Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile macie transz w kredycie?

Recommended Posts

Pytałem na finansowym ale cisza... Może tu?

Dziś doznałem szoku, poszliśmy z Żonką podpisac cyro z bankiem GE, a tu q naszemu zdziwieniu przeogromnemu bank rozmnożył nam transze do liczby 11.

JE-DE-NAS-TU.

Czy przy takim układzie da się w ogóle budować??? Czy wy też tak macie?? Miła pani tłumaczyła ze to dlatego, że bank finansuje 100% inwestycji (no, prawie 100 ;) ). Mnie ogromnie zdziwiło, że wysokość transz jest obliczona na plus-minus 8%, a nie obejmuje nawet pojedynczych etapów typu ściany, stropy itd.

I teraz nie wiem, czy mam z nimi podpisywac tego kredyta, czy szukać dalej? :roll:

Też staram się o kredyt na budowe w GE. Co prawda "tylko" na 80% inwestycji.

Wiem, że z wielkościa transz są jakieś jaja. Nie pamietam tego mechanizmu dokładnie. Musiałbym zapytać żony a to dopiero po południe jesli cie interesuje.

Ale przy takiej ilości transz faktycznie budowanie może być dość kłopotkiwe. Zwłaszcza budowanie sprawne i szybkie.

Na razie złożyłem w tym banku papiery i czekam na decyzje. Podobno ma być w tym tygodniu. Wtedy dowiem się pewnie ile mi chca dać transz.

U nas transz jest sześć:

1. uzbrojenie, przyłącza do sieci elektr., roboty ziemne, fundamenty i ściany fundamentowe

2. izolacja pozioma i pionowa parteru, ściany zewn., i stropy wewn, schody, podesty i ściany wewn.

3. konstrukcja dachowa, pokrycie dachowe

4. uzbrojenie terenu, przyłącza wod-kan., przyłącza do sieci gaz., izolacja termiczna, okna, drzwi zewn. i wewn., instalacje wewn., ogrzewanie

5. podłogi, posadzki, wykładzina, glazura, tynki wewn., roboty malarskie

6. przygotowanie terenu, meble wbudowane, wykończenie zewn., i inne.

Większych problemów nie mamy z utrzymaniem ciągłości prac, ale owszem zdarzało się, że bank zwlekał z wypłatą transzy co oznaczało tłumaczenie się przed wykonawcą. Dlatego jeśli masz możliwość to sugerowałabym zmianę banku. Przy jedenastu transzach faktycznie możesz mieć problem. A co będzie jeśli okaże się, że trzeba zmienić kolejność działań? Nam to się przytrafiło. Posadzki i tynki będą przed oknami, ale dostrzegliśmy też brak w wyszczególnieniu poważnej pozycji jaką jest wykonanie ogrzewania czy instalcji alarmowej. Jakiej dokumentacji żąda GE abyś dołączył do wniosku o kolejną transzę?

Dawno temu mieliśmy kredyt w GE. Wtedy nazwywał się Pierwszym Bankiem Polsko-Amerykańskim, czy jakoś tak. Kupowaliśmy wówczas mieszkanie. Wypłata była jednorazowa, ale i tak miał zwłokę. Tłumaczyli się zmianą nazwy banku na obecną. W tej chwili mamy kredyt w MultiBanku. Siedzibę ma w Łodzi. Może sprawdź na jakich warunkach dają kredyt. Warszawski przedstawiciel, który nas prowadzi jest po prostu rewelacyjny. Załatwiał sprawy niemożliwe.

W GE transze rozlicza sie inaczej, nie masz tak, że poszczególne transze są przeznaczone na poszczególne prace. Transza to jakiś procent wartości domu i tyle procent masz za ta transze zbudować (procentowo). Do wniosku o kredyt oczywiście dołaczasz kosztorysz na ich druku, gdzie wpisujesz ile na co chcesz wydać. Kolejność prac jest wg. nich nie istotna. Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Ale jeśli zaproponują mi więcej jak 5 transz, to też zaczne się zastanawiać :(

Mamy kredyt GE. Transz ustalili nam coś koło siedmiu.

Gdy braliśmy kredyt, mieliśmy już stan surowy otwarty.

Problemem nie była ilość transz, ale zakres prac w poszczególnych transzach. Nie wiem, co tam za "specjaliści" siedzą. :roll:

Transze wypłacali bez większych problemów (wystarczyły zdjęcia z budowy). Jeżeli zmienialiśmy kolejność prac np. prace z czwartej wykonane w trzeciej, to wystarczyło dołączyć stosowne uzasadnienie.

PS. Z tymi zdjęciami można trochę pokombinować. :wink:

nie była ilość transz, ale zakres prac w poszczególnych transzach. Nie wiem, co tam za "specjaliści" siedzą. :roll:

A można coś szerzej na ten temat?

Jeżeli zmienialiśmy kolejność prac np. prace z czwartej wykonane w trzeciej, to wystarczyło dołączyć stosowne uzasadnienie.

Kolejność wykonywanych prac ma znaczenie? Ta ich rozpiska jest przecież bez sensu, myślałem że nie traktują tej kolejności na poważnie :)

A co dokładnie?

nie była ilość transz, ale zakres prac w poszczególnych transzach. Nie wiem, co tam za "specjaliści" siedzą. :roll:

A można coś szerzej na ten temat?

Np. instalacje wodne i CO po tynkach i wylwekach. :o

Jeżeli zmienialiśmy kolejność prac np. prace z czwartej wykonane w trzeciej, to wystarczyło dołączyć stosowne uzasadnienie.

Kolejność wykonywanych prac ma znaczenie? Ta ich rozpiska jest przecież bez sensu, myślałem że nie traktują tej kolejności na poważnie :)

Niestety, czepiali się, jeśli nie było dobrego uzasadnienia. 8)

A co dokładnie?

Kombinuj, kombinuj. 8)

Też mam kredyt w tym badziewiastym GE Banku :evil: . Mi przy wkładzie własnym ponad 70% też wlepili 3 transze a gdy rozszerzałem kredyt to dali kolejne 2 transze.

Musiałem ostro kombinować abym mógł się z wykonawcami terminowo rozliczać.

Generalnie za sposób rozliczania transz i drobiazgowość mają we mnie niezadowolonego klienta. A wiadomo, że niezadowolony klient średnio odstraszy im 10 klientów.

Np. instalacje wodne i CO po tynkach i wylwekach.[/color] :o

No to jest oczywisty absurd, na prawde trudno było to im zrozumieć?

Niestety, czepiali się, jeśli nie było dobrego uzasadnienia. 8)

Biorąć pod uwagę, że instalacje robimy przed wylewkami, nie wiem co tu tłumaczyć :)

Kombinuj, kombinuj.

Jakaś podopowiedź? Jestem z zawodu grafikiem i wiem mniej więcej co można powyrabiać ze zdjęciami. Słyszałem gdzieś historie o kimś kto w GE coś na zdjęciach domontował :) Sprawa się wydała i wypowiedzieli mu umowę w trakcie budowy. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale tak słyszałem.

Tego typu kombinacje masz na mysli?

Jak wygląda obsługa kredytu? Gdzie wysyłasz te zdjęcia i wniosek o nastęoną transzę? Do centari czy załatwiasz to w placówce osobiście?

... Jakaś podopowiedź? Jestem z zawodu grafikiem i wiem mniej więcej co można powyrabiać ze zdjęciami. Słyszałem gdzieś historie o kimś kto w GE coś na zdjęciach domontował :) Sprawa się wydała i wypowiedzieli mu umowę w trakcie budowy. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale tak słyszałem.

Tego typu kombinacje masz na mysli?

Jak wygląda obsługa kredytu? Gdzie wysyłasz te zdjęcia i wniosek o nastęoną transzę? Do centari czy załatwiasz to w placówce osobiście?

No, nie! Aż tak nie kombinowałem. Wystarczyły odpowiednie ujęcia. :lol:

Wszystkie sprawy, załatwiałem w oddziale.

Też mam kredyt w tym badziewiastym GE Banku :evil: . Mi przy wkładzie własnym ponad 70% też wlepili 3 transze a gdy rozszerzałem kredyt to dali kolejne 2 transze.

Ktoś rozumie i potrafi wytłumaczyć (np. mi) jak GE oblicza wysokośc transz? Można to zapisać jakimś algorytmem? :)

Musiałem ostro kombinować abym mógł się z wykonawcami terminowo rozliczać.

Nie dziwie się.

Generalnie za sposób rozliczania transz i drobiazgowość mają we mnie niezadowolonego klienta. A wiadomo, że niezadowolony klient średnio odstraszy im 10 klientów.

Na czym polega ta drobiazgowość? W jakich punktach są upierdliwi?

Sory za lawine pytań ale chciałbym jak najwięcej wiedziec na temat ich kredytów, a rzadko mam okazje spotkać kogos kto ma tam kredyt :)