Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja z kolei sie napalam na dietricha - wprawdzie wesja 1funkcyjna kondensacyjna i do tego

osobny zasobnik

ale poki co czekam na kredyt

jak dla mnie porownywalny viessmann jest do kupienia tylko z okolo 10% rabatem

od katalogu a dietrich blisko 35% wiec nie dosc

ze nieco tanszy w katalogu to finalnie duzo tanszy

co do samego vissmann ( choc szanuje ta marke za wsparcie imprez sportowych ) to slyszalem

kilka niepochlebnych opinii na temat obslugi klientow indywidualnych - tak jakby

bardziej zalezalo im na duzych kotlowniach a nie domkach no ale to tylko zaslyszane :)

https://forum.murator.pl/topic/47926-viesmann-333-czy-vaillant-ecocompact/page/2/#findComment-2183740

Mam zainstalowaną centralę kondensacyjną WOLF CGS-20/160 + mieszacz WOLF’a + BM + MM.

Pierwsze uruchomienie we wrześniu br.

„Chodzi” już cztery miesiące i mogę powiedzieć, że jestem z niego (pieca) bardzo zadowolony.

Trochę danych:

1) budynek GL-49 (Studio Atrium) – użytkowa 110 m2 + piwnice ok. 65 m2

2) podłogówka ok. 40 m2, reszta grzejniki, w łazienkach oprócz podłogówki grzejniki

3) budynek z YTONG’a 36,5 cm, poddasze 24 cm wełny (obecnie największa łazienka ocieplona jedynie 12 cm wełny – cały czas ogrzewana do 18 stopni, brak tynków zewnętrznych, brak podbitek, niedocielona płyta balkonowa - niestety trochę wychładza strop).

4) w dzień temperatura w domu 22,5-23, w piwnicy utrzymywane około 17 stopni, c.w.u. 50 stopni, w nocy 21 stopni

5) grzanie i woda ustawione bez przerwy od 5 do 22)

6) instalacja niskotemperaturowa

7) 2 osoby dorosłe, 2 dzieci

Piec bardzo dobrze „dopracowany”. Z uwagi na instalację niskotemperaturową praktycznie cały czas kondensuje.

Zużycie gazu GZ50 przy temperaturach na zewnątrz dzień -1/noc -2 około 11 m3/dobę.

Byłbym zapomniał - dom nowy, pierwszy sezon grzania.

https://forum.murator.pl/topic/47926-viesmann-333-czy-vaillant-ecocompact/page/2/#findComment-2184806