KonAn 08.02.2006 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Na parterze domu chciałbym zamontować witryny(oprócz łazienki).Obawiam się, że bedzie to rozwiązanie za szczelne.Wiem, że montuje się nawiewniki w profilu okiennym, ja jednak myślę, że raz na jakiś czas lub na dłużej(zwłaszcza w lato) chciałbym mieć trochę większy przeciąg, którego nie zapewnią normalne nawiewniki montowane w profilu.Moje pytanie w związku z tym brzmi; czy są takie większe nawiewy montowane niezależnie od okna?Czy ktoś z Was ma ewentualnie takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 08.02.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Powietrze w domu to podstawa. Ja mam nawietrzak a dokładnie miałem, ale po kolei. W zimę jest zazwyczaj zimno, ale jeszcze zimniej jest wtedy,gdy do domu wwiewa zimne powietrze kratkami wentylacyjnymi. Oczywiście w poprzednim roku zasłoniłem kratki i obiecałem sobie zrobić wentylację do następnej zimy. Przyjechali fachowce i wyszło wszystko na jaw- za szczelny dom- trzeba napowitrzak. Zimne powietrze wpadnie do domu ogrzeje się przez kaloryfer i będzie pan miał uragnioną c y r k u l a c j ę powietrza . Jak powiedzieli tak zrobili, trochę bolało na koniec finansowo ale rodzina będzie miała świeże powietrze. Całe lato OK, tędy wlata, tędy wylata jednym słowem miód. Jeszcze w miedzyczasie dla wspomagania wentylacji grawitacyjnej skusiłem się na turbowenty ale przecież obiecałem zrobić. Niestety szczęście trwało do pierwszych mrozów. Jakie było moje ździwienie jak zobaczyłem zlodowaciałą ścianę za grzejnikiem. Różnica temperatur ok. 40st.C to nie ma co się dziwić przecież, kratkami mimo kręciołów znowu wlatuje zimne powietrze. Uchylenie drzwi na ogródek dopiero odwraca ciąg.Niestety na forum nie znalazłem odpowiedzi na te problemy chociaż staram się czytać wszystkie posty nt. wentylacji Pozdrawiam ale co to jest witryna to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts