Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C127 DOM NA ROZDROŻU

Recommended Posts

Witam

fdora kuchnia wyszła fantastycznie, aż nie chce mi się wierzyć, że to zmieniana na biegu koncepcja. Bardzo podobają mi się szafki. Bardzo fanie wyglądają też drzwi do spiżarki. Mam nadzieję, że salonem również się pochwalisz.

Megi67 fajnie, że znów zajrzałaś na forum. Powiedz czy już zakończyłaś swoją przygodę z budową. Może też zamieścisz jakieś fotki domku.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budowa trwa. Teraz fachowcy zabawiają się z wełną mineralną na strychu. Co trzy dni biorą wolne, bo rozgrzebali inną budowę. Szlag człowieka trafia normalnie.

Mieliśmy ostatnio trochę "doła", bo nasz 8-letni synek miał wypadek na budowie. Spadł do klatki schodowej, na te schody betonowe. Ciemno był i się zagapił i zapomniał, że jest dziura. Stracił przytomność, ale mąż "stary ratownik" szybką akcję przeprowadził. Skończyło się na złamanej ręce i siniakach.

Zdjęcia z budowy niedługo jakieś zamieszczę.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Witam

Megi67 mam nadzieję, że złamanie nie jest skomplikowane. Dobrze, że taki upadek skończył się tylko na siniakach i złamanej ręce. Życzę Twojemu synkowi dużo zdrówka.

Z tymi ekipami to już tak bywa. Pod koniec budowy moi robotnicy (z chytrości albo z niepewności) wzięli jeszcze dwie nowe budowy, więc doskonale wiem o czym mówisz.

Teraz czekamy aż się ociepli, aby elektrownia w końcu podłączyła nam prąd. W ZE powiedzieli nam, że prąd mogą podłączać tylko jak jest temperatura powyżej zera (nie powiedzieli ile powyżej), bo wg nich jak jest minusowa to nie robią "bo się ziemia nie chce zagęścić i nie mogą kłaść kabla. :evil: Jestem ciekawa jak by sobie poradzili na Syberii. :wink:

Pozdrawiam serdecznie i czekam na fotki.

Megi67 mam nadzieję, że złamanie nie jest skomplikowane. Dobrze, że taki upadek skończył się tylko na siniakach i złamanej ręce. Życzę Twojemu synkowi dużo zdrówka

Dzięki za życzenia. Złamanie nie było skomplikowane, więc pomału zapominamy o całej sprawie. Co do prądu, to dziwne bo u nas kładli kabel teraz w styczniu. A mrozy były wtedy o ho ho. W styczniu założyli skrzynkę, ale jak na razie prądu nie ma. Jak skończą tynkować, to porobię trochę zdjęć, bo na razie jest sajgon.

Pozdrawiam.

Megi67 mam nadzieję, że złamanie nie jest skomplikowane. Dobrze, że taki upadek skończył się tylko na siniakach i złamanej ręce. Życzę Twojemu synkowi dużo zdrówkat

Dzięki za życzenia. Złamanie nie było skomplikowane, więc pomału zapominamy o całej sprawie. Co do prądu, to dziwne bo u nas kładli kabel teraz w styczniu. A mrozy były wtedy o ho ho. W styczniu założyli skrzynkę, ale jak na razie prądu nie ma. Jak skończą tynkować, to porobię trochę zdjęć, bo na razie jest sajgon.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

A to nasz domek. Witaj wiosno :)

http://images44.fotosik.pl/90/d0ceb2be56fa561dmed.jpg

Zaczeło się, wiosna więc moża budować dalej. Po zimie nabrałem optmizmu, a tu znowu się terminy przesunęły. AAAAAAA... Tak bym chciał, aby ekipy wchodziły po sobie jedna kończy druga zaczyna, ale to chyba niemożliwe.

Pozdrawiam wszystkich :)

• 1 month później...

Witam wszystkich,

chcielibysmy BARDZO SERDECZNIE podziękować megi67 za umożliwienie nam obejrzenia na żywo domu na rozdrożu :D

w wersji "live" jest jeszcze piękniejszy niż w projekcie, oprócz niewielkich korekt nie mamy mu nic do zarzucenia i cieszymy sie że to własnie ten projekt wybraliśmy.

megi67 - życzymy wytrwałości w pracach wykończeniowych, mam nadzieję że jak uporamy się ze swoją budową, to może też nas odwiedzicie, ponieważ na razie jeszcze mało widać :)

w każdym razie :) zapraszamy :)

beata&olek

:D Spotkanie wreszcie doszło do skutku a winko przechowamy do następnego spotkania. beata&olek to dla nas była wielka przyjemność. Myślę, że wszyscy uwielbiamy się chwalić swoimi domami.

P.S. Po wielu trudach wreszcie kominek się robi. Sama jestem ciekawa jak się Zdun postara.

Pozdrawiam wszystkich.

• 1 month później...

Witam,

chcielibyśmy się przywitać.

Jesteśmy nowi na forum. Także budujemy c127 i mamy mały problem z więźbą dachową.

Widzę że w części Waszych domów ( SEAL747, Maruś i Asia, Lolo12 ) na styku kleszczy i krokwi w części więźby nad sypialniami zainstalowano dodatkowe płatwie, które wychodzą na elewacje.

Czy te płatwie w Waszych domach są dodatkowo podparte jakimiś słupami na poddaszu?

pozdrawiamy

Kasia i Arek

Witam,

chcielibyśmy się przywitać.

Jesteśmy nowi na forum. Także budujemy c127 i mamy mały problem z więźbą dachową.

Widzę że w części Waszych domów ( SEAL747, Maruś i Asia, Lolo12 ) na styku kleszczy i krokwi w części więźby nad sypialniami zainstalowano dodatkowe płatwie, które wychodzą na elewacje.

Czy te płatwie w Waszych domach są dodatkowo podparte jakimiś słupami na poddaszu?

pozdrawiamy

Kasia i Arek

U mnie nie ma słupów, ścianki działowe na poddaszu, te które stoją na ścianach nośnych podtrzymują płatwie ( wzmocniłem dodadkowo zbrojeniem )

pozdrawiam

lolo12

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Pamiętam ile dawały mi zdjęcia zamieszczone na tym wątku. Więc i ja teraz zamieszczam zdjęcia "domu na rozdrożu".

Pozdrawiam

http://images37.fotosik.pl/168/3fe3d1b759de6e55med.jpg

kafarek lukarna,jaskółka

http://images47.fotosik.pl/173/cbb0ba25c835afdamed.jpg

• 2 months później...

Witamy - po raz pierwszy na forum:)

Po długich rozważaniach też zdecydowaliśmy się na projekt Domu na rozdrożu.

Odpowiadał nam przede wszystkim układ pomieszczeń - kwestie związane z wyglądem zewnętrznym były istotne, aczkolwiek nie pierwszoplanowe.

Przeanalizowaliśmy całe forum dotyczące naszego domu i było to bardzo cenne źródło informacji, za co dziękujemy!

Dzięki temu zdążymy jeszcze przeanalizować kilka rozwiązań.

W tej chwili jesteśmy na etapie fundamentów,w tym roku chcielibyśmy jeszcze postawić ściany parteru i zamknąć je stropem.

Do projektu (tym w lustrzanym odbiciu) wprowadziliśmy kilka zmian:

1. Znacznie poszerzyliśmy garaż - po pierwsze o kolejne miejsce parkingowe, a po drugie o pomieszczenie gospodarcze.

Takie rozwiązanie wynikało z założenia, że skoro rezygnujemy z podpiwniczenia budynku, to będziemy potrzebować miejsca na narzędzia ogrodnicze i całą masę innych rzeczy gromadzących się w domu. Dzięki temu nad garażem powstało duże pomieszczenie, którego nie chcielibyśmy dzielić.

Przewidziano w nim cztery okna dachowe (przy pozostawieniu okna bocznego). Marzy nam się tam biblioteka połączona z miejscem do pracy w domu.

2. Poprosiliśmy naszego architekta o zmodyfikowanie biegu schodów. Osobiście nie jesteśmy zwolennikami schodów "wachlarzowych",

poza tym z opinii użytkowników forum też wynika, że schody przewidziane w projekcie są zbyt wąskie i przez to niewygodne.

Teraz mamy zaplanowane schody o prostym biegu (szerokość pozostała bez zmian), składające się z dwóch nierównych części (górna to tylko trzy schodki), dzielone pośrodku "platformą" (czyli po prostu kawałkiem podłogi).

Jednocześnie architekt tak dostosował schody, by z tej właśnie "platformy" można było wejść wprost do pomieszczenia nad garażem, bez różnicy poziomów.

3. Na parterze zrezygnowaliśmy z garderoby i połączonej z nią łazienki. Zamiast nich powstanie pralnia z wejściem od strony pomieszczenia gospodarczego (pod schodami).

Powiększyliśmy natomiast wc, tak, by zmieściła się w nim kabina prysznicowa. Mniejszy pokój na parterze będzie przeznaczony dla gości, natomiast poddasze - na sypialnie mieszkańców.

Zmiany parteru objęły też przesunięcie pieca do pomieszczenia gospodarczego (by ułatwić wejście z korytarza do pralni). Z tym związane było odpowiednie przesunięcie komina.

4. Znacznie powiększyliśmy okno w salonie wychodzące na tył domu - będzie tworzyło naturalny łącznik z ogrodem. Dwa okna boczne będą pojedyncze, ale balkonowe. Wszystkie okna z salonu będą wychodzić na taras, otaczający tył domu poprzez jego róg aż do połowy bocznej ściany.

5. Zaokrąglone okno w kuchni w rzeczywistości jest mniejsze, niż wydaje się na pierwszy rzut oka w projekcie. Chcielibyśmy je powiększyć, bez zmiany kształtu.

6. Zastanawiamy się nad likwidacją balkonu. Obecnie mamy mieszkanie na parterze, którego okna wychodzą pod balkonem i jest to katastrofa.

Balkon zabiera nam większość światła dziennego, jakie mogłoby wpadać do pokoju i nie chcemy powtarzać tej sytuacji w nowym domu.

7. Większość Forumowiczów narzekała na niefunkcjonalność lukarn i małą ilość wpuszczanego przez nie światła . Jednak ostatecznie chyba nikt nie zdecydował się na rezygnację z tego elementu.

Zastanawiamy się, czy likwidacja lukarny (przynajmniej tej od frontu) nie zaburzy zewnętrznego układu domu? A może jednak ktoś wybudował taki dom bez lukarn i mógłby pokazać nam jego zdjęcia?

8. Jesteśmy też ciekawi eksperymentów z podnoszeniem ścianek domu i pomieszczenia nad garażem. Czy to jest potrzebne i jak bardzo?

Jak korzysta się z pomieszczenia nad garażem w niezmienionej wysokości (czy skosy nie są zbyt niskie, czy da się normalnie i komfortowo korzystać z pomieszczenia?) Czy nie prowadzi do przypadkowego zaburzenia zewnętrznych proporcji domu?

Będziemy wdzięczni za wszelkie opinie i rady!

Pzdr, M. i M.

Cześć,

My podnieśliśmy zarówno parter jak i poddasze. Zapraszamy do nas na wizję lokalną albo jeżeli chcecie możemy spróbować wrzucić jakieś fotki. Nasza chatka w sumie jest wyższa od projektowej o ok 0,5 m ( tak wyszło :)

pozdrawiamy,

Kasia i Arek

• 4 weeks później...

Witam budujących, wybudowanych i sympatyków "Domu na rozdrożu". Dawno nie było nic nowego w naszym temacie. Podciągając temat kilka aktualnych fotografi z naszgo C127.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65c75e8811066a86.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff698513f679136b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb2b8ebaa23aac8e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27f3426b93de61e8.html