jareko 08.02.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 dlatego tez zgudi - jako ze obaj jak widze lubimy czasem poteoretyzowac - smiem twierdzic, iz nie ma dwu identycznych domow - to tak w kwestii zyzycia energii. Natomiast nie zgodze sie z Twa dyskredytacja Silki czy jakiegokolwiek innego materialu. Dlaczego? Juz wczesniej poteoretyzowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.02.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 ...To dlaczego jedni mają zużycie niższe o połowę w pierwszym roku grzania?... jejku - czy sa dwie identyczne chalupy? czy nawet jesli sa identyczne w kazdym detalu to domownicy uzytkuja je tak samo? Wietek - pomysl przez chwile - wystarczy ze masz ustawienie pieca o 1 stopien wyzsze od innych i juz bedzie roznica. Wystarczy ze okno otworzys zna dluzej od sasiada Chalup nie da sie porownac a tym bardziej kosztow eksploatacji Tu zgadzam się w całej rozciągłości. Mieszkam w 2 rodzinnym przedwojennym domu - dwa piętra osobne identyczne mieszkania z osobnymi piecami, wszędzie nowe okna, ja gotuję dużo jest nas trzech, sąsiadki są dwie, w zasadzie nie gotują my za grudzień zapłaciliśmy 350 zł za gaz (w domu dzienna temp. 21 st.) a sąsiadki 470 w domu 18 st. Jakie przyczyny: - parter czy piętro - rodzaj pieca - okna PCV innej marki. Tak niewiele a tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 08.02.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jezier Lider FORUM (min. 2800) Dołączył: 05 Sty 2002 Posty: 3864 Skąd: Korzeniówka Wysłany : Sro Lut 08, 2006 3:03 pm Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- zgudi napisał: W moim przypadku ważne jest to ile faktycznie zapłace za gaz i niestety musze przyznać że zapłacę wiecej niz sąsiadka obliczenia obliczeniami --życie życiem jezier napisał Drugi raz napisze. Ja w sezonie w ktorym nie mieszkalem a tylko wykanczalem dom w weekendy - za ogrzewanie zaplacilem tyle samo albo nawet wiecej niz w nastepnym roku, kiedy dom byl juz zamieszkaly. jezier to ile zapłaciłeś? tyle samo albo nawet wiecej to tak jak wieksza połowa bo się lekko pogubiłem hihihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 08.02.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 ja bym poszedl po kilogram zyletek do sklepu gdybym mial takie rachunki za gaz.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 08.02.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 od 23.11 do 31.12 czyli jeszcze przed wielkimi mrozami 660zł. I jeszcze przed podwyżką!!. Ogrzewanie gazowe. Taryfa GZ-35. Niestety jest to stary, poniemiecki dom. Nieocieplony. Grzejemy drugi sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 08.02.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 stary ale jary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 08.02.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Ja mam 24cm BK+12 welna okolo 35m2 podlogowki do tego 9 grzejnikow lacznie jakies 180m2 temperature mam ciagle 21-22c. Podloga ciagle jest ciepla pod posadzka mam 15 cm styropianu dach 25cm welny. Place jakies 350-400zl miesiecznie i tak samo bylo w pierwszym roku - zamieszkalem 14 miesiecy po rozpoczeciu budowy tak ze nic nie bylo sezonowane. Tak wiec jak czytam to wydaje mi sie ze moj blekitny daje calkiem niezle. Dla wyjasnienia buderusik Pzdr Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.02.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 jezier to ile zapłaciłeś? tyle samo albo nawet wiecej to tak jak wieksza połowa bo się lekko pogubiłem hihihihihi Sezon grzewczy 2003/2004 to tylko ogrzewnie - 18 stopni domu. Kolejne sezony grzewcze to ogrzewanie - 21 stopni, ciepla woda, gotowanie, swiatlo, tv, lodowka, pralka, zmywarka itp. A pradu szlo bardzo podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
y_not 08.02.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 no co Ty jareko? Jak to nie ma znaczenia z jakiego materiału wykonało sie ścianę? To dopiero nowa teoria. Pracuję w budownictwie i wiem , że silka jest bardzo dobrym materiałem ale raczej ze względu na to że jest to zdrowy naturalny materiał i bardzo wytrzymały. Jest ona natomiast jednym z zimniejszych materiałów , a na pewno traci w porównaniu z ceramika poryzowaną albo z gazobetonem. Daria bez urazy ale głupote roku teraz palnełaś silka nie ejst najzimniejszym materiałem u licha! to jest materiał ktory bardzo długo kumuluje ciepło a potem bardzo długo oddaje ciepło ps. tez pracuje w "budownictwie", nie wiem w jakim Ty charakterze, bo po tym co walnęłas to podejrzewam ze w charakterze sekretarki w firmie budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 08.02.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 jezier to ile zapłaciłeś? tyle samo albo nawet wiecej to tak jak wieksza połowa bo się lekko pogubiłem hihihihihi Sezon grzewczy 2003/2004 to tylko ogrzewnie - 18 stopni domu. Kolejne sezony grzewcze to ogrzewanie - 21 stopni, ciepla woda, gotowanie, swiatlo, tv, lodowka, pralka, zmywarka itp. A pradu szlo bardzo podobnie. to Ty jak Ziuta Szprychowa ---pranie , sprzatanie , gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof58 08.02.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witaj,Rzeczywiście nie da się porównać domów - można co najwyżej znaleźć podobne, ale nie we wszystkich parametrach.Po pierwsze zużycie:październik 132 m3, 165zł, średnia dziennna w miesiącu 4,26listopad 270 m3, 337,50 zł średnia 9,00grudzień 373 m3, 466,25 zł, średnia 12,03styczeń 465 m3, 604,50, średnia 15,00Po drugie dom- 240 mkw i całość mieszkalna- ściana gazobeton jednowarstwowa 42cm- osób do cwu 5( w tym dwoje dzieci)- gaz do gotowania (bez pizza hut)- temp wszędzie 21,5 stopnia bez wyłączania stref- od niedawna rekuperator - lecz tak naprawdę jest on bez wpływu na zużycie gazu, co najwyżej na komfortPo trzecie piec:- buderus z zamkniętą komorą kondensat- podłogówka 110 mkw- kaloryfery 130 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 08.02.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Krzysztofie58!Mam jedno pytanie: Czy dom zacząłeś budować w zeszłym roku?Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.02.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 no co Ty jareko? Jak to nie ma znaczenia z jakiego materiału wykonało sie ścianę? To dopiero nowa teoria. Pracuję w budownictwie i wiem , że silka jest bardzo dobrym materiałem ale raczej ze względu na to że jest to zdrowy naturalny materiał i bardzo wytrzymały. Jest ona natomiast jednym z zimniejszych materiałów , a na pewno traci w porównaniu z ceramika poryzowaną albo z gazobetonem. jesli naprawde pracujesz w budownictwie to albo nie przeczytalas dokladnie mojego postu i nie zrozumialas co mialem na mysli piszac o dwu IDENTYCZNYCH chalupach - takze jesli chodzi o wspolczynniki k - albo.....strzez nas przed takimi znawcami budownictwa. I tu nie ma znaczenia jaki material zostal uzyty do wykonania sciany. Wazne by spelnil wymagania wytrzymalosciowe i w mniejszym czy wiekszym stopniu przyczynil sie do obnizenia k sciany ale..... ten wymog juz jest w dzisiejszych konstrukcjach pomijalny gdyz podstawowy opor cieplny w przewazajacych konstrukcjach scian czyli 2W czy 3W tworzy warstwa ocieplenia. Material z ktorego jest wykonana stanowi niewiele znaczacy procent. Jesli juz to najzimniejsza jest lana betonowa sciana ale tylko do momentku gdy oblozysz jak styropianem czy welna by odpowiedni, conajmniej wymagany przez przepisy, wspolczynnik k. Ale tez jest najwytrzymalsza i domki jednorodzinne mozna juz wykonac przy grubosci sciany raptem 12cm plus iles tam docieplenia. Ta metoda mozesz uzyskan najciensza sciane z mozliwych do wykonania z wspolczynnikiem k rowmym lub nawet ostro ponizej narzuconych norm. Akumulacyjnosc ma najwieksza co jest raczej zaleta niz wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 08.02.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 zgudi jak sądzisz ile w Twój dom wpakowałeś kubików wody, zastanów się i policz,murowanie,wylewki,tynki, i ile wyszło Ci wody technologicznej?bardzo dużo,żeby Twoja silka zaczęła kumulować ciepło, to pierwsze musi odparować całą tę wodę, to samo dotyczy wylewek i całej reszty materiałów budowlanych, przy wylewkach ratuje Cię jedynie podłogówka, bo odparowanie następuje bardzo szybko,w tym roku musisz niestety zapłacić za wysuszenie budynku, w przyszłym tak jak u Rydza będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 08.02.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Dostałem olśnienia!Cieszę się, że powstał wątek: "Miesięczny rachunek za gaz", bo wątek "Ile gazu poszło Wam juz w tym sezonie?" wprowadza właściwie tylko wielkie zamieszanie i chaos.Wiele osób takich jak ja strasznie się denerwowało, że inni mają o połowę mniejsze zużycie gazu czy to na dobę czy to średnio miesięcznie czy średnio z sezonu grzewczego.Nie liczba metrów sześciennych jest ważna, ale końcowy rachunek, który zapłacimy za dany miesiąc czy sezon grzewczy. I co odkryłem dzięki Rydzowi i Krzysztofowi, którzy oprócz tak niskiej liczby metrów podali kwoty za gaz, że oni za metr sześcienny płacą brutto 1,3 zł, a ja netto 0,65 zł. Więc całkiem normalne, że u mnie możliwe jest prawie dwukrotne większe zużycie gazu (gz35). To znaczy ja mam od stycznia: opłata za paliwo gazowe - 0,435 zł, opłata przesyłowa zmienna - 0,2102 zł, te dwa składniki uzależnione są od liczby metrów, czyli - 0,6452 zł, a reszta to stałe: opłata abonamentowa 2 m-c x 6,20 [zł/m-c] = 12,40 zł i opłata przesyłowa stała - 2 m-c x 10,5 [zł/m-c], czyli +33,4 zł. Do tego Vat 22%.Czyli nie mam co się denerwować, gdy czytam, że inni mają takie małe zużycie. Oni za lepszy gaz płacą po prostu więcej, a ja za gorszy mniej. Tylko ta większa liczba denerwuje.Pewnie gdybym skończył całe ocieplenie i zaczął grzać w październiku, a nie w grudniu (w największe mrozy) miałbym teraz jeszcze mniejsze zużycie. Uspokoiłem się. Pozdrawiam wszystkich Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.02.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 cieszymy sie w takim razie wraz z Toba ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek_nad_jeziorem 08.02.2006 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jesli juz to najzimniejsza jest lana betonowa sciana ale tylko do momentku gdy oblozysz jak styropianem czy welna by odpowiedni, conajmniej wymagany przez przepisy, wspolczynnik k. Ale tez jest najwytrzymalsza i domki jednorodzinne mozna juz wykonac przy grubosci sciany raptem 12cm plus iles tam docieplenia. Ta metoda mozesz uzyskan najciensza sciane z mozliwych do wykonania z wspolczynnikiem k rowmym lub nawet ostro ponizej narzuconych norm. Akumulacyjnosc ma najwieksza co jest raczej zaleta niz wada. Najciensza możliwa ściana ze współczynnikiem k poniżej normy to ściana w szkielecie drewnianym. poniżej 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.02.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 zgudi jak sądzisz ile w Twój dom wpakowałeś kubików wody, zastanów się i policz, murowanie, wylewki, tynki, i ile wyszło Ci wody technologicznej? bardzo dużo, żeby Twoja silka zaczęła kumulować ciepło, to pierwsze musi odparować całą tę wodę, to samo dotyczy wylewek i całej reszty materiałów budowlanych, przy wylewkach ratuje Cię jedynie podłogówka, bo odparowanie następuje bardzo szybko, w tym roku musisz niestety zapłacić za wysuszenie budynku, w przyszłym tak jak u Rydza będzie lepiej 1950 przyznaje ci rację prace mokre zakończyłem w lipcu zeszłego roku , ale z cała pewnoscią dom zawiera w sobie jeszcze duzo wody z sąsiadką było podobnie -prace prowadzilismy niemal równorzednie interesuje mnie ile % moze wzrosnać zuzycie gazu podnosząc temp. wewnatrz budunku z ok.16 st.C do 21 st.C pozdrawiam Rafał zreszta jak na tą chwilę i tak moim skromnym zdaniem mieszczę sie w średnim przedziale ( mam na myśli miesięczne zuzycie gazu)zużycie gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 09.02.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Proponuję pisać jeszcze jaki gaz i po ile. Mimo, że propoan jest chyba 3 krotnie kaloryczniejszy od najlepszego ziemnego to jest jednocześnie 5-6 razy droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.02.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Silki nie należy rozpatrywać w kategoriach "zimna/ciepła". To materiał utrzymujący dach. Od utrzymania ciepła jest warstwa ocieplenia - czyli najczęsciej styropian lub wełna. Silka dodatkowo wprowadza dużą akumulacyjnośc obiektu - co ma swoje plusy i minusy. Osobiście uważam Silkę za jeden z najlepszych materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts