Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia mego domu Wilcze łyko jak je pokazać Forumowiczom

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !!! Już jest lipiec no i na 100% są postępy na budowie wszystkich budujących. U mnie już jest zalany strop - jestem bardzo dumna. Zdjęcia wstawię jak znikną stemple - bo na razie nic ciekawego nie widać. Czekam na opisy działań i zdjęcia innych budujących wilcze łyko!!!! Nie dajmy umrzeć naszemu wątkowi!!!! :roll:

• 3 weeks później...

Mam prośbę!! Poradzcie mi co mam zrobić!

Kupując projekt byłam przekonana że chcę mieć dach pokryty blachodachówką w kolorze miedzi, obecnie zmieniłam zdanie biorąc pod uwagę fakt że cena blachodachówki zmienia się z tygodnia na tydzień, co tydzień są nowe cenniki - a cena niestety nie idzie w dół tylko ciągle w górę. Tak więc zdecydowałam się na krycie dachówką Euronit -mają nowość - powłokę perła, pięknie błyszczy. Ale nie w tym problem- kłopot tkwi w więźbie dachowej. Otóż u nas na podkarpaciu drzewo kupuje się w zimie, koruje , tnie na brusy, składa na przekładki i ono leży sobie do jesieni i czeka aż się z niego zrobi więźbę. tyle że moje dzrewo było przewidziane na krycie blachą a terza jak dach zamiast 1 tony będzie ważył 8 ton to ta lekka więźba tego raczej nie wytrzyma. Co prawda drzewo jest w brusach i zrobienie grubszych krokwi to jeszcze nie problem, ale na więźbę idą takie belki(nie wiem jak się nazywają)które podtrzymują dach, leża na ścianach poddasza i w więźbie pod blachodachówkę mogą być o 4 cm cieńsze niż w więźbie pod dachówkę. Chciałabym je kupić w tartaku ale to drzewo chyba do września nie wyschnie??? Dodatkowo nie wiem czy drzewo które suszy się "samo" na świeżym powietrzu tylko pod daszkiem wytrzyma ciężar dachówki cementowej i się nie powykrzywia. Nie chciałabym rezygnować z dachówki bo mając sypialnie na poddaszu liczę na to ze w takie upały jak obecnie bedzie tam nieco chłodniej. Jak to jest z tym drzewem>>

Pingwinku ale masz piękny dach- z tego co widze to dachówka?? - ja też wybrałam chyba taki kolor jak ty- klasyczna czerwień, wzór podwójne S.

Czym i jaka metodą impregnowałeś drzewo na więźbę? Kupiłeś super wysuszone i już zaimpregnowane? Jakie masz wymiary krokiew , jetek itd. I ostatnie pytanie czy deskowałeś cały dach, bo na zdjęciu tego nie ma?

Tak - dachówka betonowa podwojne S brassa

wiezbe zamawiala firma ktora mi budowala dom tak ze nie wiem czym i jak bylo impregnowane, na wysuszone wygladalo

Pod dachowka mam folie wysokoparoprzepuszczalna Divoroll Pro

co do wymiarow krokwi i jetek to nie pamietam - bede dzis na budowie to pomierze i napisze

wczoraj zaczeli ocieplac poddasze

a pewnie od jutra regipsy beda ukladac

troche mam zamieszania na zewnatrz - po ostatnich deszczach woda znalazla sie w piwnicy (okazalo sie ze izolacja pionowa konczyla sie na styku sciany fundamentowej z lawa i tamtedy woda wlewala sie do srodka) teraz maja jeszcze raz wymalowac sciane razem z lawa

Witam!

Jestem nowym forumowiczem i śledzę budowę tego domku,

ponieważ na wiosne 2007r sami będziemy zaczynać budowę,

a nasz domek będzie wyglądał tak:

http://img131.imageshack.us/img131/1562/zorzagg4.jpg

Jest on trochę większy od Wilczego łyka i ma bardzo podobny układ pomieszczeń,trochę na poddaszu są inaczej zaprojektowane ścianki działowe

POZDRAWIAM wszystkich budujących :D :D

Ania

następnym razem zamieszczę rzuty parteru i poddasza

Co myślicie o tym dmku?? :D

Coś mi nie wychodzi to wklejanie rzutów,zapisują się tylko litery

a nie obrazki :( ,ale podam link do strony

http://www.archeton.pl/index.aspx

a projekt nazywa się ZORZA.

Postanowiliśmy w tym projekcie połączyć slon z jadalnią i kuchnią,

zlikwidowaliśmy ścianę pomiędzy salonem a jadalnią,zlikwidowaliśmy również

ścianę pomiędzy holem a jadalnią,jest tylko jeden filar podtrzymujący pomiedzy salonem a jadalnią,stworzyła nam się w ten sposub bardzo duża

przestrzeń.Zlikwidowaliśmy również drzwi z holu do kuchni a wtej wnęce

będzie szfa z drzwiami przesównymi,ścianę z dzwiami wejściowymi do wc wyrównaliśmy ze ścianą od kotłowni w ten sposób powiększyliśmy troszkę wc,zrobiliśmy drzwi z garażu do kotłowni,zlikwidowaliśmy jedno okno w kuchni(to z boku na ścianie przy jadalni) a w jadalni powiekrzylismy okno i wstawimy tam duzego fiksa,chcemy też doprojektować kominek zawsze marzyliśmy że będziemy mieć dom z kominkiem a tu co zabrakło go w projekcie,zobaczymy co na to architekt powie i jeszcze jeda rzecz mi sie przypomniała poszeżyliśmy garaż o 70 cm w stronę okien.

Pozdrawiam

Ania

Witaj pi_ngwinku!

Masz bardzo ładny domek,jak ja ci zazdroszczę tak bym

chciała być już na tym etapie budowy co ty, i niedługo urządzanie,

to jest najprzyjemniejszy etap budowy :D :D :D

ale też i bardzo kosztowny :(

A teraz jeszcze pokażę widoki mojego przyszłego domku

http://img80.imageshack.us/img80/9333/zorzam1ln6.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/368/zorzam2ec5.jpg

http://img154.imageshack.us/img154/9337/zorzam3aa9.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/9523/zorzam4lv5.jpg