Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobre, bo polskie? - co sadzicie o polskich wyrobach?

Recommended Posts

Pochodzenie towaru można tylko i wyłącznie ustalić na podstawie atestu dopuszczającego dany towar do sprzedaży na rynku polskim. Na poczatku lat 90 prowadziłem hurt. sprzetu AGD i znam wszystkie numery jakie robili finalni dystrybytorzy. Włosi 90% toworu produkują w Azji szczególnie z przeznaczeniem na export. Kraje Beneluksu, Skadynawia i Niemcy w Azji poprzez Irlandię. Wrzystko co powyżej napisałem wcale nie świadczy że towary te są słabej jakości, napewno są lepsze od towarów montowanych z części w kiepskich i nastawionych na szybki zysk tzw. stodołowych firmach.

• 1 month później...
Uważam, że dobrze jest mieć w tym temacie podejście zdroworozsądkowe, tzn. kupować polskie jeżeli produkt zagraniczny jest podobnej jakości i podobnej cenie. Wiem, że w dobie globalizacji ocena co jest polskie, a co nie jest utrudniona. I tak np. kupiłem polskie pustaki, polski cement, polskie drewno, chemię budowlaną. Ale np. dachówka jest już zagraniczna. Przy wielu innych produktach mam wątpliwości co do pochodzenia, ile jest w nim polskie, a ile zagraniczne.

• 3 weeks później...

On 2003-02-26 12:35, Jubba wrote:

Witam.

Ja wychodzę z tego założenia że jeżeli polski materiał budzi u mnie wątpliwości, kupuje niemiecki. Niemiecki mam kominek (Spartherm), dachówkę (Nelskamp), ściany (Ytong), wszystko pozostałe to polskie.

Cześć! YTONG jest produkowany w Polsce. Poza tym fabryka w Ostrołęce została trzykrotnie wyróżniona za najlepszą jakość w koncernie! Polska jest the BEST!

Pozdrawiam

Szkoda, że nasi politycy promują głównie siebie a nie np. akcje typu ,,Teraz Polska", uważam że producenci powinni reklamować swoje produkty jako ,,wyprodukowane w Polsce"... a my powinniśmy je preferować przy zakupach.

Mój dom jak na razie też jest w 100% ,,Polski".....czy jestem fanatykiem?

Pozdrawiam!

Rozgraniczenie na Polskie-nie Polskie jest nie możliwe, dziś w dobie globalizacji i swobnego przepływu kapitału.Technologia zagraniczna - wykonawstwo Polskie. Więc ktoś musi płacić za licencję zagranicznej firmie. Więc co tak na prawdę jest polskie? Podobne różnice pojawiają się w każdej dziedzinie gospodarki. Jestem zwolennikiem kupowania polskich materiałów, ponieważ to osoby takie jak my, indywidualni inwestorzy, pomagają wyjść z zapaści branzy budowlanej. Ile dużych inwestycji jest obecnie realizowanych??? A jak widać idea budowania własnego domku jest coraz bardziej popularna. TERAZ POLSKA!!!