Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z "grzaniem".

Recommended Posts

Witam i mam prosbe do fachowców (a wiem że jest ich sporo na tym forum).

Posiadam piec Vaillant eco 196/2 Turbo.

Do dzisiaj wszystko było ok (poza dość sporym jak dla mnie spalaniem gazu). Miałem cieplutko w domku (160 m2) średnio 22 stopnie. Ale dzisiaj zamontowano mi wreszcie sterownik wewnetrzny do pieca (bezprzewodowy Vaillant VRT 340f). Temperatura na sterowniku została ustawiona na 21 stopni. Wszystko jest ok ale mam podłogówke w wiekszej czesci domu i jest ona teraz zimna. Do tej pory grzejniki tam gdzie była podłogówka zostały skręcone na 0, i sama podłoga stwarzała "przyjazny klimat".

Teraz piec pracuje mniej ale podłoga jest zimna. Co zrobic i jak to wszystko poustawiać aby miało to rece i nogi. Dodam, że nie chciałbym przez ten sterownik płacić większych rachunków.

Inaczej :Jak zgrac podłogówke z grzejnikami i sterownikiem.( podłogówka oczywiscie nie jest osobno podłączona do sterownika)

p.s. Dzisiaj tez odpalono mi pompe cyrkulacyjną na podogówkę i moze to też jest jakaś przyczyna?

zrozpaczony wilu1

• 2 weeks później...

Powiedz nam czy poradziles sobie ??? Mamy taki sam piec i sterownik tyle samo metrów dom, podlogowka na wiekszej czesci domu , w 3 pokojach , pralni i garazu grzejnik ( ciekawe czy ten sam instalator :-))

i nie mozemy sobie dac rady , albo grzejniki sa gorące a podloga zimna albo na odwrot

Mamy mieszacz na podlogowke i sterownik na powrocie podlogowki do wlaczania pompu curkulacyjnej. jak ustawimy na powrocie powyzej 30 stopni to podloga jest zimna a grzejniki gorace, a jak zwiekszymy temperature np. na 40 stopni na powrocie to grzejniki sa zimne.

Może ty nam pomozesz bo jak narazie to mamy wrazenie ze instalator sam nie wie co zamontowal :-)