Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viesmann 333 czy Vaillant ecocompact

Recommended Posts

Z mila checia przylacze sie do tematu i dodam swoje 5 groszy..:)

Otrzymalem od znajomego instalatora propozycje na de ditricha (jest przedstawicielem wiec poleca...:) z cała kotłownią, i instalacją+plus grzejniki radsona za prawie 25 tys. ( w tym sam kociol 11000 brutto )

Troszke mnie zszokowalo na poczatek ale zaczlem robic zestawienie no wychodzi cos kolo tego.....

Teraz sam juz nie wiem i rozgladam sie tez za Vaillantem

Prosze o sugestie no i obserwujemy temat

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
We wszystkuich rankingach niemieckiego rynku grzewczego Viessmann bije Vaillanta na łeb... Firmy te nawet nie konkurują ze sobą. Vaillant oscyluje koło Junkersa a nie Viessmanna. Konkurencją dla Viessmanna jest np. Waihaupt (nie popularny na polskim rynku). Vitodens 333 to naprawdę bardzo dobry kocioł, myśle że na chwilę obecną to najlepszy dostępny kocioł gazowy na rynku, no chyba że jescze Vtodens 343. Troche cennych informacji na stronie kotly.pl

Na prawdę z kotłami sprawa wygląda tak: viessmann przy 200-ce, vaillant, immergas mają podobny palnik rurowy i wymienniki - więc sprawność i budowa podobna. Jeśli chodzi o vitodensa 300 - to palnik promiennikowy którego nie ma konkurencja i nie ma co porównać. Z tych kotłów to chyba tylko viessmann ma najlepszą automatykę ( mozliwości rozbudowy, funkcjonalność). Jestem za viessmann'em, bo cena wszystkich podobna, a serwis sensowny.

Przeprowadziłem telefoniczną rozmowę z niezależnym sprzedawcą kotłów. Z tego co tłumaczył to;

- palnik promiennikowy nie oszczędza naszej energii tylko ochrania środowisko naturalne poprzez mniejszą emisję spalin.

Natomiast w Valliancie efekt kondensacji spalin następuje nie tylko przy zasilaniu C.O. ale także podczas poboru c.w.u.

Czyli mały plus dla Vaillanta.

Co wy na to ?

To który wybrać?Vaillanta czy Viessmana?Jaki model kotła byście mi polecili, dom 200 metrów, 2 łazienki, pralnia, częściowo ogrzewanie podłogowe. Do podjęcia decyzji mam około 2 tygodni więc proszę pomóżcie.Ja niestety pomimo prób nie mogę rozgryżć tematu a do tego jestem blondynką :)

• 1 month później...
Pytanie do tych co użytkują lub montują te dwa piece jakie problemy ,rady ,porównania,Prosze o poważne odpowiedzi 8)

Ja też się dołączam do wątku bo sama ma tenproblem co wybrać -a teraz jest jeszcze promocja do końca roku "promocja liderów" czyli przy zakupie za min 8000 dachu brassa -to jeden kolektor jest za 1 zł- no i z męzem się zastanawiamy co robić?? no i czy brać te kolektory??

Domek nas to 180 m użytkowych- 4 osoby- dół domku ogrzewaniewodne podłogowe.

Jeszcze jako alternatywa do wyżej wymienionych kotłów, jest WOLF CGS-20/160 (lub 24-200).

Wbudowany zasobnik warstwowy, rozbudowana dobra elektronika, bardzo dobra cena. Ja po przejrzeniu całej oferty (a brałem pod uwagę wyżej wymienione), wybrałem właśnie ten kocioł. Tydzień temu właśnie został zamontowany. Serwis łatwo dostępny (w każdym razie w Bydgoszczy) i ogólnie kotły mają opinie bardzo mało awaryjnych (podobnie zresztą jak Junkersy). Po rozmowach z kilkoma serwisantami dowiedziałem się, że ogólnie nie lubią Wolfów i Junkersów ze względu na małą awaryjność i nie opłaca im się w związku z tym podpisywać umów na serwisowanie tychże kotłów, dlatego serwis jest firmowy dostępny tylko w większych miastach.

Jak przyjdzie sezon grzewczy, to opiszę swoje wrażenia. Za dwa tygodnie zaczynam wygrzewanie posadzek (tam gdzie jest podłogówka).

Pozdrawiam

Arte

Mam ten sam dylemat, jeśli dobrze zgłębiłem ulotki to vaillant ma 5 lat gwarancji a viessmann 2. Sąsiad ma swojego vieśka 3 lata i nic się nie dzieje. Skłaniam się ku viessmannowi.

Na Allegro można kupić zestawy piec+zasobik+pogodówka w dobrej cenie. Oczywiście wszystko nowe, zafoliowane, na gwarancji.

• 3 months później...