Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C127 DOM NA ROZDROŻU

Recommended Posts

Zabax - gratulacje :D. jest na prawdę sliczny. mam pytanie - takie z placubudowy: jak sądzisz czy istnieje możliwość zrobienia małego pomieszczenia nad kuchnią?? jest tam trochę miejsca z planów wynika, że ok 1,8m. Zastanawiam się czy dawać tam strop a może wyciąć otwór na dodatkową spiżarnię. napisz proszę czy wedłyg Ciebie byłaby taka możliwość???

Owszem jest tam małe dosłownie bardzo małe pomieszczenie, a przede wszystkim niskie. Nasi budowlańcy namawiali nas na jego dobre ocieplenie, wstawienie małego okienka i zrobienie tam schowka dla dzieci na zabawki czy zabawę w chowanego. Można by do niego wchodzić z pokoju znajdującego się bezpośrednio przy łazience - ale nie skorzystaliśmy.

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Megi67 w odpowiedzi na twoje pytanie z czego buduję to odpowiem Ci że ściany zewnętrzne będe stawiał z u220 a wewnętrzne z k-3.Chodziło też o to żeby zachować grubość ścian tak jak jest w projekcie.Im mniej znaczących zmian tym mniej potem problemów. :wink:

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam wszystkich zainteresowanych tym projektem domku.

Nam z mężem też bardzo się spodobał ten projekt i z zainteresowaniem przeczytałam Wasze uwagi i zmiany jakie w nim wprowadziliście. mam do was pytanie ( w szczególności do tych którzy juz się budują lub wybudowali) jaka moc przyłaczeniowa macie z enegetyki? Ile kW? I na jaki sprzęt?

My mamy działkę i powolutku sobie ją uzbrajamy.

Pozdrawiam Hajduczek

W projekcie było zapotrzebowanie na poziomie 17 kW. Umowę podpisałem na 16kW i jestem przekonany, ze jest wystarczająco. Ze względu na warunki zabudowy nie mogę ogrzewać domu paliwem stałym a gaz dostępny jest jedynie z butli. Zdecydowaliśmy sie na pompe ciepła. Tak więc energia elektryczna będzie głównym żródłem ogrzewania.

• 1 month później...

:D http://img526.imageshack.us/img526/6339/56222409vc9.jpg

http://img248.imageshack.us/img248/5439/58676462fs6.jpg

http://img248.imageshack.us/img248/7783/20112413zp2.jpg

niestety trzeba było cały czas pompować wodę - ale się udało

http://img248.imageshack.us/img248/4339/56799890fv8.jpg

już są ściany fundamoentowe - jeszcze tylko izolacje kanalizacja wylewki i w zasadzie "stan 0" skończony

Przepraszam za jakość zdjęć ale w tym czasie dysonowałem tylko komórką

Już niedługo kolejne fotki

SEAL474 gratulacje

jak tylko będzie chwika wolnego - o co teraz zresztą z powodu wykończeniówki bardzo trudno - to wkleję zdjęcia elewacji, która w końcu po małych przejściach została skończona.

Na początku tynk zewnętrzny robiła nam ekipa stawiająca dom, ale po polożeniu tynku na trzeciej ścianie podziękowaliśmy im - wogóle sie na tym nie znają i tylko zmarnowali nam material. Potem było szukanie nowej ekipy i zatrudniliśmy firmę która tylko tym sie zajmuje. Musielismy czekać aż skończą inna robotę potem padało, musieli od początku wyrównywać ściany, kłaść klej no i dopiero dzisiaj skończyli -poszło im to piorunem.

Teraz przed nami sprzątanie terenu po tym pobojowisku -resztki folii, taśmy no i drobnicy spadającej podczas kladzenia tynku.

Wygląda na to że przeprowadzka będzie zgodnie z planem -w lipcu. Właśnie malujemy sufity u góry, jutro muszę już dowieźć farbę na ściany. Tylko nasz kafelkarz trochę jakby stracił zapał- polożył gres w kuchni i korytarzu, pom. gospodarczym i zrobil dolną łazienkę i widzę, że coś nie ma ochoty wziąć się z łazienkę na górze- tam nie pójdzie mu tak szybko. Łazienka jest naprawdę duża, trzeba obmurować wannę, stelarz od bidetu i wc no i troche mozajki do klejenia. Mam nadzieję że nam nie ucieknie. Jak dotąd wszystko szło w miare sprawnie. Na 9 lipca mamy umówiony montaz paneli, na 10 drzwi, na 11-12 montaz stopnici barierki. Czy to uda się tak gładko przejśc bez obsunięć?

