megi67 17.01.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam !No i klamka zapadła. Po wielu miesiącach poszukiwań zamówiliśmy projekt . I jest to oczywiście NA ROZDROŻU . Nareszcie będę mogła żyć spokojnie, zajmę się pisaniem pracy magisterskiej a nie rozmyślaniem nad projektem. Nasze mieszkanie jest całe zawalone projektami różnych domów wydrukowanymi z internetu. Dzisiaj wyrzucę je wszystkie. Kolejny etap zakończony . Ponawiam jeszcze raz pytanie do osób budujących tyn domek : jaki mieliście podany kąt nachylenia dachu w swoich warunkach zabudowy ? Pozdrawiam wszystkich budujących dom na rozdrożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 20.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 megi67 Gratuluję i witam w klubie tych co wybrali „Dom na rozdrożu” . My w zeszłym tygodniu odebraliśmy pozwolenie na budowę . Ekipa wybrana, materiał na ściany i dach nabyty, tak więc czekamy na start czyli początek maja. Na razie przeglądam różne dyskusje aby wyłowić z nich jeszcze szczegóły na które powinniśmy zwrócić uwagę w trakcie stawiania stanu surowego. Co do kata nachylenia dachu nie miałem żadnych obostrzeń w planach zabudowy. Ograniczenia dotyczyły sposobu ogrzewania (żadne paliwo stałe), oraz ilości kondygnacji. Jeszcze raz gratuluję wyboru i czekam na opinie o adaptacjach projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEAL747 21.01.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam, Tak też się składa, że jestem posiadaczem projektu C127, pozwolenie na budowe juz jest , jak pogoda dopisze to ruszamy w lutym. oczywiście nie obyło się bez zmian w projekcie - na szczęście nie było ich wilele. Powiększyliśmy okna na dole w salonie - do 270cm (tzn. wyjście na taras i pierwsze narożne). u góry oczywiście okno w pokoju nad garażem - tyle. projekt odpowiada nam w 100%. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Domu na Rozdrożu i do zobaczyska:) PS Czy ktoś ma może namiar na ekipę od badań geotechnicznych w okolicach W-wy (piasezna?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 23.01.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Namiar na geologa wysłałem na priva. Z Twoich wypowiedzi wynika że będziesz pierwszy który ruszy. Ja zaczniesz daj znać jak wyglada wymażony "Na rozdrożu" i jakie natrafiłeś problemy. Czekamy na relacje i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi67 24.01.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam!Mój architekt coś narzeka na strop. Mówi, że taki strop to on robił 10 lat temu i kazał nam się zastanowić, czy nie lepiej terriwa albo monolityczny. Nie wiadomo czy ktoś na naszym terenie potrafi taki strop wykonać. Na razie dowiadujemy się , czytamy na forum o tym stropie i jak na razie nie wiemy co robić.Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie, to jest ich trochę. 1) poszerzamy garaż o 60 cm.2) wydłużamy taras i wstawiamy drzwi balkonowe do sypialni na dole ( to będzie nasza sypialnia )3) likwidujemy toaletę przy schodach a łazienkę powiększamy, tzn. wejście będzie z korytarza pod schodami.4) poszerzamy drzwi na taras w salonie5) w pokoju nad garażem wstawiamy dwa okna połaciowe od strony południowejTo na razie tyle. Zobaczymy co jeszcze z tym stropem. Napiszcie, czy robicie ten strop akermana i co o nim sądzicie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabax 24.01.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam wszystkich sympatyków 'na rozdrożu". juz od października zamierzałam do Was dołączyć, ale zawsze ktoś lub coś sprawiało, że na wpis brakowało już czasu albo nie było sił. My z mężem już budujemy dom według tego projektu. Budowę rozpoczęliśmy w październiku 2006 rokui i aktualnie jesteśmy na etapie przykrywania dachu . Projekt kupiliśmy jak tylko ukazał się w internecie. Chyba jako pierwsi go kupilismy - po 3 dniach od jego ukazania sie.Mury już stoją i powiem jedno nie żałujemy wyboru projektu. Też wpowadziliśmy pare zmian:-poszerzyliśmy garaz o 1 m-w pomieszczeniu nad garażem wstawilismy dwa okna połaciowe, ponieważ musieliśmy zrezygnowac z tego co było w projekcie z powodu odległości 3 metrów do granicy działki-drzwi z salonu na taras też poszerzyliśmy-zrezygnowaliśmy z łazienki i garderoby w sypialni na dole i powstal tam duzy pokój-powiększylismy łazienkę na dole tak , że zmieścił sie tam prysznic- zrezygnowaliśmy z kien balkonowych No to na początek tyle, w miare dysponowania wolnym czasem chętnie odpowiemy z mężem na Wasze ewentualne pytania i wymienimy się naszymi uwagami. Pozdrawiam Jak poczytam na temat sposobu wklejania zdjęć to na pewno coś wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 24.01.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam! Mój architekt coś narzeka na strop. Mówi, że taki strop to on robił 10 lat temu i kazał nam się zastanowić, czy nie lepiej terriwa albo monolityczny. Nie wiadomo czy ktoś na naszym terenie potrafi taki strop wykonać. Na razie dowiadujemy się , czytamy na forum o tym stropie i jak na razie nie wiemy co robić. . O ile dobrze sprawdziłem w projekcie jest strop Akermana, czyli strop gęstożebrowy, taki, jak teriwa. O ile mi wiadomo strop ten nadaljest bardzo popularny (zwłaszcza w niektórych regionach Polski) a to ze względu na prostotę wykonania - zrobi go każdy głupi Ilu architektów tyle opini... słyszałem na przykład,że teriva pęka, a płyta monolityczna dudni... Faktem jest, że Akermana trzeba stemplowac, ateriwę nie... pod monolit trzeba pełne deskowanie... to może rzuc monetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi67 24.01.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witamy Zabax w klubie miłośników,, na rozdrożu". Czekam z niecierpliwością na zdjęcia z budowy. Kiedy planujecie się wprowadzać ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi67 24.01.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Ilu architektów tyle opini... słyszałem na przykład,że teriva pęka, a płyta monolityczna dudni... Faktem jest, że Akermana trzeba stemplowac, ateriwę nie... pod monolit trzeba pełne deskowanie... to może rzuc monetą Dzięki, chyba tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabax 24.01.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam! Mój architekt coś narzeka na strop. Mówi, że taki strop to on robił 10 lat temu i kazał nam się zastanowić, czy nie lepiej terriwa albo monolityczny. Nie wiadomo czy ktoś na naszym terenie potrafi taki strop wykonać. Na razie dowiadujemy się , czytamy na forum o tym stropie i jak na razie nie wiemy co robić. . O ile dobrze sprawdziłem w projekcie jest strop Akermana, czyli strop gęstożebrowy, taki, jak teriwa. O ile mi wiadomo strop ten nadaljest bardzo popularny (zwłaszcza w niektórych regionach Polski) a to ze względu na prostotę wykonania - zrobi go każdy głupi Ilu architektów tyle opini... słyszałem na przykład,że teriva pęka, a płyta monolityczna dudni... Faktem jest, że Akermana trzeba stemplowac, ateriwę nie... pod monolit trzeba pełne deskowanie... to może rzuc monetą Odnośnie stropu mieliśmy ten sam dylemat. Wybór po długiej lekturze padł na strop typu filigran, gotowe płyty układane w jeden dzień jedynie z miejscowym stemplowaniem. Lokalny producent stropów wykonał projekt zastępczy z podziałem na płyty, sposób dozbrojenia, wytycznymi stemplowania, zapewnił transport. Wszystko byłoby super gdyby nie małe "ale" Projektant zgubił wytyczne o szerszym garażu o 1m i płyty na garaż wróciły do producenta. Kolejne wróciły po kilku dniach i wszystkie terminy przesunęły się o kolejne kilka dni. Kosztowo wyszedł pewnie nie wiele drożej niż proponowany Acerman. Płyty z transportem 52 zł. m2 netto (całoś 8000 zł brutto) stal 2500, beton + pompa 5600 zł. robocizna 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 27.01.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 U nas było podobnie. Najpierw architekt sugerował zmianę gdyż "Akermana" mało kto obecnie buduje a system pochodzi z dawnych lat. Następnie ekipa budowlana, że to przeżytek i taniej będzie z innych gotowych elementów. Zastanawiałem się czy to przypadkiem nie konieczność większego nakładu pracy dla ekipy, że z miejsca "Bob Budowniczy"sugerował mi ten problem w projekcie. Posprawdzałem w różnych miejscach, zasięgnąłem opinii fachowców jak i postronnych architektów czy też budowlańców. W ostateczności zgodziliśmy się na zmianę na system Teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 27.01.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Zabax Super . Jeżeli możesz pokaż kilka fotek. Proszę o uwagi i spostrzeżenia na gorąco. Ciekaw jestem jak wygląda salon bez okien do podłogi, to była sugestia mojej piękniejszej połowy, która nie uzyskała poparcia większości w demokratycznym głosowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 28.01.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 witajcie! dawno mnie nie było i widzę, że forum rozrasta się w błyskaicznym tempie. Ja też kupiłam ten projekt, teraz zaczyna się adaptacja. Pomysły mam podobne do waszych, rezygnuję z garderoby i łazienki, powiększam wc, żeby zmieścił się prysznic, rezygnuję z okien balkonowych w bocznej elewacji, wydłużam garaż. Napiszcie co myślicie o przesunięciu kominka do środka domu. Chcę zrezygnować ze ścianki między kuchnią i salonem i zostawić tam ewentualnie filar, ale o tym jeszcze nie rozmawiałam z architektem. Zastanawiam się też nad likwidacją balkonu, a "mini lukarn" bankowo nie będzie, zamiast nich wstawiamy połaciowe.Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabax 28.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Zabax Super . Jeżeli możesz pokaż kilka fotek. Proszę o uwagi i spostrzeżenia na gorąco. Ciekaw jestem jak wygląda salon bez okien do podłogi, to była sugestia mojej piękniejszej połowy, która nie uzyskała poparcia większości w demokratycznym głosowaniu . Mimo wielu prób nie udało mi się wkleić zdjęć z budowy, w związku z tym mogę je jdeynie przesłać zainteresowanym mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi67 28.01.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Mimo wielu prób nie udało mi się wkleić zdjęć z budowy, w związku z tym mogę je jdeynie przesłać zainteresowanym mailem Ja jestem zainteresowana. Nawet bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi67 29.01.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Dzięki Zabax za zdjątka. Dom jest śliczny. Czy mógłbyś mi powiedzieć z czego budujesz i ile Cię wyniósł stan surowy otwarty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 03.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Zabax, jeżeli możesz to proszę prześlij kilka fotek. Dziękui z góry. Przychylam się także do prośby Magi67 o porównaie Twoich kosztów stanu surowego do tego co podawał murator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomixer 03.02.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam wszystkich nabywców projektu c 127. Oto co znalazłem w necie na jego temat. Domek zaliczyłbym do grupy domków średnich – 167,6 mkw. powierzchni użytkowej przy 228,7 mkw powierzchni netto domu to nawet niezły wynik. Domek przeznaczony na niezbyt dużą działkę- minimum 23×22 metry. Dach niezbyt skomplikowany, dwuspadowy z kilkoma „dodatkami”. Co do podziału pomieszczeń? Piętro jest podzielone najbardziej optymalnie jak tylko można, duża łazienka, trzy sypialnie i jak najmniejszy korytarz. Powierzchnia wykorzystana do maksimum. Szkoda tylko, że brak pralni, ale jest na to rozwiązanie. Na półpiętrze schodów mamy wejście na strych nad garażem, to tu możemy umieścić pralnię, suszarnię. Parter – największa zaleta tego projektu, moim zdaniem, to jedna wielka otwarta przestrzeń: salon, jadalnia, kuchnia i z salonu dalej taras i ogród. Okno między salonem a tarasem sugerowałbym jak największe. Na plus zaliczyć należy też spiżarkę przy kuchni – bardzo się przydaje. Cóż, ale projekt też ma minusy. Do nich zaliczam łazienkę ( na parterze przy sypialni Po pierwsze jest mała, a po drugie co to za urok przechodzić do niej przez garderobę ? Nie mówiąc, iż powierzchnia garderoby będzie sporo ograniczona na rzecz komunikacji między łazienką a sypialnią. Rada : Zmniejszamy pomieszczenie gospodarcze (10), łazienkę ( przesuwamy w miejsce garderoby (7), a garderobę wsuwamy pod schody za toaletą (9) z wejściem od łazienki. Teraz wystarczy tylko inaczej poustawiać urządzenia w łazience, i wstawić ewentualnie wannę narożną. Wejście do łazienki robimy przy ścianie sypialni wspólnej z toaletą, przy wykorzystaniu luksferów lub tworzyw, szkła itp. możemy tak urządzić wejście do łazienki że nie będzie szpecić w tym miejscu przejście do garderoby. Rozwiązanie daje nam kilka korzyści. Po pierwsze mamy prawie dwa razy większą łazienkę, co daje nam większy komfort użytkowania jej. Po drugie mamy nadal sporej wielkości garderobę, w której nie tracimy wiele miejsca na komunikację. Po trzecie zmniejszyła nam się powierzchnia pomieszczenia gospodarczego, gdzie z reguły panuje większy bałagan. Ogólnie podsumowując projekt jest ciekawy i odpowiedni dla rodziny 2+3 . Cóż, jednak koszt budowy tego „cacka” przekroczy 350 tys. zł. Kosztorys przy projekcie podaje kwotę 265 tys. netto bez robót wykończeniowych wewnętrznych, a te z kolei będą Nas kosztować z kolejne 90-100 tys. Tak więc, zaczynając tę inwestycję bierzmy to pod uwagę. Te 350 tys. to, według mnie, takie minimum, gdzie większość elementów będzie kupowana z średniego koszyka cenowego. Jak ktoś marzy o „fajerwerkach” na ścianach, podłogach, czy też luksusowej armaturze to musi odpowiednio dołożyć do tej kwoty. I co o tym myślicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi67 03.02.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Wreszcie ktoś przeczytał ten opis naszego domku.Tak nawiasem mówiąc, to pan Artur spełnił moją prośbę i umieścił na swoim blogu http://blog.twojprojekt.pl/. To ja wpadłam na ten pomysł i napisałam do niego maila. Myślę, że fajnie ten dom opisał i dzięki temu zdecydowałam się na ten projekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabax 04.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Zabax, jeżeli możesz to proszę prześlij kilka fotek. Dziękui z góry. Przychylam się także do prośby Magi67 o porównaie Twoich kosztów stanu surowego do tego co podawał murator. Jak tylko dostanę od męża resztę rachunków to podliczę i podam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts