Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż profili CU60 - jak to praktycznie wypoziomować

Recommended Posts

Czesc.

Montuje sufit podwieszany i pytanie mam następujące.

Mam z sufitu wieszaki i do nich przykrecam pchełkami profile CU60.

Pierwszy profil przykręciłem bez problemu - poziomiicę położyłem wzdłuż i wyszło lux. Niestety przy drugim dokładam drugą poziomicę, aby poziomy między kolejnymi profilami były takie same i tu niestety cięzko się połapać z tym zeby to dobrze ustawić

Czy macie jakieś swoje "napoleońskie" sposoby na sprawne i szybkie połączenie i wypoziomowanie całego sufitu ??

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani sprawa jest ułatwiona jak macie ściany działowe lub szczytowe. Ja wziąłem się za ocieplanie strychu, który nie ma jeszcze ścian działowych ( może ich wcale nie będzie ) Dach mam kopertowy, bez szczytów i tu mam problem, jak połączyć ze sobą wewnętrzne połacie dachu zbiegające się w narożniku.

http://foto.onet.pl/upload/6/97/_576420_n.jpg

Jak macie na takie poddasze pomysł, jak je uzbroić w profile to pomóżcie.

Bardzo prosto. Motujesz profile równolegle do mułaty w narożu zacinasz skos. Potrzebna będzie jeszcze blacha płaska ocynkowana pocięta na pasy szrokości 20cm. Taki pasek blachy należy pośrodku odpowiednio przekantować na zaginarce. Taką rynienkę mocujesz nitami zrywalnymi do każdego profila sąsiadujących połaci. Rozwiązanie to usztywnia i praktycznie nigdy połączenie nie popęka.Tą usługę wykonają Ci w każdej hurtowni materiałów pokryciowych, która dysponuje zaginarką. Zyczę sukcesów. Pozdrawiam.

Można tak ustawić najniższy profil na krokwiach aby przyklejona płyta do ścianki kolankowej o niego się opierała i przykręcić ją dłuższymi wkrętami do metalu (45mm) lekko ze skosa. Drugie rozwiązanie to wykorzystanie takiej samej obróbki jak w narożu tylko poziomo. Należy ją przynitować do najniższego profila. Murłatę należy otulić wełną i osłonić wypuszczoną z krokwi folią paroizolacyjną. Powodzenia. Pozdrawiam.

jesli na sciance kolankowej przykleisz plyty i polaczysz je na sztywno (poprzez spoinowanie) ze stelazem skosu - pekniecia masz gwarantowane. Jesli plyty sie klei i zachodzi potrzeba polaczenia ich z plytami na stelazu to wykonuje sie polaczenia zdylatowane.

Jesli i to i to na stelazu ... moze pekac, choc nie musi. Najbezpieczniej zdylatowac.

Jednak ze wzgledow wykonawczych lepiej na scianie plyty tez dac na stelazu. Zwlaszcza jesi robisz to pierwszy raz :wink: bo naprawde trudno przy klejeniu zlapac piony. :)

Połączenie płyt można wykonać masą akrylową. Można też zrobić tak jak napisałem wcześniej zostawiając przerwę pomiędzy płytami około 5mm, w którą wprowadzamy masę gipsową z włóknami i wklejamy narożnik papierowo-metalowy, paskami netalu w stronę płyt gipsowych. Tak wykonany narożnik wewnętrzny na pewno nie pęknie. Eski, na których do krokwi mocujemy stelaż kompensują naprężenia wynikające z pracy więźby dachowej. Pozdrawiam.

Zacząłem montarz profili na ścianie kolankowej wszystko jest ok. Mam problem z mocowaniem ES-ów do ściany, która jest z porothermu kołki które stosuje to 6x60 szybki montaż na cegle pełnej idealne, a co zrobić z dziurawką.

Pozdrawiam Piotr

specjalne kołki z długa strefa rozporu, fischer itp maja podobne w swojej ofercie, jezeli chcesz je wzmocnić w otwór wstrzyknij np klej do płytek - będzie trzymać - przy kleju kołki z śrubami wkręcanymi, dociągniesz następnego dnia jak klej wyschnie

obojetnie jaki klej. Ale metoda dosc niepewna ... klej moze "spaść" nadol pustaka i nici z rozwiazania. Lepiej odpowiednie kolki.

Swoja dorga, nawiasem mowiac metoda :p z wklejaniem kolkow nie jest taka zla i glupia. Stosowalem ja wielokrotnie, jak np. montowalem korytka na kable w starym budownictwie, gdzie wiercisz fi 8 a masz dziure fi 20 :D. Tylko ze zamiast kleju stosowalem gips budowalny :wink: