bendzamin 06.02.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 jak robiliscie swoje ławy fundamentowe w deskowaniu czy lane były w grunt? Co jest bardziej korzystne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja miałem lane w grunt (piach).Taniej chyba wychodza lane w grunt, bo odpada koszt szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 07.02.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 W deskowaniu, ludzie chodzili i się dziwili po co te deski i po co takie szerokie. Wdałem się kiedyś w dyskusję jakie wykonanie ław jest lepsze i nawet znlazłem dwa artkuły w Muratorach na ten temat, w których napisano, że zawsze ławy wylewane w deskowaniu to lepsze wykonanie. Niemniej dopuszcza się lanie betonu prosto w wykop jeśli mamy do czynienia ze stabilnym (spoistym) gruntem. Pamiętaj, że fundament to podstawa twojego domu. Wylewanie w deskowaniu to nie tylko koszt desek, które się później wielokrotnie przydały ale także zwykle wybranie większej ilości ziemi a tym samym konieczność zakupu większej ilości piasku. Co do ilości zużytego betonu to podobno lejąc go w grunt wychodzi go więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.02.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja zrobiłem lane w gruncie wyłożonym folią. Mam glinę więc nic się nie obsypywało i łatwo było zachować wymiar, jednak przy piaskach jakoś nei wyobrażam sobie by uniknąć obsunięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 07.02.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 ale także zwykle wybranie większej ilości ziemi Choc to moze okazac sie plusem jesli chcesz wykonac drenaz opaskowy dla ktorego trzeba wybrac ziemie na zewnatrz fundamentow do dolnego poziomu lawy fundamentowej. Drenaz o latwiej wykonac na etapie lawy fundamentowej. U siebie robilem wykop przestrzenny i fundamenty w deskowaniu. No i drenaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 jednak przy piaskach jakoś nei wyobrażam sobie by uniknąć obsunięć. Udało sie uniknąć przy zachowaniu pewnej ostrożnosci i pilnowaniu psa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts