Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekwalifikowanie gruntu rolnego

Karolina28

Recommended Posts

Witam serdecznie. Chciałabym dowiedzieć się czy można przekwalifikować grunt rolny na działkę budowlaną.

Dziś w UM powiedziała mi kobieta, ze mimo iż nie ma planu zagospodarowania to nie można. Kwestia dotyczy działki teściów, która jest podzielonana pół w jednej części stoi dom teściów a druga część już jest tylko rolna. Powiedziała mi również, że teść może się o to ubiegać ale musi być zarejestrowany w KRUSie

Stan na 06.02.2006

Dziś jest 07.02.2006

I słuchajcie okazuje się że jeżeli nie ma się jakiś znajomości to niestety nic nie można załatwić, ale ja jestem uparta wczoraj do wiiczora dzwoniłam po znajomych i... kobieta z UM dziś jedzie do starostwa rozeznać sprawę. Dowiedzialam się również od znajomego geodety, że niestety ale tak sobie urzędnicy wydają decyzję wg własnego uznania. Szok

"Jeśli gmina nie ma planu zagospodarownia to gmina wydaje warunki zabudowy (wz). O wz może wystapić każdy również osoba nie będąca właścicielem działki. Jeśli w pobliżu (najlepiej na działce sąsiedniej) istnieje budynek mieszklany to można wystąpić o wz na "zwykłych zasadach".

Nie "zwykłe zasady" to wystąpienie o wz dla rolnika. W przypadku gdy działka położona jest w terenie niezainwestowanym, wówczas jest to najczęściej jedyna możliwość budowania. I tutaj pojawia się średnia gospodarstwa rolnego w danej gminie którą należy co najmniej osiągnąć lub przewyższyć - tzn. mieć we własności lub w dzierżawie tyle gruntów aby średnią spełnić. Dzierżawa gruntów (u mnie) jest uznawana na podstawie zwykłego oświadczenia woli, ale bywa że niektóre gminy żądają by umowa była poświadczona notarialnie.

Żądanie aby teść był zarejestrowany w Krusie jest na wyrost. Proszę zapytać o podstawę prawną takiego żądania.

Proszę zapytać w gminie czy jest możliwość zabudowy ale nie dla rolnika. Jeśli nie to dlaczego. Ew. jaka jest średnia gruntów w gminie.

A przede wszystkim proszę przeczytać art. 61 tej ustawy http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0717.htm

Są to warunki które należy spełnić by uzyskać wz. Proszę poczytać uważnie by ew. mieć argumenty do rozmowy w gminie.

Służe pomocą w razie potrzeby".

Pozwoliłam sobie umieścić tą odpowiedź, którą udzielił mi romi 25. On jest naprawdę świetny w tych sprawach.

Myślę, że uda mi się w końcu wybudować wymarzony domek.

Dziś ponoć ma być już coś wiadomo.

W każdym razie będę umieszczać wszystko co i jak. Może komuś się przyda.