aladin07 16.12.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 ja z kolei sie napalam na dietricha - wprawdzie wesja 1funkcyjna kondensacyjna i do tego osobny zasobnik ale poki co czekam na kredyt jak dla mnie porownywalny viessmann jest do kupienia tylko z okolo 10% rabatem od katalogu a dietrich blisko 35% wiec nie dosc ze nieco tanszy w katalogu to finalnie duzo tanszy co do samego vissmann ( choc szanuje ta marke za wsparcie imprez sportowych ) to slyszalem kilka niepochlebnych opinii na temat obslugi klientow indywidualnych - tak jakby bardziej zalezalo im na duzych kotlowniach a nie domkach no ale to tylko zaslyszane Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47926-viesmann-333-czy-vaillant-ecocompact/page/2/#findComment-2183740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netsoftr 17.12.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Mam zainstalowaną centralę kondensacyjną WOLF CGS-20/160 + mieszacz WOLF’a + BM + MM.Pierwsze uruchomienie we wrześniu br. „Chodzi” już cztery miesiące i mogę powiedzieć, że jestem z niego (pieca) bardzo zadowolony. Trochę danych: 1) budynek GL-49 (Studio Atrium) – użytkowa 110 m2 + piwnice ok. 65 m22) podłogówka ok. 40 m2, reszta grzejniki, w łazienkach oprócz podłogówki grzejniki3) budynek z YTONG’a 36,5 cm, poddasze 24 cm wełny (obecnie największa łazienka ocieplona jedynie 12 cm wełny – cały czas ogrzewana do 18 stopni, brak tynków zewnętrznych, brak podbitek, niedocielona płyta balkonowa - niestety trochę wychładza strop).4) w dzień temperatura w domu 22,5-23, w piwnicy utrzymywane około 17 stopni, c.w.u. 50 stopni, w nocy 21 stopni5) grzanie i woda ustawione bez przerwy od 5 do 22)6) instalacja niskotemperaturowa7) 2 osoby dorosłe, 2 dzieci Piec bardzo dobrze „dopracowany”. Z uwagi na instalację niskotemperaturową praktycznie cały czas kondensuje. Zużycie gazu GZ50 przy temperaturach na zewnątrz dzień -1/noc -2 około 11 m3/dobę. Byłbym zapomniał - dom nowy, pierwszy sezon grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47926-viesmann-333-czy-vaillant-ecocompact/page/2/#findComment-2184806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts