Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C127 DOM NA ROZDROŻU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

rozrysowałem projekt Na Rozdrożu na działce w skali 1:1.

wg mnie salon jest za mały - bede go rozszerał od o ok 1-1,5m, powieksze jednoczaśnie kuchnie.

oczywiście ściana działowa pomiedzy kuchnią, salonem i holem jest do usuniecia - powiększy to optycznie całą przetrzeń.

cała reszta jest ok - projekt bardzo mi sie podoba.

czy macie inne sugestje?

S.

Podoba mi się ten domek http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Ponieważ Ciebie urzekła wystająca kuchnia, napiszę co ja zmieniłabym, gdybym budowała ten domek:

wydaje mi się, że schody są wąskie (podobne domy Muratora tak mają) i niewygodne (jak to zwykle zabiegowe).

Wyrównałabym front, zlikwidowała łazienkę w sypialni i małe wc.

Łazienkę zrobiłabym kosztem części pomieszczenia nr 10, schody ze spocznikiem i obok wejście do łazienki.

Zamknęłabym dostęp z garażu do domu (są tacy, co nie chcą o tym słyszeć http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif , ale to ja tak bym zrobiła).

No i przeniosłabym zlew pod drugą ścianę, żeby nie było go widać z salonu.

A w ogóle domek jest ok.

Radzę obejrzeć zdjęcia w wątku Zręcznego - tam są takie wąskie schody.

Pozdrawiam

Witam wszystkich !!!

Właśnie dołączyłem do grona sumpatyków c127.Projekt zamówiony .Planowany początek budowy to wiosna .

Zastanawiam się jeszcze nad podpiwniczeniem domu w całości lub częsciowo .Chodzi mi głownie o pomieszczenia na kotłownię ,opał itd.

Dużo ludzi mi to właśnie doradza .Wiadomo są to jakieś dodatkowe koszty ,ale coś za coś.

Co o tym myślicie ? :)

Pozdrawiam

Witam wszystkich !!!

Właśnie dołączyłem do grona sumpatyków c127.Projekt zamówiony .Planowany początek budowy to wiosna .

Zastanawiam się jeszcze nad podpiwniczeniem domu w całości lub częsciowo .Chodzi mi głownie o pomieszczenia na kotłownię ,opał itd.

Dużo ludzi mi to właśnie doradza .Wiadomo są to jakieś dodatkowe koszty ,ale coś za coś.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie.

Należymy z mężem do sympatyków Domu na rozdrożu. Musimy tylko dostać zgodę Muratora na planowane zmiany w wyglądzie zewnętrznym domu i możemy zakupić projekt. Jest tylko jedno ale ... i to bardzo poważne. Najpierw archeolog musi przeprowadzić na naszej działeczce sondażowe badania archeologiczne, jak nic nie znajdzie to na wiosnę ruszymy z budową.

Asia

Witam wszystkich.

Tomixer od Ciebie zależy czy piwnica jest Ci niezbędna. Moim zdaniem jeśli planujesz mieć w domu dwa piece /na paliwa stałe i gaz/ to powinieneś się na nią zdecydować, natomiast jeśli chcesz mieć tylko jeden piec to nie jest ona konieczna. Poza tym jeśli mieszkałeś do tej pory w bloku, to czy korzystałeś z piwnicy i do czego ją wykorzystywałeś.

W "Domu na rozdrożu" jest naprawdę bardzo dużo miejsca. Weki, przetrory można trzymać w dość dużej spiżarni, natomiast rowery w pomieszczeniu gospodarczym lub w garażu. Poza tym jest jeszcze ogromne pomieszczenie nad garażem i tylko od Ciebie zależy jaką będzie pełniło funkcję.

Asia

http://projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=348&IdKolekcji=21

Witam.

Po wstępnej rozmowie z architektem dałem sobie spokój z piwnicą.Za to wudłuże graraż i tam będzie kotłownia. Poza tym wszystko zostaje tak jak jest w projekcie.Dzięki za słuszne spostrzeżenia i jeśli macie jeszcze jakieś rady to bardzo chętnie przeczytam.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam .

Sorki ,że tak długo nie odpisywałem ,ale byłem chwilowo nieobecny.

Tak dokładnie ,kotłownia będzie na paliwa stałe ,a pomieszczenie po wydłużeniu garażu wynosi 4.8m2 .Myślę ,że to w zupełności wystarczy.

Pani architekt już mi to wszystko przerobiła i zobaczymy jak to wyjdzie.

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM 2007 ROKU [/code]

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Chciałabym się dowiedzieć od wszystkich budujących ten dom, jaki mieliście podany kąt nachylenia dachu w warunkach zabudowy? W moich warunkach zabudowy podany jest kąt ( 37- 45 stopni) i właśnie nie wiem czy mogę wybrać ten projekt. A przyznam się szczerze, że jest to mój faworyt na 100 %.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich!

Chciałabym się dowiedzieć od wszystkich budujących ten dom, jaki mieliście podany kąt nachylenia dachu w warunkach zabudowy? W moich warunkach zabudowy podany jest kąt ( 37- 45 stopni) i właśnie nie wiem czy mogę wybrać ten projekt. A przyznam się szczerze, że jest to mój faworyt na 100 %.

Pozdrawiam.

Witam

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest skonsultować swój wybór z jakims miejscowym w miarę kumatym architektem... sprawdzi czy projekt jest zgodny z warunkami zabudowy i problem się rozwiąże...