Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieogrzewany dom - czy woda zamarznie i uszkodzi rury?

Recommended Posts

Witam

Mam taka sytuacje... do domu (dom ocieplony, nieuruchomione ogrzewanie, dach nieocieplony) woda dochodzi plastikowa rura od garazu (zimnie pomieszczenie bo nieocieplona brama.. ale mozna ja ocieplic na szybko).. ze wzgledu na wylewni bede musial uruchomic wode, boje sie jednak ze mi mrozy rozsadza wode (ta bedzie tylko w garazu - na dom nie puszcze jej), moj fachman mowi ze to nie problem bo ogrzewany elektorycznie koc polozony na miejsce "wychodzenia" rury z woda z ziemi w garazu + styro na to sprawe zalatwia.. ewentulanie grzejnik elektr w garazu (wolalbym nie)

Na ile wytrzymale sa plastikowe rury? ktos mowil mi ze mrozy je tak latwo nie rozwala bo sa elastyczne.... ktos podejmowal podobne ryzyko?

Rejon to Wroclaw... temperatura prawdopodobnie bedzie schodzic ponizej zera jeszcze przez 2 tygodnie, nie chce wstrzymywac prac

Przemek

własnie wymieniłem licznik , zawory przy liczniku

rozp... mi podłogówkę w jednym miejścu ( nie wydmuchana dokładnie woda z obegu.

jak to zauwazyles ze rozerwalo podlogowke? masz posadzke jakas czy tylko wylewke?

posadzka docelowa zacierana mechanicznie - ruszamy z płytkami

jak zauważyłem ?

podłaczyli mi piec i zaczynaliśmy rozruch powli na kazdym obiegu aby dobrze odpowietrzyc układ ........ poprostu zrobiło się mokre mury i mokra posadzka ...schnie juz około miesiąca

rure platikowa ciezko rozsadzic - wlasnie mi zamarzla i Bogu dzieki bo rozsadzilo rowniez pojemnik na filtr i gdyby nie zamarzlo w rurach bylaby powodz

Dom ocieplony, wstawilem konwektorek i myslalem ze spokoj

Przy - 25 C nie ma zartow

Grunt przemarzl i przewodnictwo cieplne wody spowodowalo ze pomimo plusowej temperaturu w chatce zamarzla reszta przylacza ;-((((

pzdr

Myślę, że rury plastikowe w zimnie tracą swoją plastyczność. Stają się kruche. A czy zamarznie?

Widzisz po ilości odpowiedzi :lol: . Tego nikt raczej nie odgadnie. Ja obstawiam zamarznięcie.

na dworze teraz +5... cholera nie wiem co robic...

No widzisz. U Ciebie +5, a u mnie -7 i weź tu doradź.

ja też szacuję straty.....

woda w ziemi nie zamarzła... ale już jak w piwnicy wychodzi z posadzki

i jest wodomierz.... to już 1 strata... zawory wytrzymały......

i jeszcze rozsadziło ogrzewacz 15 l podszafkowy w kuchni.....

tyle jak na razie...... temp. dopiero zaczyna być przyjazna....

łazienka przezyła. bo zostawiłem konwektora.... i całe szczęście...

2 lata temu robotnicy mieli mi spuścić wodę, zapomnieli. Rozwaliło rure (plastik), co gorsza zdaje się, że pękła jeszcze w innym miejscu - w każdym razie tak twierdzi facet od wod-kan, który rozwalał mi pół pomieszczenia gospodarczego, bo mi kapała woda spod elewacji :cry: twierdził, że mogła zostać uszkodzona przy zamarznięciu 2 lata temu...

ja odradzam

Warto kupić odcinek 1-metrowy kabla grzejnego samoregulującego zakończonego przewodem z wtyczką.

Moc około 20W.

Można n.p. ocieplić wodomierz, jakiś metalowy zawór, lub złączkę.

Plastik może wytrzyma, metal na pewno nie.

W przyszłości zatopić w stopniu w schodkach do budynku.

• 9 years później...
Witam

Mam taka sytuacje... do domu (dom ocieplony, nieuruchomione ogrzewanie, dach nieocieplony) woda dochodzi plastikowa rura od garazu (zimnie pomieszczenie bo nieocieplona brama.. ale mozna ja ocieplic na szybko).. ze wzgledu na wylewni bede musial uruchomic wode, boje sie jednak ze mi mrozy rozsadza wode (ta bedzie tylko w garazu - na dom nie puszcze jej), moj fachman mowi ze to nie problem bo ogrzewany elektorycznie koc polozony na miejsce "wychodzenia" rury z woda z ziemi w garazu + styro na to sprawe zalatwia.. ewentulanie grzejnik elektr w garazu (wolalbym nie)

Na ile wytrzymale sa plastikowe rury? ktos mowil mi ze mrozy je tak latwo nie rozwala bo sa elastyczne.... ktos podejmowal podobne ryzyko?

Rejon to Wroclaw... temperatura prawdopodobnie bedzie schodzic ponizej zera jeszcze przez 2 tygodnie, nie chce wstrzymywac prac

Przemek

kiedy zamarzną grzejniki w domu nieocieplonym. grubosc muru 29 cm, sciany tylko nieocieplone, 2 strop betonowy ocieplony 20 cm. co ile dni trzeba pzepalać?

nikt tego nie przerabiał ale jak Panstwo sądzicie.