Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umiejscowienie domu na działce

mariuszszczecin

Recommended Posts

tak, o ile dom będzie stał na odrolnionym gruncie i nie było innych wymagań co do lokalizacji na działce w wypisie z Planu albo WZce. Linia zabudowy musi byc oznaczona jako nieprzekraczalna a nie obowiązująca. No i gdy nie będzie sie kłócił z innymi elementami zagospodarowania działki (szambo, studnia itp)

A ja mam podobne pytanie: mam w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego napisane tak: "NIEPRZEKRACZALNE linie zabudowy: 6-10m od linii rozgraniczających dróg lokalnych".

Jak to traktować??? 6m to minimum???

Czy to mogę postawić dom tak, że 6m od granicy stoi sciana, a nieco wystaje ("wisi nad tym terenem") dach ??? Czy jest tu analogia do 4m od sciany z oknami ? (tu dach moze wystawać 0.8m) ???

poradźcie bo mój upatrzony projekt jest zagrożony!!

pozdr

konrado

a nie masz czasem dzialki naroznej i odleglosci nie odnosza sie czasem do dwóch dróg? załącznik do decyzji (mapka) powinien to dokladnie pokazywac.

Mozliwe tez ze każą Ci się zmiescic ze sciana frontową pomiedzy tymi odleglosciami.

Odleglosci okapów itp odnoszą się do sąsiedniej dzialki budowlanej a nie do drogi ale nasi urzednicy w przerozny sposob potrafią interpretowac przepisy.

Inna sprawa ze nieprzekraczalna znaczy dokladnie to co znaczy :)

Przejdz sie do urzedu i dowiedz czy będa robic problemy.