kropi 06.02.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Pytałem na finansowym ale cisza... Może tu? Dziś doznałem szoku, poszliśmy z Żonką podpisac cyro z bankiem GE, a tu q naszemu zdziwieniu przeogromnemu bank rozmnożył nam transze do liczby 11. JE-DE-NAS-TU. Czy przy takim układzie da się w ogóle budować??? Czy wy też tak macie?? Miła pani tłumaczyła ze to dlatego, że bank finansuje 100% inwestycji (no, prawie 100 ). Mnie ogromnie zdziwiło, że wysokość transz jest obliczona na plus-minus 8%, a nie obejmuje nawet pojedynczych etapów typu ściany, stropy itd. I teraz nie wiem, czy mam z nimi podpisywac tego kredyta, czy szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Też staram się o kredyt na budowe w GE. Co prawda "tylko" na 80% inwestycji.Wiem, że z wielkościa transz są jakieś jaja. Nie pamietam tego mechanizmu dokładnie. Musiałbym zapytać żony a to dopiero po południe jesli cie interesuje.Ale przy takiej ilości transz faktycznie budowanie może być dość kłopotkiwe. Zwłaszcza budowanie sprawne i szybkie. Na razie złożyłem w tym banku papiery i czekam na decyzje. Podobno ma być w tym tygodniu. Wtedy dowiem się pewnie ile mi chca dać transz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 07.02.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 U nas transz jest sześć:1. uzbrojenie, przyłącza do sieci elektr., roboty ziemne, fundamenty i ściany fundamentowe2. izolacja pozioma i pionowa parteru, ściany zewn., i stropy wewn, schody, podesty i ściany wewn.3. konstrukcja dachowa, pokrycie dachowe4. uzbrojenie terenu, przyłącza wod-kan., przyłącza do sieci gaz., izolacja termiczna, okna, drzwi zewn. i wewn., instalacje wewn., ogrzewanie5. podłogi, posadzki, wykładzina, glazura, tynki wewn., roboty malarskie6. przygotowanie terenu, meble wbudowane, wykończenie zewn., i inne.Większych problemów nie mamy z utrzymaniem ciągłości prac, ale owszem zdarzało się, że bank zwlekał z wypłatą transzy co oznaczało tłumaczenie się przed wykonawcą. Dlatego jeśli masz możliwość to sugerowałabym zmianę banku. Przy jedenastu transzach faktycznie możesz mieć problem. A co będzie jeśli okaże się, że trzeba zmienić kolejność działań? Nam to się przytrafiło. Posadzki i tynki będą przed oknami, ale dostrzegliśmy też brak w wyszczególnieniu poważnej pozycji jaką jest wykonanie ogrzewania czy instalcji alarmowej. Jakiej dokumentacji żąda GE abyś dołączył do wniosku o kolejną transzę? Dawno temu mieliśmy kredyt w GE. Wtedy nazwywał się Pierwszym Bankiem Polsko-Amerykańskim, czy jakoś tak. Kupowaliśmy wówczas mieszkanie. Wypłata była jednorazowa, ale i tak miał zwłokę. Tłumaczyli się zmianą nazwy banku na obecną. W tej chwili mamy kredyt w MultiBanku. Siedzibę ma w Łodzi. Może sprawdź na jakich warunkach dają kredyt. Warszawski przedstawiciel, który nas prowadzi jest po prostu rewelacyjny. Załatwiał sprawy niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 W GE transze rozlicza sie inaczej, nie masz tak, że poszczególne transze są przeznaczone na poszczególne prace. Transza to jakiś procent wartości domu i tyle procent masz za ta transze zbudować (procentowo). Do wniosku o kredyt oczywiście dołaczasz kosztorysz na ich druku, gdzie wpisujesz ile na co chcesz wydać. Kolejność prac jest wg. nich nie istotna. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Ale jeśli zaproponują mi więcej jak 5 transz, to też zaczne się zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.02.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Mamy kredyt GE. Transz ustalili nam coś koło siedmiu. Gdy braliśmy kredyt, mieliśmy już stan surowy otwarty. Problemem nie była ilość transz, ale zakres prac w poszczególnych transzach. Nie wiem, co tam za "specjaliści" siedzą. Transze wypłacali bez większych problemów (wystarczyły zdjęcia z budowy). Jeżeli zmienialiśmy kolejność prac np. prace z czwartej wykonane w trzeciej, to wystarczyło dołączyć stosowne uzasadnienie. PS. Z tymi zdjęciami można trochę pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 nie była ilość transz, ale zakres prac w poszczególnych transzach. Nie wiem, co tam za "specjaliści" siedzą. A można coś szerzej na ten temat? Jeżeli zmienialiśmy kolejność prac np. prace z czwartej wykonane w trzeciej, to wystarczyło dołączyć stosowne uzasadnienie. Kolejność wykonywanych prac ma znaczenie? Ta ich rozpiska jest przecież bez sensu, myślałem że nie traktują tej kolejności na poważnie PS. Z tymi zdjęciami można trochę pokombinować. A co dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi_ngwinek 07.02.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja wlasnie dzis podpisalem umowe z GEKredyt wyplacony bede mial w 4 (czterech) transzach:1 od razu2 po wykonaniu 29% prac ujetych w harmonogramie3 po 55%4 po 81% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.02.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 nie była ilość transz, ale zakres prac w poszczególnych transzach. Nie wiem, co tam za "specjaliści" siedzą. A można coś szerzej na ten temat? Np. instalacje wodne i CO po tynkach i wylwekach. Jeżeli zmienialiśmy kolejność prac np. prace z czwartej wykonane w trzeciej, to wystarczyło dołączyć stosowne uzasadnienie. Kolejność wykonywanych prac ma znaczenie? Ta ich rozpiska jest przecież bez sensu, myślałem że nie traktują tej kolejności na poważnie Niestety, czepiali się, jeśli nie było dobrego uzasadnienia. PS. Z tymi zdjęciami można trochę pokombinować. A co dokładnie? Kombinuj, kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja wlasnie dzis podpisalem umowe z GE Kredyt wyplacony bede mial w 4 (czterech) transzach: 1 od razu 2 po wykonaniu 29% prac ujetych w harmonogramie 3 po 55% 4 po 81% Ile procent wynosila 1 transza? Na jaka czesc inwestycji brales kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 07.02.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Też mam kredyt w tym badziewiastym GE Banku . Mi przy wkładzie własnym ponad 70% też wlepili 3 transze a gdy rozszerzałem kredyt to dali kolejne 2 transze. Musiałem ostro kombinować abym mógł się z wykonawcami terminowo rozliczać. Generalnie za sposób rozliczania transz i drobiazgowość mają we mnie niezadowolonego klienta. A wiadomo, że niezadowolony klient średnio odstraszy im 10 klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Np. instalacje wodne i CO po tynkach i wylwekach.[/color] No to jest oczywisty absurd, na prawde trudno było to im zrozumieć? Niestety, czepiali się, jeśli nie było dobrego uzasadnienia. Biorąć pod uwagę, że instalacje robimy przed wylewkami, nie wiem co tu tłumaczyć Kombinuj, kombinuj. Jakaś podopowiedź? Jestem z zawodu grafikiem i wiem mniej więcej co można powyrabiać ze zdjęciami. Słyszałem gdzieś historie o kimś kto w GE coś na zdjęciach domontował Sprawa się wydała i wypowiedzieli mu umowę w trakcie budowy. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale tak słyszałem. Tego typu kombinacje masz na mysli? Jak wygląda obsługa kredytu? Gdzie wysyłasz te zdjęcia i wniosek o nastęoną transzę? Do centari czy załatwiasz to w placówce osobiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janczyk 07.02.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Mz bralismy ss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.02.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 ... Jakaś podopowiedź? Jestem z zawodu grafikiem i wiem mniej więcej co można powyrabiać ze zdjęciami. Słyszałem gdzieś historie o kimś kto w GE coś na zdjęciach domontował Sprawa się wydała i wypowiedzieli mu umowę w trakcie budowy. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale tak słyszałem. Tego typu kombinacje masz na mysli? Jak wygląda obsługa kredytu? Gdzie wysyłasz te zdjęcia i wniosek o nastęoną transzę? Do centari czy załatwiasz to w placówce osobiście? No, nie! Aż tak nie kombinowałem. Wystarczyły odpowiednie ujęcia. Wszystkie sprawy, załatwiałem w oddziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Też mam kredyt w tym badziewiastym GE Banku . Mi przy wkładzie własnym ponad 70% też wlepili 3 transze a gdy rozszerzałem kredyt to dali kolejne 2 transze. Ktoś rozumie i potrafi wytłumaczyć (np. mi) jak GE oblicza wysokośc transz? Można to zapisać jakimś algorytmem? Musiałem ostro kombinować abym mógł się z wykonawcami terminowo rozliczać. Nie dziwie się. Generalnie za sposób rozliczania transz i drobiazgowość mają we mnie niezadowolonego klienta. A wiadomo, że niezadowolony klient średnio odstraszy im 10 klientów. Na czym polega ta drobiazgowość? W jakich punktach są upierdliwi? Sory za lawine pytań ale chciałbym jak najwięcej wiedziec na temat ich kredytów, a rzadko mam okazje spotkać kogos kto ma tam kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janczyk 07.02.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 My bralismy kredyt w BPH . 4 transze. Z kazdej otrzymanej musimy przedstawic w banku faktury minimum na 60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 07.02.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Z kazdej otrzymanej musimy przedstawic w banku faktury minimum na 60%. Taki sposób rozliczania kredytu jest dla mnie minusem. Nie wiem czy zdołam zebrać 30% na fakturach Poza tym kupowanie pewnych rzeczy na fakturę zupełnie sie nie opłaca (poza gwarancją oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi_ngwinek 07.02.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ile procent wynosila 1 transza? Na jaka czesc inwestycji brales kredyt? Kredyt stanowi 60% wartosci inwestycji. Pierszwa transza to 25% sumy kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekww 07.02.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 WitamW Millenium wypłata w 4 transzach pierwsza od razu.Druga po wykorzystaniu środków z pierwszej(wystarczyły zdjęcia).Trzecia j.w.Przed wypłatą ostatniej obowiązkowa inspekcja z banku na budowie (200zł)Wysokość transz ustaliłem z doradcą ,generalnie tak jak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 07.02.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 WitamW kredyt banku ustalilem na 2 transze, 50 procent na rachunkach reszta oswiadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 07.02.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 My więliśmy kredyt w BPH. Dostaliśmy w trzech transzach. Pierwsza, to połowa kapitału, a pozostałe dwie po 25%. Jak tylko zebraliśmy faktury na odpowiednią kwotę, jechaliśmy do banku i Pan od ręki uruchamiał kolejne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts