Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proza życia - mop do podłóg

Cypek

Recommended Posts

ja mam viledę ultramax -nowy zakup.Ale żadna rewelacja.Smugi zostają na panelach ,na płytkach i niezależnie od tego czy wyciskam w wiadrze czy dodatkowo ręcznie,czy myję tylko czysta wodą czy z detergentami.

kupiłam kiedyś w biedronce mop ok 20zł i nie zostawia żadnych smug,niestety kij kiepski .

Potwierdzam, Vileda Ultramax to porażka. Wiadro chociaż jest duże można napełnić tylko do 1/3 wysokości, bo nakładka do odciskania mopa jest zawieszona bardzo nisko. Podłoga (kafle) po umyciu wygląda fatalnie - cała rozmazana i w smugach. Próbowałam samą wodą i dobrymi srodkami i bez rezultatu. Jedyny plus to że nie trzeba się schylać i moczyć rąk, ale rezultat żaden. Też miałam wcześniej mopa z biedronki, to chociaż się rozpadał przy każdym myciu to podłoga wyglądała o niebo lepiej...

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam viledę ultramax -nowy zakup.Ale żadna rewelacja.Smugi zostają na panelach ,na płytkach i niezależnie od tego czy wyciskam w wiadrze czy dodatkowo ręcznie,czy myję tylko czysta wodą czy z detergentami.

kupiłam kiedyś w biedronce mop ok 20zł i nie zostawia żadnych smug,niestety kij kiepski .

Potwierdzam, Vileda Ultramax to porażka. Wiadro chociaż jest duże można napełnić tylko do 1/3 wysokości, bo nakładka do odciskania mopa jest zawieszona bardzo nisko. Podłoga (kafle) po umyciu wygląda fatalnie - cała rozmazana i w smugach. Próbowałam samą wodą i dobrymi srodkami i bez rezultatu. Jedyny plus to że nie trzeba się schylać i moczyć rąk, ale rezultat żaden. Też miałam wcześniej mopa z biedronki, to chociaż się rozpadał przy każdym myciu to podłoga wyglądała o niebo lepiej...

a ja jestem z niego zadowolony i to bardzo. Przyda się oczywiście dobry płyn ale najważniejsze to dobrze wycisnąć mopa!!! Moja zona ma mniej siły niż ja i macie rację czasem zostawia smugi, ja z tym nie mam problemu i aktualnie zostałem głównym operatorem MOPA!!! :D :D

dziewczyny poszukuje dobrego mopa do mycia kafelków oraz paneli. Z tego co tu przeczytałam, polecacie mopy prostokątne a nie z frędzelkami. Niestety nie moge zafundować sobie mopa za kilkaset złotych. Może umiałybyscie polecic dobrego mopa do 50 zł gdzie cena adekwatna jest do jakości.

U mnie po viledzie nie ma zadnych smog, moze dlatego, ze wklad od mopa po kazdym uzywaniu przepieram recznie w szarym mydle.

dziewczyny poszukuje dobrego mopa do mycia kafelków oraz paneli. Z tego co tu przeczytałam, polecacie mopy prostokątne a nie z frędzelkami. Niestety nie moge zafundować sobie mopa za kilkaset złotych. Może umiałybyscie polecic dobrego mopa do 50 zł gdzie cena adekwatna jest do jakości.

U mnie po viledzie nie ma zadnych smog, moze dlatego, ze wklad od mopa po kazdym uzywaniu przepieram recznie w szarym mydle.

Mopy z Viledy to koszt około 100 zł- chodzi mi o zestaw.

Wolałabym jednak coś tańszego.

Czy lepiej kupić droższy z frędzlami, czy tańszy prostokątny?

Te z frędzlami są o połowe tańsze nić prostokątne.

• 7 months później...

Wracam do tematu, bo przeczytaniu całego wątku nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi.. :-?

W makro jest teraz promocja na mopa viledy ultramax - z wiadrem 85 zeta.

Doradźcie! Kupować czy nie? Robi mazy?

Teraz mam płaskiego mopa, ale wkurza mnie ściąganie go co chwilę, płukanie i wykręcanie, a mam 120 m2 do mycia

:-?

Besta77

Wracam do tematu, bo przeczytaniu całego wątku nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi..

W makro jest teraz promocja na mopa viledy ultramax - z wiadrem 85 zeta.

Doradźcie! Kupować czy nie? Robi mazy?

Teraz mam płaskiego mopa, ale wkurza mnie ściąganie go co chwilę, płukanie i wykręcanie, a mam 120 m2 do mycia

Ja mam tego mopa i jestem zadowolona. Łatwo się ściąga myjke bo jest mocowana na cztery zatrzaski więc jeśli zachodzi potrzeba wypłukania poza wiadrem to nie jest to tak uciążliwe jak przy tradycyjnym płaskim. A w wiadrze wystarczy go "złamać" na pół wypłukać i odcisnąc w dołączonej nakładce do wiadra, kładziesz na ziemi naciskasz i jedziesz z myciem dalej. Jedyne na co trzeba uważać to aby nie przechylić wiadra jak za mocno się wczujesz w wyciskanie :). Uważam, że za tą cenę to jest bardzo dobry zakup.

Co do smug ciężko mi powiedzieć bo sprzątam podłogi, które pokryte są grubą warstwą pyłu więc wymagają conajmniej kilkakrotnego mycia aby zmyć to paskudztwo ale wydaje mi się, że smug nie będzie bo ścierka zrobiona jest z dobrej mikrofibry, materiału nie wiem jak to nazwać prawidłowo...

A ja dałam się omotać i kupiłam sobie zestaw szmatek Raypath do wszystkiego razem z mopem :) No tanie to w żadnym wypadku nie jest, ale mogę przeżyć 76 zł miesięcznie w zamian za brak konieczności kupowania JAKICHKOLWIEK detergentów: cifów, ajaksów, pront etc. (no dobra - do kibla tak, bo ten myję tradycyjnie ;))

Szmatki czyszczą samą wodą (z szarym mydłem ew. jak coś jest megabrudne) i naprawdę to działa! Swoje czarne fugi odczyściłam w 15 minut i to wcale nie szorując, tylko lekko gładząc (nie można mocno, bo się wciera brud głębiej, zresztą nie ma takiej potrzeby), po czym jak zobaczyłam różnicę w kolorze płytek przy fugach (wyczyszczonych mimochodem) a na środku, to byłam w szoku - potem mopem leciutko z trochą mydła po całości i przypomniało mi się jaki kolor miały moje porowate płytki jak je kupowałam 4 lata temu! :lol:

Czyszczą też rewelacyjnie kamień z kabiny i kafelków etc. i mogę to robić teraz w ciąży, bo do tego się nie stosuje żadnych śmierdzących cilitów...

No rewelacja to jest, aczkolwiek nie mam gresu polerowanego (i nie planuję), więc nie wiem czy faktycznie nie zostawia smug, jak mówią.

Nieprawdą jest też że te szmatki idealnie zbierają i nie rozmazują brudu, bo jakichś kotów i innych syfów nie zbiorą i trzeba co jakiś czas wypłukać, ale poza tym to jest super!

No i to że bez detergentów to naprawdę ma znaczenie, bo się rzeczy przez to mniej brudzą - powłoka zostaje wypolerowana i pozbawiona chemii, która się potem normalnie łuszczy i jest klejąca - no serio serio się dłużej brudzi wszystko. Sama jestem w szoku :o :lol:

Ale to drogie jest: w sumie 2 tysie za kilkanaście szmatek różnego zastosowania, więc zaraz mnie tu ktoś rozjedzie :p Ale i tak jestem zdania że 76 zł miesięcznie to spokojnie bym wydawała na detergenty w domu i to dożywotnio a nie przez 3 lata... :)

Dzięki za odzew :) mop zakupiony, jutro będzie testowany :)

DorciaIQ ciekawa jestem Twoich szmatek, ale ta cena... :o normalnie szloch i rozpacz nie pozwoliłyby mi dać tyle za szmatki :lol: już wolałabym chodzić po zapaćkanej podłodze, ale w kupionych za tą kasę nowych superbucikach i z fajną torebką :wink: Oczywiście żartuję :p Mam nadzieję, że będą Ci się sprawdzać w domowych porządkach :D

• 2 months później...
Dorcia przypomnij mi proszę, które z tych szmatek sa do podł,og do mycia i polerowania?? znalazłam u mamy w szafce kupione lata temu te cuda i mam dwie: jedna rózowa taka na mopa, i biała a trzecie cudo to taka jakby rekawica tez biała i teraz jak sie okaze ze to myje i poleruje gres polerowany to chyba pojde na kolanach do Czestochowy:0 Bo juz nie mam siły na te moje gresy:(((

Od początku mi się marzył mop LEIFHEIT HAUSREIN bo słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat ale miałam zakazane wydawać tyle kasy na kawałek plastiku :( W końcu po wielu męczarniach przy myciu kilkudziesięciu m2 podłóg pomyslałam, że zaryzykuję i wbrew wszystkim odradzającym (że niby szkoda tyle kasy na mopa) zamówiłam!!!

To był jeden z lepszych zakupów jakiego dokonałam od początku budowy.

Zakupiłam zestaw z wózkiem za około 300 zł i teraz mycie podłóg zajmuje mi około 15-20 min a nie 2 godziny i co najważniejsze-robię to z ochotą.

Nakładki przed pierwszym użyciem najlepiej wyprać w pralce - lepiej wtedy chłoną wodę.

• 2 months później...

to ja moze napiszę o moich doswiadczeniach z parowym mopem H20

Dostalam go w prezencie, wiec koszty mnie akurat nie zabolaly

doskonale sie sprawdza na naszym gresie pol polerze. tak naprawde to dopiero on domyl te plytki.

Jesli podloga jest bardzo brudna, to

1. zamiatam

2. myję zwyklym mopem babajagowym domestosem

3. poprawiam mopem H2o- zmieniam przy tym koncowki

jesli podloga jest ok, to zamiatam a potem h2o

dla mnie wazne jest to, ze mogę myc bez detergentow.

ogolnie- jestem bardzo zadowolona

co do smug, to akurat na nasyzch plytkach smug nei widac, ale taka juz ich cudna uroda:)

A co z wodą, zbiera?

pisze w instrukcji ze przy kaflach zakładac cienka szmate, a przy podłogach drewnianych grubą z mikrofibry.wtedy jest ok.

sama sie zastanawiam ten parowy mop - cena 299 z 11 końcówkami czy mop z wiadrem cena tez 290 zł....

i co kupic????