Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż profili CU60 - jak to praktycznie wypoziomować

Recommended Posts

Wybrałem i kupiłem kołki fi 8 jest ok.

Mam pewien pomysł, pomóżcie mi go rozwiązać.

Montując profil na ściance kolankowej mógłbym połączyć go z co drugą krokwią( idealnie pokrywa się) wydaje mi się , że to usztywni konstrukcje, ale po tak dużej dawce informacji na forum, już sam nie wiem czy to nie spowoduje pękanie płyt. Sam nie wiem co na styk, co z czym, aby nie pękało.

Wystające profile ponad ścianke kolan, chce połączyć profilem przyściennym z wygiętym bokiem pod płyte, ale fachowiec, co to niby już montował, proponował mi najpierw przykręcić płyte do scianki na to dopiero profil przyścienny ma tom wszystko usztywnić , ale według info z forum to to wszystko będzie za sztywne i może pękać.

Zo wy na to.........

Poz. Piotr

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zazwyczaj zaczyna sie od przykrecenia profili najpierw do skosów, a potem sie bierze za mniejsze powierchni jak np. scianki kolankowe. Choc wielkiego znaczenia to nie ma :wink:

hmmm... zdecydowales sie widze montowac pionowe profile na ES ...

tu masz profil "U"

=> http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=200

Profil U przykrecasz do podlogi, i do niego wstawiasz pionowo profile C, od góry dajesz drugi U. I tutaj pojawia sie pewny problem jak przymocowac ten górny U. Pomysł jest m.in. taki żeby właśnie pionowe profile C łapać tymi ES'kami od góry do muru. Profile C powinny byc o te pare mm krótsze nic wysokość miedzy profilami U. Dobrym nawykiem pod dolny profil U podlożyc kawaek pianki. Poniewaz jest to przy samym murze, i o odksztalceniach stropu nie ma co mowic, plyte GK przykrec tez do poziomych U :wink: I potem pamietaj aby nie laczyc na sztywno skosów ze scianka !!

Może słabo widać ale posacka jest bardzo nie równa jest to wylany strop który czeka na legary i dechy, więc jak to przymocować.

I potem pamietaj aby nie laczyc na sztywno skosów ze scianka !!
Jak mam rozumieć tz. że nie moge przykręcić listwy prześciennej do rusztu ścianki kolan. i zagiąć pod kątem skosów.

Jeśli tak mam rozumięć to wieszaki do poddaszy musze montować tuż nad profilami ścianki.

Może słabo widać ale posacka jest bardzo nie równa jest to wylany strop który czeka na legary i dechy, więc jak to przymocować.

potem pamietaj aby nie laczyc na sztywno skosów ze scianka !!

Jak mam rozumieć tz. że nie moge przykręcić listwy prześciennej do rusztu ścianki kolan. i zagiąć pod kątem skosów.

Jeśli tak mam rozumięć to wieszaki do poddaszy musze montować tuż nad profilami ścianki.

profile U sa o tyle wazne ze calos usztywniaja. Mozna popodkladac pod profil U, tak aby jako tako dalo sie go przykrecic, mozna to chocby zrobic gipsem budowlanym punktowo, a potem reszte jakas zaprawa, klejem do plytek.

Mozna by tez sobie darowac ta zabawe, i wsadzic ten profil U, przykrecic go (przez plyte) do profili C, i dodatkowo jak wspomnialem juz jeszce plyte dolem i gora do U :wink:

Mozesz przykrecic profil przyscienny, tak jak mowisz, do konstrukcji scianki kolankowej. Mowiac zebys nie laczyl tego na sztywno mialem na mysli same plyty GK. Jest to polaczenie mimowszytsko bardzo newralgiczne. Pekac nie musi ale moze, ze wskazaniem 75% na to ostatnie.

mogles troszke wiecej na tym zdjeciu zlapac by bylo widac jak reszta profili idzie :)

bo tutaj wlasnie bardzo duzo zalezy od pozostalych profili, czy da sie je wszytskoie jakos zlaczyc ? pozatym powinien chyba byc tez jakis profil od drugiej storny ... ? W tedy po prostu kawalkiem blachy, sie je laczy ze soba.

http://foto.onet.pl/upload/1/45/_580627_n.jpg

Dać to się da, czemu nie o blasze w kalenicy już gadaliśmy tylko czy można pojedyńczy profil złapać dlaczego, bo nie które profile są wysunięte dość daleko od poprzedniego wieszaka tj. ok 60cm. a nie które 30cm. Co z tym zrobić, czy blacha wszystko usztywni.

HMMMM.... Jak dla mnie, to brak tu jest na zdjęciach folii paroizolacyjnej!!! :o U mniej po warstwie wełny między krokwiami (15 cm) i dodatkowej poprzecznej (5 cm) dałem folię przymocowaną do drewnianych łat. U Ciebie ta folia to gdzie będzie? Przykleisz taśmą dwustronną do profili? Będzie się to trzymało? Nie będzie się rwać na ostrych krawędziach metalowych profili? ... Eeee, tak tylko pytam ... :oops:

Pozdrawiam

no to dajesz profile z drugiej strony, odpowiednio docinasz, pasujesz, laczysz je blacha. :wink:

Na zdjeciu znowu nie widac jak wypada mocowanie profilow do krowki (w jakiej odleglosci od kalenicy). Ale oczywiscie, mozna przymocowac wieszak ES do kalenicy, i zlapac nim profile :wink:

Nie widać, ale można się domyśleć,że ze skosa idzie. Mówisz, że ES-ami to spróbuje

Dzięki za te wszystkie rady może wiesz gdzie znajde info na temat obrobienia profilami okien dachowych i woli oczkek, ale jak za to się wziąść to już zupełnie nie wiem, tam trzeba po łuku wygiąć.

Poz im dzięki Piotr.

HMMMM.... Jak dla mnie, to brak tu jest na zdjęciach folii paroizolacyjnej!!! :o U mniej po warstwie wełny między krokwiami (15 cm) i dodatkowej poprzecznej (5 cm) dałem folię przymocowaną do drewnianych łat. U Ciebie ta folia to gdzie będzie? Przykleisz taśmą dwustronną do profili? Będzie się to trzymało? Nie będzie się rwać na ostrych krawędziach metalowych profili? ... Eeee, tak tylko pytam ... :oops:

Pozdrawiam

:) :D :lol:

Jego decyzja, wcale nie musi dawać paroizolacji jeśli nie jest to kuchnia i łazienka a wentylacja jest wydolna. Ale kilka cm wełny w poprzek krokwi zdecydowanie by się przydało. Coraz bardziej dbamy o zmniejszenie kosztów ogrzewania domków.

Pozdrawiam.

HMMMM.... Jak dla mnie, to brak tu jest na zdjęciach folii paroizolacyjnej!!! U mniej po warstwie wełny między krokwiami (15 cm) i dodatkowej poprzecznej (5 cm) dałem folię przymocowaną do drewnianych łat. U Ciebie ta folia to gdzie będzie? Przykleisz taśmą dwustronną do profili? Będzie się to trzymało? Nie będzie się rwać na ostrych krawędziach metalowych profili? ... Eeee, tak tylko pytam ...

Pozdrawiam

folie wlasnie sie daje na profile. Przykleja sie tymczasowo tasma, a potem przykreca GK. Jesli dasz przed stelazem to potem jak stelaz mocowac ?? :o

Osobiście jestem zwolennikiem mocowania foli do krokwi. Folia mocowana do profili zostasnie podziurawiona dużš ilościi wkrętów. Pozdrawiam.

to mi powiedz jak mocujesz stelaz ? jak uchwyty do stelazu ? zostaje tylko stosowac ES'ki. A mocujac je foli sie nie dziurawi ?