Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobre, bo polskie? - co sadzicie o polskich wyrobach?

Recommended Posts

Ciesze sie Maco, ze masz podobne zdanie, ale niestety bedziesz musial isc wiele razy na kompromis. I unikaj niemieckich marketow jak Obi, juz lepiej jest w francuskich, tam sporo rodzimej produkcji.

Niestety kupilismy niemiecki wklad Spartherma (bo byla super okazja, zaoszczedzilismy 1tys zl, normalnie kupilibysmy Tarnawe), ten czeski bojler, troche niemieckiej armatury i kafelek, bo wynalazlam jakis dziwny sklep ktory sprzedawal plytki wartosci 60zl/m2 za 18zl (IIgat., ale i tak super). Poza tym, to wszystko jest polskie (czytaj: u nas robione).

Podejście zdroworozsądkowe. Przy równoważnych produktach kupię polskie. Ale tam gdzie muszę mieć gwarancję jakości postawię na liderów: ściany, wełna, dachówki, kocioł - niestety kapitał obcy. Wykończeniówka: okna, drzwi, kafle, farby, panele, schody itd - niech decyduje cena i jakość

Podejrzewam, że trudno jest spotkać 100% produkt polski,

szczególnie wśród materiałów omawianych na Forum.

Elita budujących ( Forumowicze ), nie kupują np. u lokalnego producenta pustaków max ( rzadko w każdym razie ), tylko coś raczej z górnej półki. To tylko przykład, przyjrzyjcie się wątkom Forum ; kominki, piece, dachówki itd.

Sądzę, że nikt z Was po te produkty nie jeździ do Francji, nie sprowadza bezpośrednio z USA itp. Ktoś je Wam przywozi, ktoś montuje i serwisuje.

Nawent jeśli są one w 20% polskie to jest to 20% miejsc pracy dla POLAKÓW. Oby jak najwięcej !

Karina

No właśnie-podstawowe pytanie-Ile jest polskiego w polskim?

inna sprawa jest np. z chemią użytkową typu proszki do prania ,z kosmetykami czy perfumami - oby nie polskie .Ja mieszkam przy granicy niemieckiej i wiem jaka jest róznica np.w markowych polskich perfumach a perfumach kupionych za Nysą -ogromna!! Naprawdę .Tak samo jest z kosmetykami czy proszkami.Nasz vizir nie pierze tak dobrze jak np. niemiecki .Akurat wybieram sie jutro do Niemiec po zakup klamek,żadne w Polsce mi sie nie podobają a są cholernie drogie,ale np. słyszałam o przestrogach przed czeską dachówką czy innymi czeskimi materiałami budowlanymi,są znacznie tańsze ale o gorszej jakości. Mam znajomych którzy mają zrobiony dach z czeskiej dachówki-zobaczymy jak się zachowa np.po tej zimie /jest to I sezon dachu/

On 2003-01-31 18:37, KarinaZ wrote:

Oni często przyjeżdżają do Polski po towary przemysłowe ... To o czymś świadczy !

Karina

A ja uważam, że to nie świadczy o tym, że polskie towary przemysłowe są dobre, tylko, że czeskie są jeszcze gorsze od polskich.

A swoją drogą, wracając do materiałów użytych do budowy i wyposażenia domu: u nas 90% to produkty polskie, obce są tylko bojler, centralne ogrzewanie (oprócz rurek),folia paroprzepuszczalna, płyty gk i z 5 kg fugi. Reszta wszystko "made in Poland" i jesteśmy z tego bardzo zadowoleni.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: helism dnia 2003-02-05 13:42 ]

Helism! Dzieki za wsparcie!

My tez jestesmy zadowoleni, ale niestety zaszedl wlasnie kolejny zgrzyt, bo zdecydowalismy sie na wloska instalacje alarmowa (bo super nowoczesna, bo od kolegi taniej, a polski Satel pracuje niestety na starych ukladach elektron).

Czy nie uwazacie,ze jest przegieciem paly sprzedawanie mlotkow, lopat itp niemieckiej produkcji w Polsce??? Nie dosc ze drogie, to chyba ktos u nas tez to umie zrobic? Omijajcie Praktikera, Obi itp gdzie sporo maja takich kwiatkow....

• 3 weeks później...

Witam.

Ja wychodzę z tego założenia że jeżeli polski materiał budzi u mnie wątpliwości, kupuje niemiecki. Niemiecki mam kominek (Spartherm), dachówkę (Nelskamp), ściany (Ytong), wszystko pozostałe to polskie.

Czytając powyższe posty przypomiało mi się jak 1990r. kolega budował dom i w Berlinie jeszcze zach. zamówił cegłę klinkierową bo była tańsza njż polska a jako niemiecka miała byc lepsza. Po 14 dniach od zamówienia przychodzi transport cegieł ładnie opakowanych z napisami w języku niemieckim że cegłę wykonano w byłej f-ce niemieckiej obecnie w Polsce. Komentarza kolegi nie będę przytaczał.

Wg. mojego rozeznania na polskim rynku budowlanym jest tylko 3% towarów z importu.

Nie nastawiam się na pochodzenie producenta przy wyborze czegokolwiek zwiazanego z domem, raczej korzystam z możliwości porównania ofert. I zwycięża ta, która jest wystarczająco dobra za cenę, na którą mnie stać. Teraz, jak przeanalizowałam co mam "polskiego" a co "obcego", to chyba wychodzi pół na pół. Myślę, że wanna NEO z Koła nie obrazi się na armaturę Damixa. Za to szafki do kuchni firmy w Suchej Beskidzkiej biją na głowę słynne kuchnie włoskie :smile: