik reklamowy, gdzie uśmiechnięta pani nogą odczepia z jednej strony ściereczkę, wkłada do wiadra, nogą uruchamia wyciskarkę i... tutaj filmik się urywa. Czy trzeba schylić się i ręcznie doczepić ścierkę do mopa?

Zastanawiam się też po lekturze tego wątku nad tańszym Picobello M. Ale znów wątpliwości: czy dobrze wyciska wkładkę, na ile jest sucha? Dodam, że w salonie mam panele a one nie lubią nadmiaru wody. Nie wiem czy Picobello,choć tańszy od Hasusreina (ten z wiadrem wyciskaczem) spełni swoje zadanie?

mamy mopa Leifheit HAUSREIN

do paneli lepiej zaopatrz się w wkład soft, się wyciska i jest półsucha po wyciśnięciu w wiadrze

wkład ściąga się i zakłada bez użycia rąk, wiaderko nie jest tanie ale sprzątanie jest łatwiejsze, nie pisze że to przyjemnośc

Co do wiadra - to faktycznie rączki w tej wodzie bym nie zanużyła, ale rączki w rękawiczce - bez problemu.

Ha, ha, kilka lat temu pies mi wpadł do szamba, sama byłam, musiałam się zanurzyc do ramion (żeby założyć mu szelki i wywindowac na nich, pies 45 kg a otwór mały). Akurat się wybierałam na ślub i wesele znajomych, właśnie wróciłam od fryzjera, sukienkę miałam zakładać i...

Oszczędzę Wam szczegółów akcji, ale ani chwili się nie zastanawiałam wejść czy nie wejść. Teraz byle wiaderko ze świństwem mnie nie przeraża :-)

Ale faktycznie zastanawiałam się nad mopem, bo ze ścierką latać mordęga, dzięki za ten wątek!

Aha, dodatkową korzyść z tej "akcji" odczułam przy okazji nauki nurkowania, jak spece nonszalancko opowiadali o róznych głębokościach, mieszankach itp. pytałam, na tak, tak, a w szambie kiedyś nurkowaliście :-)))

Pozdrawiam

zielony_listek

A tak z innej puszki... czym myjecie panele?

Bede miała panele ciemne łączone z jasnymi kafelkami i zastanawiam się czy jest jedna rzecz, którą można ciurkiem umyć obydwie powierzchnie.

A może jakiś nabłyszczacz? Żeby panele ciemne ładnie lśniły... Wiem, że to tylko panele, ale już mogłyby wyglądać przywoicie.

Dzięki za podzielenie się doświadczeniami.

w Castoramie mop plus wiadro Hausrein to ok. 260zł. Natomiast w OBI widziałam tej samej firmy coś podobnego - tylko, że mniejszy mop (też frotte) i inny typ wiadra za ok. 200zł. "Pani" w reklamówce pokazywała, że niby się odwirowuje. I teraz sama nie wiem. A czy ten wkład Hausrein nie jest za duży? Czy się nim wygodnie myje?

a czy do picobello nie ma wymiennych myjek? zeby zmienic gabeczke na takie cos do paneli co latwo sie wyciska i jest polsuche? czy ta skladana wyciskarka na prowdnicy mopa w ogole nie daje rady, nawet z innym wkladem?

mam taki sam problem jak pare innych osob, chce przecierac szybciutko mopem drewniane podlogi, nie moge za bardzo ich moczyc...

a czy do picobello nie ma wymiennych myjek? zeby zmienic gabeczke na takie cos do paneli co latwo sie wyciska i jest polsuche? czy ta skladana wyciskarka na prowdnicy mopa w ogole nie daje rady, nawet z innym wkladem?

mam taki sam problem jak pare innych osob, chce przecierac szybciutko mopem drewniane podlogi, nie moge za bardzo ich moczyc...

Do picobello są dwa rodzaje myjek, ale z tego co pamiętam obydwie mają niebieską gąbeczkę a różnią się tylko fredzelkami pod spodem.

Tak więc sądzę że wyciskanie daje efekt podobny.

A nawet jeśli będzie ok, to za kilka miesięczy mocowanie "rzepowe" będzie puszczać. Nie polecam.

Teraz szukamy mopa, który ma jakoś sensownie mocowany wkład. Na zdjęciach Vileda Ultramax wygląda obiecująco. Muszą obadać na żywo.

w Castoramie mop plus wiadro Hausrein to ok. 260zł. Natomiast w OBI widziałam tej samej firmy coś podobnego - tylko, że mniejszy mop (też frotte) i inny typ wiadra za ok. 200zł. "Pani" w reklamówce pokazywała, że niby się odwirowuje. I teraz sama nie wiem. A czy ten wkład Hausrein nie jest za duży? Czy się nim wygodnie myje?

Gdzie ta Castorama? Już tam lecę! We Wrocławiu samo wiadro kosztuje 290zł a mop około 200!. :evil:

Ja mam Viledę, ale nie tę czerwoną, tylko serię Professional. Dokładnie (gdyby ktoś chciał poszukać) nazywa się to :

Vileda Proffesional UltraSpeed System 15L

Z prostokątnym wiaderkiem - nie wózkiem! Mam już ponad rok, przy dzieciakach podłogi trzeba myć codziennie. I działa - Nic się nie złamało, wygieło itp. Do tego można kupic dodatkowe wkłady do różnego typy podłóg.