Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie!

Kiedyś pisałem że upatrzyłem sobie działkę budowlaną o pow 1270 m. Teraz już wiem ze jestem nią zainteresowany tak na serio. Problem w tym ze zaczyna mi sie z pewnych powodów zawodowych palić grunt pod nogami! :oops: Wkrótce bedę musiał opuścić swoje dotychczasowe lokum, czasu wiec na budowanie zostało naprawdę niewiele.

Czy dysponując umową przedwstępną na kupno działki mogę ubiegać się o pozwolenie na budowę.? Czy też bezwzględnie muszę być notarialnym właścicielem nieruchomości? Chodzi oczywiście o brak kasy na kupno tej działki. Pozostaje wiec kredyt ale jak tu wziąć kredyt na działkę a później na budowę nie będąc notarialnym właścicielem działki?

Łatwo się zniechęcić.

https://forum.murator.pl/topic/47840-umowa-przedwst%C4%99pna-kupna-dzia%C5%82ki-a-pozwolenie-na-budow%C4%99/

Nie musisz być włascicielem nieruchomości by uzyskać PnB. Musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomości na cele budowlane. Np. umowę dzierżawy z prawem do zabudowy, albo oświadczenie właściciela, że wyraża zgode na dysponowanie nieruchomością na cele budowlane.

Oczywiście wiąże się to z ryzykiem gdyż właścicielem nieruchomości na gruncie jest właściciel gruntu.

W elektrowni nie chcieli ze mną rozmawiac bez aktu własności.Geodeta zrobi ci mapke do celów projektowych . Ty płacisz ale czy warto ładować się w koszta??? Ja proponuję zaczekac na podpisanie ostatecznej umowy :D :D Pośpiech nie popłaca.

marzena i jacek

Witam ponownie!

Kiedyś pisałem że upatrzyłem sobie działkę budowlaną o pow 1270 m. Teraz już wiem ze jestem nią zainteresowany tak na serio. Problem w tym ze zaczyna mi sie z pewnych powodów zawodowych palić grunt pod nogami! :oops: Wkrótce bedę musiał opuścić swoje dotychczasowe lokum, czasu wiec na budowanie zostało naprawdę niewiele.

Czy dysponując umową przedwstępną na kupno działki mogę ubiegać się o pozwolenie na budowę.? Czy też bezwzględnie muszę być notarialnym właścicielem nieruchomości? Chodzi oczywiście o brak kasy na kupno tej działki. Pozostaje wiec kredyt ale jak tu wziąć kredyt na działkę a później na budowę nie będąc notarialnym właścicielem działki?

Łatwo się zniechęcić.

zeby wziac kredyt musisz w banku przedstawic akt notarialny zakupu dzialki.

Robi sie tak, zalatwiasz kredyt w banku dysponujac umowa przedwstepna. Gdy kredyt jest juz przygotwany, kasa gotowa do puszczenia, zawierasz umowe notarilana, w kotrej napisza ze dzialka przejdzie w twoja wlasnosc w momenice przelania kasy na konto sprzedajacego. Od razu w dniu zawarcia umowy u notariusza, idziesz z nia do banku, bank jeszcze w tym samym dniu puszcza kase na konto goscia od ktorego kupiles dzialke. I tak masz dzialke kupiona na kredyt hipoteczny :p

Pozniej zalatwiasz pozwolenie na budowe i kredyt hipoteczny na budowe domu.

Wsio do zrobienia :p

powodzenia