Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proza życia - mop do podłóg

Cypek

Recommended Posts

Mam już i używałam :roll: (dla przypomnienia H2O mop). Odczucia mieszane :wink:

1. Podłoga musi być odkurzona (zielony listek)

2. Wcale nie tak lekko i przyjemnie jak na reklamie, ale może to kwestia wprawy :lol:

Zgodnie z reklama to chyba tylko Calgon...

przeczyszcza nie przerywając snu :-)

Dzięki, dobra kobieto, za wyjasnienia dla laika!

A tak przy okazji zwierzaków - mój pies jest porządny, ale koty strasznie rozwalaja i położyłam pod miseczki taką dużą prostokatna podkladkę. W oryginale ona jest chyba nabiurkowa, zupelnie przezroczysta i prawie jej nie widac na podlodze. Właśnie dlatego, że mi sie nie chce podłogi szorowac, a podkładkę odmaczam pod prysznicem szybciutko.

Pozdrawiam

zielony_listek

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co z wodą, zbiera?

Ale, w sensie, czy zostawia? :lol: Mniej więcej tak jak byś myła wyciśniętym mopem, tam gdzie podłogówka wyschło szybciutko, w m. pokoju zdecydowanie dłużej, myślę, że na drewno i panele -sporadycznie :roll:

Ps.

Zielony listek, taka cwana gapa z tą podkładką to i ja byłam, niestety po piciu woda była wszędzie - pod podkładką też :lol: i suchym i gotowanym też się tak delektuje, więc odpadła mi chociaż ta podkładka (była spora) do mycia, - 3 moja rottka, ale taka nieelegancka żadna nie była :wink:

Ja w końcu kupiłam to picco... coś tam. Jest OK, ale nie powalił mnie na kolana. No, ale myłam nim tylko panele po ułożeniu, więc nie miał czy się w sumie wykazać.

Trochę za mokro się wyciska jak na moje panele.

Co do parowych to jak wspominałam mam mam tę parówkę z tchibo. Nie zostawia dużo wody i schnie bardzo szybko. Szybciej na terakocie, wolniej na parkiecie. Bród zostaje na szmacie, która robi się czarna. Okruchów to to wszystkich nie zbiera. Jest nawet napisane w instrukcji, że myje się odkurzone powierzchnie. To mi akurat nie przeszkadza, bo i tak zawsze odkurzałam przed myciem.

Witam

No dobrze , a jak się zdecyduję na zestaw Leifhait Hauserien to czy można dokupić mopa który wchłania wodę i wyciera do sucha. Mam od dłuższego czasu zestaw Viledy i po umyciu muszę czekać aż wyschnie podłoga a chciałabym sobie życie ułatwić :D

Aktualna cena w Makro - wiadro 218, mop 109.

A to niebieska gąbka jest moim zdaniem do niczego. Używałam, nigdy więcej :x

Zielony listek, taka cwana gapa z tą podkładką to i ja byłam, niestety po piciu woda była wszędzie - pod podkładką też :lol:

Na wodę to chyba nic nie pomoże...

Szkoda, że nie ma takich poideł jak dla królików w wiekszym rozmiarze, ciekawe czy by pomogło na to chlapanie z ryja...

Pozdrawiam

zielony_listek

Ja też mam mop parowy, czyli PAROWNICĘ - kerchera. Wygląda jak mały odkurzacz na kółeczkach, mieści 1,2 l wody, do elastyczneho węża można przyłaczyć rurę jak do odkurzcza, z dość duża prostokątną szczotą na której mocuje się szmatkę o fakurze ręcznika:-) llub mniejszą szotkę(taką jak w odukarzaczach kilkanascie lat let temu) lub małą, okrągłą szczoteczkę o śrenicy ok 2-3 cm.

Odczucia(subiektywne!) użytkownika takowego sprzetu są następujące:

1. duża szcotka nadaje się do mycia każdej powierzni poza drewnem w każdej odmianie(tak podaje producent), mniejsza tez, mała do szorowania. Uzywam tego zestawu w kuchni i laziece:podłogi, kafelki nad kuchenka, ostatnio nawet płytę elektryczna tym potraktowałam, kamień z baterii, kabinę prysznicową, i biały montaż

2. sprzątam tym sprzętem DŁUŻEJ: wszystko wymaga ponownego starcia dość suchą ścierką. Parownica myje pod ciśnieniem i super, bo np. rozpuszcza tłusz, czy świetnie usuwa kamień z rolek przy drzwiach kabiny, no ale ten brud ODKLEJONY trzeba nastepnie usunąć z czyszczonej powierzni. Parownica nie ma funkcji wciagania brudu , jak odkurzacz, a sam to ten syfik nie wyparuje(możecie mi wierzyc- sparawdziłam:-)

3. to dobra sprawa dla tych, którzy lubią czyścić dom bez uzywania środków chemicznych, czy z minimalną ich ilością. Oraz dla tych, którym kamien zarasta wszelkie zakamarki urządzeń sanitarnych..

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
witajcie!Ja mam mopa z firmy MERIDIA jest to firma zajmująca sie dystrybucją profesjonalnego sprzętu i srodków czyszczących, które można spotkać min w szpitalach.Mój mop płaski ściereczkę niestety trzeba wyciskać a potem bęc na ziemię i celujemy mopem na nią gdyż jest to mop na rzepmop dosięga w wiele miejsc mało dostępnych i świetnie się prowadzi ma regulowaną długośc dzięki czemu nie muszę się schylac ii wszędzie dostanę polecam do paneli bardzo szybko schną koszt tego mopa to ok 125 zł ale warto naprawdę.W Meridi kupuję też papier toaletowy wychodzi taniej i jest go dużo na rolce no i różne takie koncentraty do mycia.

• 1 month później...