Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C127 DOM NA ROZDROŻU

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Razem z zonka takze wybralismy projekt "Dom Na Rozdrozu" :-)

Z ciekawoscia przegladalem posta i przygladalem sie postepom prac.

Mam pytanie do Zabaxa (moze inni tez maja jakies pomysly ?), nasz majster skonczyl narazie roboty i wejdzie skonczyc dzielo po cieslach. Razem ze stropoem wylalismy schody i pojawilo sie pytanie - w jaki sposob odizolowac kotlownie od holu(przedsionka) ? pozostaje jakies 50 cm pomiedzy schodami i stropem(od strony wejscia do budynku). Biorac pod uwage przeznaczenie pomieszczenia (kotlownia), w jaki sposob najlepiej odizolowac sie od halasu, kurzu, pylu ?. Jesli mozna to prosze podziel sie doswiadczeniem z placu budowy :).

Jutro jak sie uda podlacze zdjecia z budowy naszego domku.

Niedopatrzenie w projekcie, gdyby projekt przewidywał o 10 cm szersze schody w głąb pomieszczenia to można by było postawić ściankę na konstrukcji schodów, ja też zorientowałem się po czasie. Rozwiązałem to przy pomocy grubościennego kątownika 10x7 cm zamocowanego do konstrukcji schodów na specjalne kotwy do betonu na którym dobudowałem ściankę z porotermu 11,5. Myślałem początkowo o konstrukcji z profili i płyt, ale zrezygnowałem.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Zabax jeszcze raz dziękujemy za możliwość obejrzenia Waszego domu. Wywarł na nas bardzo pozytywne wrażenie, choć tak jak żeśmy rozmawiali ma trochę minusów.

Schody są rzeczywiście wąskie, ale przecież nie będziemy się po nich ganiać, a dla ułatwienia wnoszenia mebli na górę można zamocować w suficie hak, na którym na codzień wisiałaby doniczka z jakimś ładnym kwiatem.

Zaletą jest bardzo dobre doświetlenie schodów, jak również to, że po wejściu na półpiętro widać dużą przestrzeń.

Okienka w lukarnach są małe, niezbyt dobrze doświetlają i widoków przez nie to się nie poogląda (ale w zamian jest wysoka ścianka kolankowa - więc coś za coś). W tym miejscu mam prośbę czy możesz sprawdzić czy zmieszczą się w nich okna 110x100 cm.

Trzeba pamiętać, żeby od miejsca, w którym rozpoczyna się pomieszczenie gospodarcze poszerzyć schody o ok. 10 cm, aby mieć na czym oprzeć ściankę.

Ściankę oddzielającą salon od holu planujemy skrócić do max 40 cm, co optycznie powięszy przestrzeń.

Zaletą jest duży, ustawny salon dyskretnie połączony z kuchnią.

Jeżeli chodzi o pokój na parterze to my jednak zastanawiamy się nad pozostawieniem tam łazienki i garderoby, z tym że tak jak wcześniej pisałam, garderobę chcemy zrobić kosztem pomieszczenia gospodarczego z wejściem z łazienki.

Świetnym pomysłem było zrezygnowanie z okna w pokoju nad garażem na rzecz dwóch okien połaciowych, gdyż jest on doskonale doświetlony.

Pokoje na poddaszu są bardzo przestronne i widne. Łazienkę bym raczej nazwała pokojem kąpielowym, choć zastawiamy się na dołożeniem okna połaciowego, bo okno w lukarnie kiepsko ją doświetla, a szkoda w dzień zapalać światło.

Uważam, że jest to najlepszy projekt gotowy, który do tej pory znalazłam i dalej jestem zdecydowana go zakupić i zaadaptować do własnych potrzeb.

Ale to wszystko jeszcze przed nami. Na razie załatwiamy umowy przedwstępne na podłączenie gazu i prądu (czasem się długo czeka), wodociągów itp.

Zabax jak się udał wyjazd i czy dopisała pogoda.

Jeszcze raz dziękuję

Witam

Zabax powiedz proszę jak wyszo połączenie podłogi na granicy kuchni i salonu, czy bardzo widać różnicę w ustawieniu ściany dzielącej pokój z kuchnią a ścianki od spiżarni.

Pytam dlatego, bo jak bym chciała te dwie ścianki ustawić na jednej linii do dość sporo zmniejszy się spiżarnia.

A może zamieścisz jakąś fotkę. Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź.

• 3 weeks później...

Witam, jestesmy swiezo po przeprowadzce, sama sprzątałam to ogromne cudo,jeszcze do końca nie rozpakowaliśmy się. mamy problem z podłączeniem do internetu więc jak tylko założą nam telefon i będziemy mieli neostradę to pobawię się w zdjęcia - obiecuję. Mieszkamy od 2 sierpnia czyli wszystko poszło mniej więcej zgodnie z planem ale nie spodziewałam się, że mycie i odkurzanie takiej ilości podłóg będzie zajmowac mi tyle czasu :D . a kasy mało, wciąż mało

Zabax

zabax czy możesz napisać na jakiej wysokości masz parapety na dole i na górze oraz jakich rozmiarów są okna w ścianie szczytowej, my też nie wstawiamy "balkonowych" i zastanawiamy się nad rozmiarem, z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam wszystkich wielbicieli tej pięknej chatki

My także przymierzamy się do Domu na Rozdrożu. Na 100% bedziemy wiedzieli po środzie, jak w końcu finalnie podpiszemy akt notarialny na działkę :)

Ze zmian jakie byśmy wprowadzili to na pewno:

1) będzie odbicie lustrzane

2) kuchnia będzie zamknięta z wejściem z holu oraz z przejściem do jadalni

3) dolna łazienka będzie powiększona a ta przy sypialni zlikwidowana,(choć technicznie nie wiem jeszcze jak to rozwiążemy, tym bardziej że chcę lekko poszerzyć schody oraz zrobić je ze spocznikiem).

Probowałam się bawić rzutami i wyszło mi takie coś:

http://republika.pl/claris/domek/dom_348_6a.JPG

4) Chce troche podwyższyć parter - jak już tu pisaliście o 30 cm - wydaje mi sie to super zabiegiem.

5) chce poszerzyć wyjście na taras do 3 skrzydeł po chyba 90cm każde

6) taras chcę zadaszyć

7) okna na dole w jadalni i salonie te ze strony szczytowej zamienie na normalne okna a nie "balkonowe".

8 ) lukarnę w łazience chcę zlikwidować i dać tam 2 okna połaciowe, a tę drugą lukarnę w pokoju chcę trochę powiększyć.

Tak by to wyglądało z przodu:

http://republika.pl/claris/domek/dom_348_20aa.jpg

9) cześć łazienki na górze chcę "odciąć" i przerobić na pralnię i suszarnię.

10) do pomieszczenia nad garażem wstawimy chyba jakiś okno połaciowe, bo to co jest w projekcie chyba za bardzo go nie doświetli, a prawdopodobnie zrobimy tam pokoik gościnny - czy ktoś wie jaka jest wysokość tego pomieszczenia?

Czy ktoś przerabiał dół może podobnie dół i służyłby jakimiś rzutami?

I w ogóle jeszcze pytanie czy przed finalną decyzją o zakupie projektu oglądaliście Dom na Rozdrożu na żywo?? Może ktoś w okolicach Wrocławia już taki wybudował?

Pozdrawiam i proszę o kciuki w środę. Już 2 razy nie udało nam się kupić finalnie działeczek (sprzedający podnosili cenę) - ale jak to mówią do 3ch razy sztuka...

• 3 weeks później...

Witam serdecznie

I w ogóle jeszcze pytanie czy przed finalną decyzją o zakupie projektu oglądaliście Dom na Rozdrożu na żywo??

Nam również bardzo podoba się ten domeczek, dlatego dzięki Zabaxowi mogliśmy obejrzeć już wybudowany dom. Dzięki temu w rozmowie z naszym architektem wiedzieliśmy na co zwrócić uwagę i jakich byśmy chcieli dokonać zmian. Architekt właśnie robi nam projekt indywidualny, gdyż ilość zmian, które chcieliśmy wprowadzić była tak duża, że drożej by wyszła nam adaptacja projektu gotowego niż wykonanie projektu indywidualnego.

Jeśli chodzi o zmiany na parterze to:

1. zamieniliśmy garderobę z łazienką i zrobiliśmy w niej okno

2. w wiatrołapie wnęka na przeciwko drzwi wejściowych ma 60 cm głębokości

3. zmniejszyliśmy pomieszczenie gospodarcze

4. poszerzyliśmy schody, pod którymi znajduje się WC

5. powięszyliśmy wszystkie okna

I w ogóle jeszcze pytanie czy przed finalną decyzją o zakupie projektu oglądaliście Dom na Rozdrożu na żywo?? Może ktoś w okolicach Wrocławia już taki wybudował?

Witam, dawno nie zagladalem na forum, i widze ze ktos z Wroclawia chce budowac wg projektu c127. W odpowiedzi na pytanie: owszem My budujemy 20km od Wroclawia. Jesli jestescie zainteresowani obejrzeniem budowy (a moze juz kupiliscie projekt ?) prosze o kontakt mailem : [email protected] , umowimy sie na budowie i obejrzycie sobie nasz domek. Wczoraj majster prawie skonczyl scianki dzialowe, wiec bedzie widac rozklad pomieszczen i wszystkie plusy i minusy projektu (jest ich sporo - pierwszych jak i drugich :-).

• 3 weeks później...
Grzedom wielkie dzięki za możliwość obejrzenia domku. Bardzo nam to pomogło ukształtować własną wizję domu na rozdrożu. Bardzo podobały nam się rozwiązania zmian na piętrze. No i okolicę macie urokliwą - domek fajnie się w nią wkomponowuje. Mam nadzieję, że za rok my będziemy mogli zaprosić Was.

Witam wszystkich miłośników "Domu na rozdrożu"

Grzegom czy możesz opiasać zmiany jakie wprowadziłeś na poddaszu, a może wkleiłbyś jakieś zdjęcia.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mam pytanie - gdzie zamierzacie wstawić pralkę i suszyć pranie. Ja zastanawiałam się nad wydzieleniem na ten cel części górnej łazienki, ale tak naprawdę to trochę brak mi pomysłu.

• 1 month później...
Faktycznie nad kuchnią wyszło nawet spore pomieszczenie. Co prawda niskie ale schowek na wszelkie zbędne chwilowo rzeczy idealny. Jak tylko dzieciaki zobaczyły, że jest szansa na takie pomieszczenie z wejściem z ich pokoju, to nie było rady i zostawiliśmy miejsce na drzwi lub raczej drzwiczki. Trzeba tyko pamiętać, że w projekcie nie ma tam wentylacji, więc jakiś otwór lub dodatkowy kanał się przyda.

Ja sobie pomyslałam, żeby tam zrobić coś w rodzaju pralni i suszarni z wejściem z łazienki.

Natomiast moja córka stwierdziła, że to będzie pokój dla lalek.

Przyznam się, że nie zwróciłam uwagi, że nie ma tam żadnej wentylacji.

Czy pamiętasz może jak wysokie jest to pomieszczenie.