Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proza życia - mop do podłóg

Cypek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie nogi zdeptałam szukając odpowiedniego mopa do sprzątania tych "metrów2" w nowym wykańczanym i tym samym, okropnie brudzonym domku...nie wiem kto wymyślił te "genialne" mopy płaskie z funkcją jak za czasów naszych babć, czyli ścierka na kiju wyciskana ręcznie, jakaś pomyłka...ale do rzeczy, szukałam mopa który nie wymagał by ręcznego zdejmowania do płukania, kiedyś miałam do czynienia z mopem Meridy i wiaderkiem z wyciskarką też-bajka, przyjemność zmywania, tylko ta cena...ale kiedyś sobie kupię ;) tak wiec szukałam czegoś podobnego ale tańszego i natknęłam się na mop LEIFHEIT zaświeciły mi się oczy bo to już prawie Merida, ale znowu cena wiaderka mnie zabiła i zniechęciła sama konstrukcja mopa (że tylko z jednej strony zaczepiony), tak więc każdy market zaczynałam zwiedzać od stoiska z mopami w poszukiwaniu czegoś zastępczego, no i w końcu w Realu znalazłam firmy Spontex mop płaski QuickMax, cena przystępna(69zł) i genialne rozwiązanie, nie wymaga dodatkowego wiaderka z wyciskarką bo wyciskarkę ma wbudowaną, ściereczka jest z microfibry wiec myje się samą wodą, jedyne wady to trochę mały ( w sumie wielkości większości mopów ale ja mam wzór ideał -Meridę- ;) ) i trzeba się przyzwyczaić do manewrowania w wiaderku, ale po kilku razach już ma się to opanowane. Jak na razie jestem zadowolona, a mopa jak zobaczyły to zażyczyły sobie też sąsiadka i teściowa, tak więc wykupiłam chyba wszystkie 3 sztuki w Realu :lol: Niestety na polskiej stronie firmy Spontex nie ma tego mopa, znalazłam go na jakiejś czeskiej i wklejam tutaj KLIK

Aha można dowolnie go wyciskać, myć bardzo mokrym, lub lekko wilgotnym, wszystko zależy ile razy się go wyciśnie :)

Pozdrawiam

Od początku mi się marzył mop LEIFHEIT HAUSREIN bo słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat ale miałam zakazane wydawać tyle kasy na kawałek plastiku :( W końcu po wielu męczarniach przy myciu kilkudziesięciu m2 podłóg pomyslałam, że zaryzykuję i wbrew wszystkim odradzającym (że niby szkoda tyle kasy na mopa) zamówiłam!!!

To był jeden z lepszych zakupów jakiego dokonałam od początku budowy.

Zakupiłam zestaw z wózkiem za około 300 zł i teraz mycie podłóg zajmuje mi około 15-20 min a nie 2 godziny i co najważniejsze-robię to z ochotą.

Nakładki przed pierwszym użyciem najlepiej wyprać w pralce - lepiej wtedy chłoną wodę.

Po tych wszystkich postach na forum równiez zakupiłem LEIFHEIT HAUSREIN w pełnym zestawie z wiadrem i kólkami i niestety nie jestem zachwycony.

Płukanie mopa jest problematyczne, trzeba się czasem schylic żeby przytrzymać metalowy pałąk inczej się zaczepia o ramię naciskane nogą.

Generalnie mop jest dosyć solidny itd ale wyobrażałem sobie cos wygodniejszego w użytkowaniu. Może z czasem wypracuję jakąś technikę bo na razie to aż mnie korci żeby wykręcać mopa ręcznie.

A może jakiś zadowolony użytkownik zdradzi mi sposób posługiwania się tym sprzętem.

Pzdr

QbaB

Dołączam do zwolenników mopa LEIFHEIT HAUSREIN :D :D :D

Nabyłam go jeszcze w "starym domu" gdzie prawie wszędzie były parkiety i byłam zadowolona, ale jego przydatność doceniłam w pełni w nowo wybudowanym domu z hektarami gresu i paneli :lol: :lol: :lol:

Uważam, że świetnie się wyciska, tak że przy gresie nie wyciskam nawet do końca.

Mam długi woodentic i najlepsze rezultaty uzyskuje się pociągając mop wzdłuż płytek (lub paneli) a nie w poprzek.

Po prawie dwóch latach użytkowania (w poprzednim domu mniej intensywnie), a obecnie prawie non stop (ciągle sprzątam po budowlańcach), nie zauważyłam żeby coś się rozlatywało :wink: :wink: :wink:

Jestem świeżo upieczoną posiadaczką Vileda Ultramax, dziś wymyłam podłogi w całym domu i takie mam wnioski: samo mycie, operowanie kijem jest super, natomiast nad wyżymaczką powinni jeszcze popracować. Tak jak pisali inni - mop po wyciśnięciu zostaje zdecydowanie za mokry do paneli i drewna. Ja wyciskam go dodatkowo ręką, na szczęście obywa się bez każdorazowego odczepiania szmaty :)

Po mękach mycia podłóg na kolanach, jestem zadowolona, że mam tego mopa, chociaż jest zdecydowanie za drogi.

Uważam że najlepszy mop to taki prostokątny z miękkim wkładem który co jakiś czas można wymienić za niewielkie pieniądze. A najbardziej jak do tej pory sprawdziła się taki z Castoramy za 30 zł, wcześniej miałam vilede potwornie drogą i się rozsypała.

Ja mam z Kauflandu za 20zł, sam wkład za9 zł (ostatnio kupiłam w Lidlu 2 za 14 zł) z miękkiej mikrofibry, dobrze myje, minusem jest konieczność wyciskania każdorazowo ręcznie. Do nowego kupię coś lepszego

• 2 months później...
A ja ostatecznie kupiłam Meridowski mop http://www.merida.com.pl/catalogue.phtml?action=cat_product_show&cat_product_id=2723 , Spontex który kupiłam wcześniej jednak nie dawał rady, a raczej ja :wink: Wiaderko z wózkiem i wyciskarką udało mi się kupić w Makro jakiejś innej firmy, po mopa pojechałam do działu sprzedaży Merida.Jednak te mopy są bezkonkurencyjne, mycie zajmuje mi teraz kilka chwil i to bez zadyszki :wink: Nie tani sprzęt, bo w końcu profesjonalny, ale uważam że warto.

Takie mopy są chyba w kazdym markecie, również w budowlanych, więc można sobie dokładnie odejrzeć.

aneta-we, dzięki.

jak mop jest mocowany do mopa=kija, widzę jakieś jakby zatrzaski

a wyciskanie mopa następuję w jaki sposób, wkąłda się go do tego czegoś na wiadrze i co dalej?

http://www.vileda.pl/systemy_czyszczace.php?pro=73

w prawym dolnym rogu jest film

WItam

kurcze ogladam wlasnie na necie iinstrukcje obsugi do mopa firmy LEIFHEIT HAUSREIN (na zywo nigdy nie widzialam)...i strasznie skomplikowane sie to wydaje...napewno jest to "bezdotykowe mycie"....z tego co widac na obrazkach to te szmatke trzeba z jednej strony zdjac a potem wlozyc do wyciskarki????czy szczesciwy posiadacz mopa moglby mi wyoslic na czym caly bajer polega?

dzieki

ps. obecnie mam mopa z obi za 30 zl..... przezyl cala budowe i warto by zainwestowac w cos lepszego bo rece z wody tak odmoczone ze szok a o paznokciach nie wspomne.

aneta-we, dzięki.

jak mop jest mocowany do mopa=kija, widzę jakieś jakby zatrzaski

a wyciskanie mopa następuję w jaki sposób, wkąłda się go do tego czegoś na wiadrze i co dalej?

tak, sama końcówka mopa jest na zatrzaski i mozna ja łatwo zdjąc i uprac.

W czasie wyciskania to wkładasz mop w tę dziurę i naciskasz. Wyjmujesz, stawiasz na podłoge i myjesz. Końcówka mopa ma taki przycisk do składania i rozkładania. Składasz przed wyciskaniem, rozkładasz po wyciskaniu.

Proste i wg mnie skuteczne.