Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa przedwstępna kupna działki a pozwolenie na budowę

pawlem

Recommended Posts

Witam ponownie!

Kiedyś pisałem że upatrzyłem sobie działkę budowlaną o pow 1270 m. Teraz już wiem ze jestem nią zainteresowany tak na serio. Problem w tym ze zaczyna mi sie z pewnych powodów zawodowych palić grunt pod nogami! :oops: Wkrótce bedę musiał opuścić swoje dotychczasowe lokum, czasu wiec na budowanie zostało naprawdę niewiele.

Czy dysponując umową przedwstępną na kupno działki mogę ubiegać się o pozwolenie na budowę.? Czy też bezwzględnie muszę być notarialnym właścicielem nieruchomości? Chodzi oczywiście o brak kasy na kupno tej działki. Pozostaje wiec kredyt ale jak tu wziąć kredyt na działkę a później na budowę nie będąc notarialnym właścicielem działki?

Łatwo się zniechęcić.

Nie musisz być włascicielem nieruchomości by uzyskać PnB. Musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomości na cele budowlane. Np. umowę dzierżawy z prawem do zabudowy, albo oświadczenie właściciela, że wyraża zgode na dysponowanie nieruchomością na cele budowlane.

Oczywiście wiąże się to z ryzykiem gdyż właścicielem nieruchomości na gruncie jest właściciel gruntu.

Witam ponownie!

Kiedyś pisałem że upatrzyłem sobie działkę budowlaną o pow 1270 m. Teraz już wiem ze jestem nią zainteresowany tak na serio. Problem w tym ze zaczyna mi sie z pewnych powodów zawodowych palić grunt pod nogami! :oops: Wkrótce bedę musiał opuścić swoje dotychczasowe lokum, czasu wiec na budowanie zostało naprawdę niewiele.

Czy dysponując umową przedwstępną na kupno działki mogę ubiegać się o pozwolenie na budowę.? Czy też bezwzględnie muszę być notarialnym właścicielem nieruchomości? Chodzi oczywiście o brak kasy na kupno tej działki. Pozostaje wiec kredyt ale jak tu wziąć kredyt na działkę a później na budowę nie będąc notarialnym właścicielem działki?

Łatwo się zniechęcić.

zeby wziac kredyt musisz w banku przedstawic akt notarialny zakupu dzialki.

Robi sie tak, zalatwiasz kredyt w banku dysponujac umowa przedwstepna. Gdy kredyt jest juz przygotwany, kasa gotowa do puszczenia, zawierasz umowe notarilana, w kotrej napisza ze dzialka przejdzie w twoja wlasnosc w momenice przelania kasy na konto sprzedajacego. Od razu w dniu zawarcia umowy u notariusza, idziesz z nia do banku, bank jeszcze w tym samym dniu puszcza kase na konto goscia od ktorego kupiles dzialke. I tak masz dzialke kupiona na kredyt hipoteczny :p

Pozniej zalatwiasz pozwolenie na budowe i kredyt hipoteczny na budowe domu.

Wsio do zrobienia :p

powodzenia