Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia mego domu Wilcze łyko jak je pokazać Forumowiczom

Recommended Posts

Faraon1 o to szukanie chodzilo mi o te posty ktoore wkleiles,szczerze mowiac to niewiem co to sa regipsy :oops: , a ja tez czekam na tynkowanie wewnatrz, tylko gdzie ta wiosna, znow zaopowiadaja zime na 2 tygodnie

Kubolotku regips =plyta gipsowo kartonowe a sypialnie i pokoje na górze mam w skosię więć wykańczam wełną i w regipsie.

P.S.Jakie tynki robisz tradycyjne czy gipsowe

-i ile płacisz za metr

A co do wiosny to też czekam na pogodę i na zakończenie prac elektrycznych.

Pozdro

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=48564&k=6&q=slufar&nxt=0

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Jestem nowy na tym forum i mam pare pytań odnosnie tego domku.

Wiem że nie jest to temat tego wąta ale jest on często odwiedzany.

Jestem zdecydowany na 99% na ten projekt.

Chciałem wprowadzic kilka zmian a wiem że też je robiliście.

1. Chcę zamienić strop drewniany na betonowy a to pewnie wymusi podparcia go jakims filarem w saloniei scianą nośna między wiatrołapem, holem a kuchnią. Czy ta zamiana wymaga interwencji u konstruktora(jesli tak, jaki koszt). (prosiłbym o wasze doświadczenia)

2. Zamienić pomieszczenie gosp. z łazienką i pod schodami w tym pomieszczeniu zrobić schody( 80, 90cm.) do garażu a po prawej stronie zostawić miejsce na piec. (wystarczy miejsca?)

3. Podniesc scianke kolankową o jakies 20, 40 cm. (wystarczy??)

Projekt dopuszcza zmianę stropu. Ponieważ poszerzyłem bok do ośmiu metrów, nie mogłem zastosować stropu gęsto żebrowego (za duża szerokość budynku przy równoczesnym braku ścian nośnych), zrobiłem strop monolityczny.

Jeżeli chcesz dokonać zmiany, uzgodnij najpierw cały zakres możliwych zmian z wybranym architektem (musi posiadać stosowne uprawnienia), opisz je, a potem za pośrednictwem „Muratora” zwróć się o zgodę na zmiany do autora projektu. Bezpłatnie otrzymasz zgodę pisemną, a następnie architekt i starostwo.

Za zmiany w projekcie zapłaciłem architektowi około 1200 zł.

Ściankę kolankową mam na cztery pustaki, może można by było podnieść o 1 – 2 pustaki ?

Opis zmian znajdziesz w temacie, a stan obecny tutaj.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=47605&grupa=0&kat=2&a=OnetpapaId

• 1 month później...
Cze, pi_ngwinek widzę że jesteśmy na podobnym etapie w zaawansowaniu robót. Na jutro mam zamówiony B20 do lania stropu nad parterem (wyjdzie tego chyba około 10 m3) :D . W hurtowniach i betoniarniach jeszcze względny spokój, dlatego robiąc strop nad garażem w ciągu godziny przyjechały gruszki z innej firmy (w pierwszej ekipie padła pompa). Moi budowlańcy uwijają się niesamowicie (chyba chcą kasy na przed świętami). A tak w ogóle chce w tym roku popędzić z robota (ciekawe co na to kredytujący inwestycje Bank :-? ).

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Oska, to może ja się odezwę.

Nasz domek rośnie, choć wiadomo bez poślizgów czasowych się nie obchodzi. Korzystam z kilku brygad, dlatego najpierw wymurowali ściany następnie druga ekipa zrobiła więźbę, a dzisiaj znowu murarze podmurowują co trzeba i za 1,5 tygodnia zaczynam kłaść dachówkę (nareszcie).

Skorzystałem z podpowiedzi forum i w projekcie podniosłem ściany kolankowe i jest super, z ostrego dachu też jestem zadowolony, ponieważ w pokojach na poddaszu nie tracimy miejsca.

Problemów zawsze jest mnóstwo do rozwiązania a każdy z fachowców ma swoją opinię (oby decyzje przez nas podejmowane okazały się zawsze słuszne - można pomarzyć)

Harmonogram prac do końca roku jest rozpisany (oby czasu i kasy starczyło).

Pozdro dla Wszystkich

Ja niestety jeszcze mam kawałek drogi do wstawiania okien, jestem na etapie fundamentów- wylane, zrobiona izolacja, ocieplone, zasypane. W przyszlym tygodniu przychodzi ekipa i lecą ściany. Juz nie mogę sie doczekać!!!!a wam to zazdroszczę - juz bym chciała urządzać wnętrze :cry: