Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proza życia - mop do podłóg

Cypek

Recommended Posts

Ja nie byłam zadowolona z Picobello. Brud jakby się wciskał w mop, słabo się spłukiwał, wkład szybko się rozkleił. Ultramax lepiej sie plukał, ale za mokry do paneli.

Teraz uzywam zwykłego bluemopa z hipermarketu, wymieniam co parę miesięcy, kosztuje grosze. Ma też zaletę , że zbiera psie futro! :wink:

Ja znowu jestem zadowolona z Picobello :wink: Własnie dlatego ze drobinki piasku , okruszki , włosy kota wciskają sie w mop(zostają na mopie) . Daje mopa pod kran/prysznic i po okruszkach . Natomiast z tych wszystkich sznurkowych te okruchy wylatywały na podłogę , a to był koszmar , bo po myciu podłóg musiałam jeszcze odkurzyc.

Pozatym picobello jest mały wygodnie myje sie nim podłogi , wszędzie dociera .

El-ka a jak wygląda ten blue mop z hipermarketu , mozesz opisac? w jakim markecie go dostanę?

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Jeśli i ja moge cos dodać to mam mopa firmy Leifheit ale jaki model to nie wiem ,mam do tego wiaderko z wirówką-REWELACJA Nawet wysłałam drugi egzemplarz koleżance, tez zadowolona.Kupiłam go w Macro jakas niby promocja była 159zł ale potem widzialam go w Practikerze za 169zł -mówię tu o całym zestawie.

wirówka dziala na zasadzie Bączka dla dzieci....

Ja sobie kupiłam coś na parę w Tchibo. O połowę tańszę niż TVmarket. Na terakotę, parkiet rewelka.

Mika, a możesz cos więcej o tym parowym cudaku? Faktycznie takie dobre?

Czy przed takim "zmywaniem" musi byc podłoga idealnie odkurzona (okruchy, sierść)?

Widziałam reklamę w TVMarkecie i jakos nie bardzo rozumiem, co sie z tym brudem robi? Czy on jest rozpuszczony przez parę i przykleja sie do tej myjki? I trezba wypłukac wkład po prostu?

No chyba nie unosi sie ten brud z parą? Jakos mi się to z fizyką nie zgadza, poza tym prędzej czy później musiałoby to osiadać.

Pozdrawiam

zielony_listek

Jaszczurka , napisz jeszcze proszę jak ta wirówka sprawdza się jesli chodzi o wyciskanie wody . Po takim odwirowaniu ten materiał jest bardzo mokry , suchy? , nadaje sie do mycia drewna , panleli czy tylko do gresu?

Zaciekawiłas mnie tym mopem.

a co polecacie do parkietu olejowanego - wiem że trzeba myć czasami wodą z specjalnym mydłem - czy jest jakiś dobry mop do tego ?

to zalezy tylko od Ciebie jak mokrego mopa potrzebujesz....... wirowka dziala na zasadzie bączka,wiec im wiecej razy nacisniesz ,wiecej wody odwirujesz, mozna powiedziec ze prawie do sucha :lol:

Blumop, czasem nazywają też Magic Mop można dostać w Tesco, Realu itp. To taka niebieska podłużna gąbka, która jest twarda jak jest całkiem sucha. po namoczeniu mięknie. Ustrojstwo ma nad gąbką czarne rolki i wajhę do wyciskania. Kij aluminiowy składany. Płucze się pod bieżącą wodą lub w wiaderku. Kosztuje w zależości od promocji i producentaod 15 do 30 zł. Są solidniejsze i trochę gorsze. Na pewno dużo lepszy od "babajagi", mnie też lepiej pasuje od innych drogich patentów. Starcza spokojnie na 3-4 miesiące, choć zdarzyło mi się raz wyrzucić od razu, bo wajha nie działała.

http://www.abico.pl/lista.php?naz=R%C3%B3%C5%BCne%20r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci&katID=106&jezykID=1&walutaID=1&PHPSESSID=b8d452aaa446e492447d5fcf9e103d64

Jest też do kupienia wysyłkowo na trzeciej pozycji za jajkiem świecącym. Nawet tańszy niż w markecie.

Babajaga to to ze sznurkami! :lol:

Ja jestem z pokolenia, które wie jeszcze co to jest Baba jaga i jakiego uzywała środka lokomocji, ale za nasze wnuki to bedą chyba sprzątały... transformersy :-)

Ponawiam pytanie, czy ktos wie, co sie dzieje z brudem przy tych parowych urzadzeniach czyszczących?

Pozdrawiam

zielony_listek

JA mam to coś na parę ale nie takie małe jak reklamują w tv shop tylko wygląda jak klasyczny odkurzacz. Ja to nazywam sterylizator parowy, bo sterylizuje gorącą parą jak zmywarka naczynia. Polubiłam mycie podłóg odkąd to używam, jest wygodne jak odkurzacz, wydziela minimum pary, więc sztucznym panelom się nic nie dzieje, posadzka kamienna wiadomo, parkiet nie lakierowany raz w miesiącu i dywany już bez szmaty tylko samą szczotką na kiju - jak odkurzaczem. Zbiornik mieści 1,5litra wody i wystarcza pary na 60 m2 powierzchni. Nawet nie trzeba dotykać brudnej szmaty, tylko ją zrzucić z kija i założyć drugą czystą. Ja mam bardzo brudne podłogi, bo u mnie wszyscy chodzą w butach, więc zmieniam szmatę miej więcej co 10m2. A potem te brudne szmaty do pralki, to mogąbyć stare ręczniki albo sprzedawane szmaty do podłogi. Nie wiem, gdzie kupiony mój sterylizator, bo po ślubie znalazłam go w piwnicy w domu mojego męża :)

Babajaga to to ze sznurkami! :lol:

Ja jestem z pokolenia, które wie jeszcze co to jest Baba jaga i jakiego uzywała środka lokomocji, ale za nasze wnuki to bedą chyba sprzątały... transformersy :-)

Ponawiam pytanie, czy ktos wie, co sie dzieje z brudem przy tych parowych urzadzeniach czyszczących?

Pozdrawiam

zielony_listek

Gdzieś czytałam, że mop parowy strasznie dużo wody zostawia na podłodze i że trzeba ją ściągać dodatkowo szmatą.

Nie pamiętam gdzie to było, ale postaram się poszukać.

Ja Ci odpowiem po Świętach, mam zamówione u Mikołaja :lol: Mam jeszcze cichą nadzieję, że może dostanę przed, to mi ułatwi robotę :oops: Myślę, że podłoga musi byc odkurzona, a potem -podobno - łatwo i przyjemnie H2O mopem :lol: 8)

Bardzo jestem ciekawa Twoich wrażeń Oxa.

Może też się skuszę na to cudo :D .

Napisz koniecznie.

JA mam to coś na parę ale nie takie małe jak reklamują w tv shop tylko wygląda jak klasyczny odkurzacz...

Dzięki. A możesz jeszcze mnie, ciemnej, powiedzieć jak wygląda sprawa drobnych smietków na podłodze i sierści?

To trzeba najpierw normalnie odkurzyć, a potem dopiero podłogę tym parownikiem (zamiast szmaty?), tak?

Czy jak jest mało śmieci to przyczepia się jak do mopa?

Pozdrawiam

zielony_listek

Mam już i używałam :roll: (dla przypomnienia H2O mop). Odczucia mieszane :wink:

1. Podłoga musi być odkurzona (zielony listek)

2. Wcale nie tak lekko i przyjemnie jak na reklamie, ale może to kwestia wprawy :lol:

3. Kafle ładnie domywa (specjalnie nie myłam podłóg aż 2 dni :lol: )

4. Na panelach zostawia znaczenia od swoich plastkowych wypustek (oczywiście szmatka była założona :lol: )

5. dobrze domył miejce spożywania posiłków :lol: przez moją sucz, która je "całą gębą" i mycie mopem zawsze kończyło się domywaniem ręcznym tegoż miejsca :lol:

Generalnie - powinien kosztowac max. 100 i nie jest niezbędny. 8)