Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wielkośc garażu dwustanowiskowego?

Recommended Posts

Kochani! Mam już mętlik - tak to jest jak mieszka się w bloku bez garażu - a więc jaka powinna być wielkość (długość i szerokość) garażu na dwa samochody średniej wielkości, żeby można było w miarę swobodnie wysiąść i przejść (zaznaczam PRZEJŚĆ, nie przecisnąć się wciagając brzuch :wink: ) do przyległego pom. gospodarczego? Fajnie byłoby też móc bez zbędnych akrobacji włożyć fotelik dla dziecka na tylne siedzenie :p Macie jakieś doświadczenie?

Mój garaż ma 4,5 m szerokości dla jednego samochody. Gdybym jeszcze raz budował to by miał 5,5 m. Garaż nigdy nie będzie za duży. Wydaje mi się, że powinno być tak: minimum po 1m od ścian i pomiędzy samochodami + szerokość samochodów. Jeśli chcesz postawić w garażu jakieś szafki to odpowiednio więcej.

Ja mam garaż szerokość 6 m (brama garażowa 5m) a długość 9 m. Szerokość jest wystarczająca aby z samochodów wyśiąść z każdej strony, ale miejsca na szafki już tam nie mam. Dzięki temu, że garaż ma aż 9 m długośći to mam jeszcze sporo miejsca na garażowe graty tj. stół roboczy, szafki, rowery, miejsce na opony itp.

• 5 months później...

Teraz mamy szer:5,7 dł:6,5 brama szeroka na 4,5

Pomyśleć ze zgodnie z oryginalnym projektem (D24) garaż na dwa auta (w domyśle chyba maluch i trabant) miał wymiary 4,8 na 5,7.

Od razu zakładam że łopaty, rowery. kosiarka i inne takie będą w domku gospodarczym (w rogu działki 3x3m)

Pozdrawiam,

Wronceck

Czyli jednak. Wasze garaże są większe, niż nasz planowany. Planowaliśmy szer. garażu (nie bramy) na 6m, a dł. na 5m, ale widzę, że może być mało.

Problem był juz omawiany.

Optymalna wielkość to 6 x 6 m (albo zblizone do tych wymiary).

Brama pojedyńcza , segmentowa, 5 m.

Tak mam i oprócz samochodów 4,5 i 4,2 m. mieszczą się jeszcze rower, kosiarka, szafka na narzędzia itp.

Gdybym robił ponownie - zrobiłbym tak samo.

Mozna swobodnie wysiąśc/wsiąść z obu stron i z fotelikiem też nie byłoby problemu.

Za mały garaż to niewilka oszczedność i lata żałowania.

Za duży z kolei to niepotrzebne zawyżanie kosztów.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...