Nie wiem jak mój mąż ale ja cały czas czepiam sie tej lukarny w sypialni- nic z niej nie widać - bo za wysoko, światła tez daje niewiele -więc radzę przemyślcie dobrze tę sprawę.

Projekt nadal mi sie podoba - ale teraz po mega wydatkach na panele, płytki itd. wybrałabym jednak mniejszy domek. Mam tylko ciche nadzieję, że nie zabraknie nam kasy , pomimo tego że i tak zwiększyliśmy kredyt.

Wracam do wykazu gniazdek i włączników, który musze przygotowac do wyceny, do uslyszenia

http://img526.imageshack.us/img526/2847/14487876xf8.jpg

elewacja od strony tarasu (po lewej) i okna pod balkonem. To był dobry pomysł powiększenia ich do 270cm

http://img389.imageshack.us/img389/6321/63696028ts6.jpg

widok od strony kuchni

http://img389.imageshack.us/img389/9915/24504797uc1.jpg

ogólny widoczek (strona garażu)

jestem w szoku, że aż tyle udało im się zrobić od wczoraj :)

Witam wszystkich miłośników Domu na rozdrożu, a tym którzy już budują gratuluję postępów.

Mogę się pochwalić, że jestem już po sondażowych badaniach archeologicznych, i żadnych skarbów na mojej działeczce nie znaleziono. Teraz tylko czekam na potwierdzenie tego faktu przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i mogę rozpocząć kompletowanie dokumentów potrzebnych do budowy.

Wybór projektu padł oczywiście na Dom na rozdrożu, choć chcemy wprowadzić w nim parę zmian. Tak jak napisał Tomixer zastanawiam się na zamianie łazienki z garderobą, przy jednoczesnym powiększeniu łazienki oraz wykorzystaniu na garderobę miejsca pod schodami /zmniejszając pomieszczenie gospodarcze/, chcemy również zrobić jakieś małe okienko w tej łazience i oddzielić ją od garderoby luksferami.

W salonie planujemy w miejsce dwóch okien balkonowych /znajdujących się naprzeciwko kominka/ wstawić jedno okno 120x150, oraz podwójne okno balkonowe z wyjściem na taras, zaś zamiast zamieszczonego w projekcie okna balkonowego prowadzącego na taras wstawić okno 120x150. Zastanawialiśmy się nad poszerzeniem schodów, ale pani w Muratorze powiedziała, że architekt się raczej na to nie zgodzi.

Zabax mam prośbę - z tego co kojarzę to zrezygnowałeś z balkonu, czy mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie domku ukazujący jak wygląda ściana bez balkonu. Bardzo mnie to interesuje, bo jak już pisałam to od tej strony będzie u nas wyjście na taras.

Z góry serdecznie dziękuję. Życzę wszystkim budowniczym powodzenia.

Witam wszystkich,

Razem z zonka takze wybralismy projekt "Dom Na Rozdrozu" :-)

Z ciekawoscia przegladalem posta i przygladalem sie postepom prac.

Mam pytanie do Zabaxa (moze inni tez maja jakies pomysly ?), nasz majster skonczyl narazie roboty i wejdzie skonczyc dzielo po cieslach. Razem ze stropoem wylalismy schody i pojawilo sie pytanie - w jaki sposob odizolowac kotlownie od holu(przedsionka) ? pozostaje jakies 50 cm pomiedzy schodami i stropem(od strony wejscia do budynku). Biorac pod uwage przeznaczenie pomieszczenia (kotlownia), w jaki sposob najlepiej odizolowac sie od halasu, kurzu, pylu ?. Jesli mozna to prosze podziel sie doswiadczeniem z placu budowy :).

Jutro jak sie uda podlacze zdjecia z budowy naszego domku.