Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena stanu surowego otwartego - czy drogo ?

rsloma

Recommended Posts

Dom o pow. użyt. 164 m2, kubatura 742m3, dach czterospadowy.

Firma budowlana wyceniła stan surowy otwarty tak (materiał + robota):

1) Fundamenty: 20300

2) Ściany konstr. parteru: 19500

3) Strop nad parterem: 15500

4) Chudy beton + kanalizacja (podłoga parteru): 5500

5) Ściany konstr. poddasza: 9000

6) Strop nad poddaszem: 19300

7) Ocieplenie 12cm: 6500

8) Kominy z klinkieru: 6800

9) Konstrukcja dachu z robocizną za cały dach, ale bez materiału

na pokrycie (blachodachówka): 18300

10) Rynny i rury spustowe: 3200

Razem: 123900 PLN netto.

Czy ta firma jest droga ? Jeżeli tak, to które punkty wyglądają szczególnie drogo ?

Czy możesz podzielić poszczególne pozycje na robociznę i materiały. Wtedy jest to bardzej czytelne.

Gdzie się budujesz?

Buduję w Rzeszowie. Nie potrafię podzielić na materiał i robociznę, ale wygląda, że to jest drogo i już szukam innego kandydata na wykonawcę.

wydaje mi się że robocizna za dach jest bardzo wygórowana ogólnie koszty są dość wysokie ale wklej najpierw projekt bo może po prostu budujesz bardzo drogi i duży dom

Oto link do projektu:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c958c633a7a

W stosunku do projektu będzie jedna modyfikacja - zamiast garażu dodatkowy pokój.

Ja w południowej Wielkopolsce buduję Irmę II (parterówka) powierzchnia zabudowy 198,5 m kw. użytkowa 130,5 m kw. http://www.archipelag.pl/projekt.php?pid=292&KatID=3010500&CanBack=1.

Dach czterospadowy z wypuszcoznym do przodu garażem.

Za fundamenty zapłaciłem ok. 16.000 zł. Wyszło więcej niż założyłem (niż płacą w mojej okolicy) ponieważ ten który rozpoczynał został pogoniony z budowy, a drugi wykonawca poprawiał po pierwszym i skasował więcej.

Obecnie kosztorys na ściany zewnętrzne, działowe, pierwszą wylewkę i rozprowadzenie kanalizy przed wylewką mam na ok. 40.000 - drogo będę negocjował.

Dach na gotowo (więźba, dachówka Brass, rynny Marley) jeden z wykonawców wycenił na 62.000 - chyba się z choinki urwał. Mam już wycenę drugiego oferenta i za całość (dachówka Euronit) chce ok. 33.000.