Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo prosze o wpisywanie swoich komentarzy tutaj. Czasami jak dopadnie nas ponury nastroj i bedziemy w dołku inwestorskim to bedziemy szukac tu słow pocieszenia :D lub rady z konstruktywnych uwag :oops: . Budujemy Nastke - to największe wyzwanie w naszym zyciu. :wink:
https://forum.murator.pl/topic/47862-komentarze-do-dziennika-budujemy-nastke-veech-i-jego-kamanda/

• 2 weeks później...

"Taki Thermopor 30cm +15cm styropianu wydaje sie byc najlepszym dla mnie rozwiązaniem...."

My budowaliśmy z Porothermu 24 i zgodnie z projektem daliśmy 14cm styropianu. W hurtowniach pytali co to za wymiar na ocieplenie, ze niby ludzie daja 10-12cm a 14 nie slyszeli, ale...klient nasz Pan. Zrobili 14cm. A ja umiescilem te kawalki na scianach dla lepszego ciepelka. :roll: Teraz gdybym budował jeszcze raz dałbym 12 cm !!!!

A w przypadku 30cm muru 12 jest tymbardziej uzasadniona.

Podobno do 10cm grubość styropianu ma znaczenie. Powyzej tej grubosci to podobno bez znaczenia :-? No pewnie jakbym dal 30cm styropianu to mialoby to znaczenie dla ciepelka....ale....

Dzieki johnboro za pierwszy wpis :D :D :D

Na obecnym etapie planowany jest thermopor 25cm i styropian 15cm. Nie chciałbym cienszego bo tak radzi wykonawca a ten jak niewielu wie co mowi ale jeszcze raz dzieki za rade i pewnie duzo racji w tym co mowisz zwlaszcza ze juz wybudowałes 8)

Pozdrawiam

Veech

Witam,

mam na imię Kinga i właśnie zaczynamy wykańczanie naszej Nastki, czy dobrze zrozumiałam... że ktoś już wybudował Nastkę?

:wink:

My bedziemy budowac w tym roku :D

A wasza gdzie stoi chetnie bym zobaczył :o :D :D

• 1 month później...

gratuluje wyboru projektu, jak juz zaczniesz wrzuc jakies zdjecia. my juz zaczelismy budowe. lawy zalane, od wczoraj bloczki fundamentowe ida w gore.

powodzenia

my budujemy z silikatu plus styropian

• 1 month później...
  • 1 month później...
Witam,

mam na imię Kinga i właśnie zaczynamy wykańczanie naszej Nastki, czy dobrze zrozumiałam... że ktoś już wybudował Nastkę?

:wink:

Pozdrowionka

A co u Ciebie, kiedy się wprowadzasz ? Napisałabyś coś początkującym Nastkowiczom. Niestety jesteś chyba jedyna, no może druga, na tym etapie, a i tak nikt więcej się nie odzywa. Za to w tym roku ruszyły już cztery budowy. Zapraszam na moje forum.

Pozdrów Kazia.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53690&highlight=nastka

• 1 month później...

Hej Veechu :-)

Bardzo ładnie Domek Ci rośnie. Musze przyznac, że okolica mnie zauroczyła. A mówią, że Warszawa taka paskudna ;-)

A jakie plany na wykończeniówkę? W tym roku, czy zostawiasz stan surowy na zimę?

Rośnie, rośnie wygląda prawie tak samo jak mój, powiedz mi jakie dałeś kotwy do murłaty i co ile : w projekcie fi 10 co pół metra, i u mnie urodził się jeszcze jeden problem z murłatą koło komina, bo według projektu prawie wchodzi do komina i nie wiem jak to rozwiązać, najlepiej w tym miejscu byłoby wyciąć murłątę, ale moi budowniczowie akurat na środku komina zrobili kotwę i się trochę skomplikowało :)
  • 2 months później...

Witaj

Jestem pod wrażeniem Twojej budowy. Tempo błyskawiczne, porządek na budowie, domek piękny (w moim guście), okolica śliczna. Coż......tylko zazdrościć :roll:

Bedę śledziła Waszą budowę i oczywiście zazdrościła :D W takim tempie budując zapewne wiosną juz zamieszkacie :wink: Trzymam kciuki

Dorota tez Wawa

Witaj

Jestem pod wrażeniem Twojej budowy. Tempo błyskawiczne, porządek na budowie, domek piękny (w moim guście), okolica śliczna. Coż......tylko zazdrościć :roll:

Bedę śledziła Waszą budowę i oczywiście zazdrościła :D W takim tempie budując zapewne wiosną juz zamieszkacie :wink: Trzymam kciuki

Dorota tez Wawa

Dziekuje za słowa uznania. Stan surowy rzeczywiscie powstał sprawnie i ekipa trzymała porzadek. Nie jest juz tak słodko z wykonczeniowka a wszegolnosci tynki nas powalily. Dotyka nas problem emigracji robotnikow na zachod i z tego powodu druga juz ekipa tynkarska odwołała zaplanowane prace :evil: :evil:

Wiosna ??? byłoby pieknie ale to niemozliwe. Nasz plan to przeprowadzka w Sierpniu 2007. Niestety zatrzyma nas zima gdyz nie mamy wylewek i ogrzewania. Nie ma jednak tego złego coby na dobre nie wyszło gdyz w tym czasie zastanowimy sie na wieloma rzeczami na spokojnie i znajdziemy (mam nadzieje ) odpowiednich ludzi.

A Ty rowniez budujesz sie pod Wawą ???

pozdrawiam

• 4 months później...
  • 1 month później...

Jak wyżej... Na razie kupiliśmy projekt i jesteśmy w trakcie adaptacji. Podobno teraz jest najgorszy czas na ruszanie z budową- ceny materiałów diametralnie ruszyły w górę i nie wiemy czy wyrobimy się w 500 000 pod klucz. Budowa ma ruszyć na jesieni.

Zmiany, jakie wprowadziliśmy:

PARTER:

- powiększenie garażu o 1,5 m. Garaż w projekcie jest mały a my mamy długi i szeroki samochód, no i jeszcze musi zmieścić się motocykl Będzie to kosztem zmian konstrukcyjnych i powierzchnia użytkowa zwiększy się o jakieś 20 m2

- wydłużenie garażu o 1 m

- dodanie jednego okna w garażu (kwadratowego, o takiej samej wielkości jak reszta okien)

- poszerzenie łazienki na parterze o 30 cm

- wydłużenie łazienki o 50 cm (by się zmieścił bidet)

- "Wbicie" komina w bryłę budynku- chcemy mieć ogrzewanie kominkowe z rozprowadzeniem ciepła do in.pomieszczeń

- likwidacja łuku w oknach z wyjściem na taras

- dodatkowe okno w salonie (150x150)

- likwidacja wyjścia/ okna na parterze (znajdującego się przy kominie)

- dodatkowe okno w gabinecie

- schody żelbetowe (w projekcie są drewniane)

- wejście do piwnicy z domu

- likwidacja wejścia do piwnicy od zewnątrz

- zamiana schodów zabiegowych na dwubiegowe (z półpiętrem)- bo jest chyba 7 trójkątnych, więc nie będzie można z nich zbiegać, mamy też małe dzieci a takie schody nie są najbezpieczniejsze

- zmiana wielkości okna na klatce schodowej (luksfery???), może okno dachowe (pociągniecie linii dachowej do daszku nad salonem?)-do przemyślenia

PODDASZE:

- zamiana miejsca łazienki z pok. 4- niestety mamy front od południa

- likwidacja jednego okna dachowego w łazience i dodanie 1 okna umiejscowionego bliżej schodów (tam, gdzie ma być suszarnia)-łazienka na górze będzie duża, więc spokojnie zmieści się suszarnia

- zamknięcie ściany między pok. 5 (obecnie łązienka) a suszarnią

- likwidacja ścianki między pok. 2 a obecną suszarnią (wydzielenie garderoby, w której znajdowało by się okno dachowe)

- 2 okna dachowe w pok. 5 (obecną łazienką)

- 2 okna dachowe w pok. 2

STRYCH: prostokątne okno

Poza tym będziemy budować z silikatów i ocieplać wełną, okna plastikowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Dom będzie stał w Rembertowie.

Niestety też mamy duży problem z hipoteką- działka jej nie ma. wniosek złożyliśmy w lipcu tamtego roku i jeszcze nie mamy księgi-porażka.Piszemy ciągle jakieś pisma z ponagleniem,skargi itp. ale na razie nic.Warszawski sąd... :-/

Pozdrawiam!

KasiaMN

• 1 month później...