Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielna budowa domu!!!

marektom

Recommended Posts

Witam !!!

Mam zamiar samodzielnie wybudować dom pow zab 102 m2 z poddaszem użytkowym. W projekcie mam silke, znalazłem tańsze bloczki z grupysilikaty.

Co o tym myślicie jest to możliwe żeby samodzielnie wznieść ściany itd. fundamenty już mam - murowane przez muraża ( całkiem nieźle mu to szło). Oczywiście odwiecznie zadawane pytaniez czego ? silikat czy może inny budulec (do suporexu nie mam zaufania)

Czy ma ktoś wyrobione zdanie na te tematy?????????

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest to oczywiście możliwe.

Ale szykuj się na "gromy z jasnego nieba", ktore niechybnie spadną na Ciebie na tym forum :wink:

Sam wybudowałem sobie wiatrołap, od kopania dołów na fundamenty po dach. Zrobiłem to co prawda z przekory podczas urlopu, żeby udowodnić sobie i innnym. Wyszło dobrze. Jedynie pokrycie dach papą i obróbki blacharskie zrobili fachowcy pzy okazji krycia całości i teraz cieknie :evil:

Jednak bez przygotowania nie dasz rady zrobić tego poprawnie - nie wystarczy tu już czytanie forum. Dobrze by było, gdybyś miał zaprzyjaźnionych budowlańców, do których mógłbyś zwrócić się o radę podczas budowy.

I kwestia następna - zejdzie Ci bardzo długo - tu nie mozna się oszukiwać.

Noooo jak dojdzie do skutu to zapraszam do grona "zrób to sam" Ja też mam taki plan - ławy już zrobilem, fundamenty teraz w tym sezonie za rok ....... i tak po czubek dachu - no może bede miał problem z konstrukcją dachu aleee...zaobaczymy. Na pewno odrazu będa spadaly na ciebie gromy od formowiczow którzy wierzą tylko budowlańcom a oni wkońcu gdzieś też sie uczyli a czasami jest tak że uczą sie na obecnej budowie - "ja nierobiłem Panie 20 lat w Polce w Niemczech byłem, osiedla stawiałem no jooooo ale dom na klej to ja jeszcze nie stawiałem! :wink:

Powodzenia!! Dla chcącego nic trudnego.

Jak czujesz się na siłach, to buduj. Nie święci garnki lepią. Mam nadzieję że podstawy teoretyczne masz. A i odrobina praktyki by się przydała. Ja mam na swoim koncie dwa domy. Jeden z Jareko stawiany, a drugi mój budowany samodzielnie. Oba jeszcze stoją, więc okazuje się że ,,niebudowlańcy'' też coś zbudować mogą..... :lol:

pozdrawiam - Juras

Ja będę sam budował dom , ale nie wszystko da się zrobić samemu np. strop, dach, chociaż dach można samemu ale jest zbyt dużo kombinacji.Przede wszystkim potrzeba bardzo dużo wolnego czasu.Mam jakąś tam praktykę sam wybudowałem domek letniskowy 9*5 wszystkie prace sam ,strop jest drerwniany ściany murowane.Ogólnie da się to zrobić jak domek jest prosty bez zbędnych udziwnień tzn. jest łatwiej i szybciej.

ja startuje w tym roku. Czekam az sie trochę ociepli. Materiały już zamowione. Jak narazie zapał jest i mam nadzieje że bedzie. Plany są postawienia stanu surowego otwartego. Na tyle jest środków i czasu. Potem obaczymy. Narazie koszt materiałów na ściany (BK jednowarstwowo) + strop (gęstożebrowy)+klej do bloczków 19280 zl. Drewno na dach juz mam. Kominy (schiedel) Rondo Plus z wentylacją+Quadro+pustaki wentylacyjne 2 ciagi po 2 kanały (wys. 8 mb) 6500 zl.:)). Finansowo wydaje sie niezle.

Pozdrawiam,

Samodzielna budowa domu jest oczywiście możliwa. Jednak ze wzgledu na czas proponowałbym aby stan surowy budować przy pomocy wynajętych ludzi. Prace związane z wykopami, układaniem murów, stropu, są pracami ciężkimi fizycznie a stosunkowo prostymi. Da się je zlecić za stosunkowo niewielkie pieniądze. Uważam, że bardziej celowe jest skoncentrowanie się na samodzielnym wykonaniu instalacji i pracach wykończeniowych domu i działki. Są to prace droższe a lżejsze fizycznie. Takie rozłożenie budowy pozwoli wybudować się i zamieszkać w ciągu 2- 3 lat.

Pamiętajcie, że budowa domu wiąże się z całkowitą zmianą trybu życia i nie da się tego procesu ciągnąć przez dziesięciolecia ( wysiądzie się fizycznie i psychicznie).

Mój mąż też wybudował sam z silki. Najął sobie pomocnika, bo dom duży (trzy kondygnacje i strych). Ktoś do pomocy zawsze przydatny, choćby do mieszania kleju (ta opcja zdecydowanie lepsza dla silki, bo rozrabiać klej można na stropie, betoniarka zbędna), czy podawania bloczków.

Dach robili nam już dekarze, bo strasznie wysoko i krokwie do wciągania ciężkie.

Najważniejsze to dobre chęci i druga para rąk do pomocy.

jest łatwiej i szybciej.

z tego rowniez wzgledu i my bedziemy budowac sami , pomocnik bedzie do noszenia ciezkich rzeczy , bo ja nie podniose worka z cementem :D

Budowac bedziemy z BK .

Jesli chcesz i masz czas to z pewnoscia sobie poradzisz .

Potrzebny bedzie kierownik budowy , bo wpisy do dziennika musi robic osoba uprawniona .Zastanow sie nad sprawa przylaczy .

Jesli wezmiesz elektryka zatrudnionego na etacie latwiej bedzie z odbiorem .Oczywiscie rozprowadzenia wewnatrz mozesz zrobic sam.

To samo z gazownia i wodociagami .

Zycze powodzenia

Ja buduję sam, bez pomocnika.Na razie zrobioną mam piwnicę.Robi się spokojniej i dokładniej.Porównując z okolicznymi wykonaniami to widzę, że nie jest gorzej, a nawet lepiej.Wiadomo, że dba się bardziej o jakość, a nie goni z tempem.Mam już jednak pewne doświadczenia budowlane(budowa budynku gospodarczego i remont domu).

Ja buduję sam, bez pomocnika.Na razie zrobioną mam piwnicę.Robi się spokojniej i dokładniej.Porównując z okolicznymi wykonaniami to widzę, że nie jest gorzej, a nawet lepiej.Wiadomo, że dba się bardziej o jakość, a nie goni z tempem.Mam już jednak pewne doświadczenia budowlane(budowa budynku gospodarczego i remont domu).

Ja też mam zamiar budować "sam", ale pewnie to pochłania bardzo dużo czasu i budowa może się rozciągnąć na kilka lat. W między czasie trzeba przecież gdzieś zarabiać na życie i na dom. Jak Ty to rozwiązałeś i czy wytrzymasz psychicznie budowę bez pomocy chodźby przy cięższych choć prostrzych pracach?

I ja też mam zamiar budować samodzielnie (znaczy z mężem i jakimś pomocnikiem) :D . Wybraliśmy juz technologię, będzie to BK na klej(ściany jednowarstowe) i strop gęstożebrowy.

Mam pytanie do toomasa, piszesz,że zamówiłeś już BK + strop + klej do boczków w cenie 19280 zł. Możesz napisać jak duży dom budujesz, jaki to beton (jaka szerokość, jaka odmiana, czy na pióro i wpust), jaki producent, gdzie kupowałeś. Liczyłam kiedyś koszt bloczków BK na podstawie cen podanych na stronach Solbetu i w ogóle nie były zachęcające.

pozdrawiam

Bardzo się cieszę, że tylu jest chętnych do samodzielnego budowania. Zdecydowanie druga para rąk jest niezbędnie potrzebna, bo niektóre elementy są ciężkie i gabarytowo duże. Też mam małą wprawę w budowaniu, ale były to bloczki z popularnego gazobetonu na tradycyjną zaprawę. Nie wiem, czy dałbym radę budować na cienką klejową spoinę. Mam nadzieję, że Ci co chcą to robić wiedzą na co się porywają.

I ja też mam zamiar budować samodzielnie (znaczy z mężem i jakimś pomocnikiem) :D . Wybraliśmy juz technologię, będzie to BK na klej(ściany jednowarstowe) i strop gęstożebrowy.

Mam pytanie do toomasa, piszesz,że zamówiłeś już BK + strop + klej do boczków w cenie 19280 zł. Możesz napisać jak duży dom budujesz, jaki to beton (jaka szerokość, jaka odmiana, czy na pióro i wpust), jaki producent, gdzie kupowałeś. Liczyłam kiedyś koszt bloczków BK na podstawie cen podanych na stronach Solbetu i w ogóle nie były zachęcające.

pozdrawiam

Popatrz na Kolbuszową. Kolbuszowa jest własnością Solbetu a ceni niższe. Ja właśnie biorę bloczki z Kolbuszowej. Mój domek to parter z poddaszem o wym 10,32x8,5 + garaz na 1 auto. . Ogólnie wyglada to tak:

1. ściany dla domu 144,27 m2 = 1009,87 [szt] (36 cm)

2. garaż 26,11 [m2] = 182,79 szt (30 cm)

3. wewnętrzne 24 cm -34,03[m2] =238,18 [szt]; 12 cm-21,25[m2]=148,76[szt]

3. obudowa wieńca+ścianki kolankowe (plutki 8 cm) 68 mb = 115 szt

4. u kształtki - tego nie liczyle - za mnie w PSB policzyli ale bylo tego ok 35 szt.

Bloczki za sciany zewn to BK odm 400 36 cm P+W, wewn 24 cm gladkie, garaz 30 cm odm 400 p+w

Powyższe przeliczyli na palety i to dało 14 959,84 zl. Do tego strop Ceram-200 z Leiera za 4 278,96 zl. Sume juz znasz.

Strop to:

1. belki3 m - 18 szt

2. belki 4,2 m - 6 szt (ciete na 2)

3. belki 5,1 m- 18 szt

4. pustaki 733szt.

ponadto jeszcze mam wycene na kominy:

1. Schedel Rondo Plus 20 cm + Quadro 14 cm + 2xwentylacja po 2 kanały. Wszystko wys 8 mb w cenie 6253 zl.

Pozdawiam

Tomek

• 2 weeks później...