Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... Mieszkam w 2 rodzinnym przedwojennym domu - dwa piętra osobne identyczne mieszkania z osobnymi piecami, wszędzie nowe okna, ja gotuję dużo jest nas trzech, sąsiadki są dwie, w zasadzie nie gotują my za grudzień zapłaciliśmy 350 zł za gaz (w domu dzienna temp. 21 st.) a sąsiadki 470 w domu 18 st.

Jakie przyczyny:

- parter czy piętro

- rodzaj pieca

- okna PCV innej marki.

Tak niewiele a tak dużo :o

Nie wiem, czy między parterem a piętrem to mała różnica.

Mieszkałem kiedyś w niewielkim bloku. Dwie klatki schodowe, parter i piętro. Na każdej kondygnacji trzy mieszkania. Nasze mieszkanie było na piętrze. Zimą przy porządnych mrozach w moim mieszkaniu temperatura z trudem dochodziła do 14 st C. :-? Sąsiedzi, w tym samym czasie otwierali okna, aby ochłodzić mieszkanie. :o

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1005755

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziś dostałem rachunek za co i cwu za okres od 1.12 do 9.02.

myślalem że przekroczę 1000zł a tu miłe rozczarowanie - 850 zł za 71 dni co daje 12 zł na dzień (a przecież ta zima do lekkich nie należała)

ogrzewam 100 m.kw temp 20 w dzień 18 w nocy,dom nieocieplony z cegły 45 cm, piec beretta kompakt confort z otwarta komorą. 3 osoby dorosłe i 2 dzieci.

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1007558

wszystko w porządku panowie, tylko pokażcie mi gdzie ja napisałąm że silka jest najzimniejszym materiałem?

A tak przy okazji - sięgnęłam do małej analizy porównawczej (dane producentów)

Chyba nikt nie powie mi że akurat tu silka nie wypada najgorzej.

nazwa materiałów grubość ściany współczynnik przewodzenia λ

POROTHERM P + W 25 0,37

POROTON 24 0,21

PUSTAK KERAMZYT 24 0,15

KERAMIX 24 .... 0,46

GAZOBETON 24 ..... . 0,14

SILKA 18 ..... ..... 0,54

SILKA 24 ..... ..... 0,54

Naprawdę nie zmyślam, nie udaję też jak niektórzy omnibusa, który zna się i na materiałach ściennych, i na oknach i technice grzewczej i nie daj boże jest jeszcze w stanie pieknie zaprojektować wnętrza.

Powyższe wyniki wskazują jednoznacznie, że silka csama w sobie ciepłym materiałem nie jest. Wynika z tego że teoretycznie wystarczy małe niedociągnięcie przy dociepleniu, jeden mostek termiczny, spowodowany np. szczeliną w izolacji termicznej, a przyczynia się to do oddania dużo większej ilości ciepła w domu zbudowanym z silki niz np. z porotonu.

Jest to tym bardziej prawdopodobne w domu ogrzewanym pierwszy sezon, gdyż materiał nie zdążył jeszcze zakumulować żadnego ciepła, bo nie miał ku temu okazji.

Nie zamierzam dyskredytowac silki, podaje po prostu suche fakty, i byc może wytłumaczenie dla niektórych, czemu ich pierwszy grzeczy sezon tak dużo kosztuje.

a tak a propos - sekretarką nie jestem, mam za to swoją asystentkę i szczerze mówiąc mogłaby ona niejednego "znawcę" na tym forum zadziwić swoimi informacjami.

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1008252

Troszkę mnie pocieszyły Wasze wypowiedzi w tym wątku.

Dom z porothermu, 12 cm styropianu, 117 m2 po podłodze, piwnica, parter, poddasze, wszystko grzane, ale piwnica słabo, pierwszy rachunek 15.12 - 15.01 - 680 zł. To był rozruch pieca, mokre ściany (tynki szły w październiku), kominkiem grzaliśmy jeszcze słabo i mokrym drewnem. No, ale rachunek sprzed największych mrozów. Temperatura w domu 19-20 stopni, piec kondensacyjny Buderus. Pozrawiam

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1008306

Może nie będę wypowiadał się na temat Silki ale unas buduje się z tradycyjnej ceramiki czyli max główkowo i 10cm styropianu.

Grzeję 150 + 30garaż piec Niedźwiedź z otwartą komorą i zasobnikem 90l

od paźdirnika do końca stycznia 1300m3 gazu(50)

z czego w styczniu 480m3 i temp21/18stC.

Z tego co czytam to wcale nie tak źle.

Pozdrawiam!

Szkoda tylko że teraz muszę śladzić dwa te same tematy :o

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1010510

Zgadzam się z Darią. Silka ma wiele zalet ale ma też jedną wadę że jest doskonałym przewodnikiem ciepła. Jest to naturalną konsekwencją jej wielkiej wytrzymałości, ciężaru i dużej akumulacyjności oraz dźwiękochłonności.

Każdy kij ma jednak dwa końce. Materiał ten musi być perfekcyjnie ocieplony. Nie chodzi tu tylko o grubość ocieplenia. B. ważna jest jakość tzn. brak jakichkolwiek mostków cieplnych. Dla tego materiału małe mostki tworzą ogromne straty. Są znacznie bardziej dokuczliwe niż np. w betonie komórkowym.

Kto tego nie rozumie proponuje wyobrazić sobie że wybudujemy dom cały ze stali, nastepnie go ocieplimy. Zostawimy tylko mały punkt nieocieplony. Wtedy cała konstrukcja będzie b. zimna.

To chyba każdy zrozumie. Tak samo jest z silką czy z betonem. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1010530

Muszę przyznać, że przeczytałem ten wątek i trochę mnie to uspokoiło. Piec odpalony został 08.12.2005, 23.12.2005 wprowadziliśmy się. Pierwszy rachunek za gaz (GZ50), za okres 08.12.2005 - 16.01.2006 wyniósł 750 zł, średnie dobowe spalanie wyniosło około 15 m3, zużyto 600 m3 gazu. Warto dodać, że budowę rozpoczeliśmy w lipcu 2005. Dom jest z Silki 24cm + styropian 15cm, parterowy z użytkowym poddaszem, powierzchnia liczona po podłodze (netto) z garażem 170 m2. Piec jest ze sterowaniem pogodowym, w domu utrzymywana jest temperatura około 21-22 stopnie C. Za okres od 17.01.2006 średnie zużycie nie spadło znacząco, jednak największe mrozy było pod koniec stycznia, gdzie zużycie w ciągu doby dochodziło do 22 m3. Ale jak uwzględnię tylko okres od początku lutego to wychodzi średnio 12 m3 na dobę, co i tak uważam za zbyt wysoką ilość. Myslę, że warto też dodać, że w domu nie mamy jeszcze drzwi wewnętrznych.
https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1010862

Dom po podłogach 420m2.Piwnica:grzana do 18st to pralnio-kotłownia 22m2.Reszta ok 120m2 piwnicy tak danfossy na miniumum temp ok.12-15st.Część mieszkalna temp 21-22 ,dom z solbetu ocieplony wełną 10 trójwarstwówka.Dach płaski 20cm wełny stropodach wentylowany.Kubatura 1000m3.18 grzejników ,ok 70m2 podłogówki.Tynkowany wewnątrz od kwietnia,długo do końca sierpnia nie było jednego dużego okna ,drzwi i bramy-a było suche lato.Piec odpalony koniec września vitogas 100 zasobnik 300l solarny,pogodówka,vitotronic 200,niedawno zamontowany vitotrol 200.Rachunki: wrzesień /październik 300zł,potem 600zł,a potem aaaaaaaa 1000zł.Parę dni temu serwisant viessmanna zamontował nam nowy software ,który ma być niby wrażliwszy i lepiej reagować na temp wewnątrz domu.Nasz problem jest taki,ze piec po osiągnięciu temp 21/22 nadal się odpala.Przykręcamy grzejniki,w domu ciepło a on dalej grzeje.Zwolnił co prawda po resecie,ale do doskonałości daleko.Spala teraz 20-22m3 na dobę.W trzaskające mrozy 38-48 m3.
https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1011487

Dla mnie informacje o tyle ważne, że jeszcze do dzisiaj byłam pewna, że będę budować z silki. Dziś się zastanawiam. Teorie znam, ale praktyka nie zawsze idzie w parze z teorią (wtedy się wymyśla nowe teorie wyjaśniające, dlaczego tak się dzieje). Więc podciągam temat: jak z tą PRAKTYKĄ????
https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1011636

no i stalo sie jak to zwykle na forum

jeden post i juz inni maja klopot z wyborem :(

Silka jest tak samo dobrym materialem jak kazdy inny. Ma zalety i wady ale ma sie nijak do kosztow ogrzewania - te zaleza tylko od izolacyjnosci calej chalupy i basta

EZS - bylas przekonana do Silki - buduj z silki i nie patrz na koszty ogrzewania PIERWSZEJ zimy !!!!

Ciagle zapominacie o jednym - w trakcie budowy w scianach pozostaje od groma wilgoci technologicznej ktora tez ma wplyw na wartosc wspolczynnika k sciany

Tak wiec kochani - budowac z czego tylko chcecie i nie porownywac kosztow miedzy chalupami gdyz kazda (nawet z tego samego projektu brana) jest inna i niepowtarzalna chocby z powodu przyzwyczajen jak i liczby domownikow.

Tak sadze :) ja :) Jareko :)

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1011682

Tak sadze :) ja :) Jareko :)

A ja sie pod tym co Jareko napisał "dwiem ręcami" podpisuję :)

Nie jest ważny materiał - zawsze ekipa moze schrzanić chałupę.

I potem sie pojawiaja posty, że ten czy inny materiał jedt do kitu :-?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1011705

Rachunki, Rachunki ech...

Dom ponad 100letni lita cegła 60cm muru, z zewnątrz 5cm styropian od wewnatrz wszędzie regipsy, całość ogrzewana ~ok120m2 + kotłownia lekko ok. 10'C 16m2, w domu noc 19'C dzień 21'C okna 3 szybowe drewniane jednoramowe, drzwi podocieplane tapierką. Piec francuz Nectra 24kW, CO i CWU. za styczeń'06 - 437zł. poprzednie od 04-05 do 12-05 -> 1351zł. co daje średnią 150 zł.

Jesli wezmę pod uwagę, że zużywam w lecie CWU za 70 zł. to wiem ile z rachunku idzie na ogrzewanie domu.

Dość znacznie ograniczyłem straty ciepła przez odcięcie ruchów powietrza dom<>kotłownia, do kotłowni dostarczane jest powietrze z zewnątrz zużycie ładnych kilka może kilkanaście m3 na godzinę działania pieca, dzięki czemu ciepłe powietrze z domu nie jest wysysane przez komin. Cześć mieszkalna ma niezależny pion wentylacyjny.

Przemyślałem co jeszcze można zrobić i większość pomysłów miała by koszt nie proporcjonalnie większy od zysków. Chyba jedyne wyjście by obniżyć koszty to piec do spalania odpadków, w największe mrozy dopalanie drewnem, kartonem, pierem no i za śmieci będzie mniej ;)[/url]

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1011799

Muszę przyznać, że wysokie rachunki mnie trochę przeraziły, jednak wydaje mi się, że trzeba spokojnie poczekać do kolejnego sezonu i wtedy oceniać. Przypuszczam, że gdybym budowę rozpoczął np. w marcu, stan surowy zamknięty miałbym np. na koniec maja, a większoś mokrych prac wykończeniowych zakończył do sierpnia, natomiast ogrzewanie domu rozpocząłbym w momencie gdy ze względu na spadek temperatur zewnętrznych należałoby zacząć ogrzewać, to pewnie bym miał teraz trochę niższe zużycie gazu. Więc z lekkim zaniepokojeniem oczekuję nadejścia wiosny i ciepłych dni, mając jednocześnie nadzieję, że przyszły sezon grzewczy będzie mniej kosztowny.
https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1012285

Dom po podłogach 420m2.Piwnica:grzana do 18st to pralnio-kotłownia 22m2.Reszta ok 120m2 piwnicy tak danfossy na miniumum temp ok.12-15st.Część mieszkalna temp 21-22 ,dom z solbetu ocieplony wełną 10 trójwarstwówka.Dach płaski 20cm wełny stropodach wentylowany.Kubatura 1000m3.18 grzejników ,ok 70m2 podłogówki.Tynkowany wewnątrz od kwietnia,długo do końca sierpnia nie było jednego dużego okna ,drzwi i bramy-a było suche lato.Piec odpalony koniec września vitogas 100 zasobnik 300l solarny,pogodówka,vitotronic 200,niedawno zamontowany vitotrol 200.Rachunki: wrzesień /październik 300zł,potem 600zł,a potem aaaaaaaa 1000zł.Parę dni temu serwisant viessmanna zamontował nam nowy software ,który ma być niby wrażliwszy i lepiej reagować na temp wewnątrz domu.Nasz problem jest taki,ze piec po osiągnięciu temp 21/22 nadal się odpala.Przykręcamy grzejniki,w domu ciepło a on dalej grzeje.Zwolnił co prawda po resecie,ale do doskonałości daleko.Spala teraz 20-22m3 na dobę.W trzaskające mrozy 38-48 m3.

Witaj,

Napisz coś więcej, tzn.

- jaki Gaz - GZ 50; 41,5 czy 35???

- ten Vitogas 100 - jakiej mocy - ile KW???

- rozumiem, że są dwa obiegi: jeden grzejnikowy z pompą obiegową podpiętą pod regulator V200; oraz podłogówka (z czym,: pompą obiegową, zaworem trój czy czterodrogowym, rozdzielaczem - z iloma obwodami???)

- Vitotronik 200 KW2 czy KW5? (różnią się w kilku istotnych miejscach - wiem bo mam DDR-kę do jednego i do drugiego typu)

- jakie pompy obiegowe (UPS 25-40; 25-60)??? która na którym obiegu

- Vitotrol 200 działa na który obieg (grzejniki, czy podłogówkę);

- czujnik temperatury zewnętrznej - tem. zew. służy tylko do wyznaczania krzywej grzewczej, czy do sterowania temperaturą pomieszczenia?

Pytam, bo mam (jak przejrzysz moje posty) Vitogasa 100 18 KW, 11 grzejników, ok. 90 m2 podłogówki i miałem z nim duże problemy.

I tak jeszcze nie jestem wystarczająco zadowolony, ale mój obecny wynik, przy temp. - 6 + 3 ok. 24 m3 GZ 35 na dobę (to i tak mało w porównaniu do 48-52 lub nawet 70 m3 na dobę)

Jak chcesz możemy pogadać telefonicznie - numerami możemy się wymienić na priwa - jak będziesz chciał.

Pozdrawiam

Wietek

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1012946

Piec 35kW,gaz GZ 50.

Dwa obiegi : grzejniki z czujnikiem temp vitotrol 200 i podłogówka.

Pompy: grzejniki WITA U55-25 były na 3 biegu,potem na drugim ,od dzisiaj na 1.Podłogówka WITA U35-25 1 bieg.Zasobnik wody WITA U35-25 bieg 3.

Vitotronic był KW 2 ,ale po wymianie softaware jest KW 5.

Krzywš grzewczš nachylenie i poziom ustawia sie vitotronikiem TEORETYCZNIE powinien sterowac temp pomieszczenia.

Z obserwacji wynika,że ustawianie temp pomieszczenia na vitotronicu i vitotrolu ma się nijak do pracy pieca.Zadana temp 17st,w domu 22 a pompa obiegowa co chodzi non stop i chłodzi kocioł.I kocioł się często odpala.Zakładałam ,że po osišgnięciu zadanej temp piec zaœnie,a tu nic.Dom ocieplony ma dużš bezwładnoœć cieplnš.Kiedyœ w czasie malowania zdjęto grzejniki i przez półtora dnia temp spadła o 2st.

Przy dużych mrozach palił 38-46m3,a teraz 20-22,w porywach i 25 na dobę.Ostatnie dwa dni grzaliœmy dom kozš i jotulem 600 ,do 23 stopni wszystkie grzejniki na minimum * i tak 20 m3 poszło.Dzisiaj kupiłabym najtańszy polski piec z zasobnikiem i najprostszym sterowaniem temp pomieszczen a nie pogodówkš.Może termeta.Osładzam się faktem,że piec kupiłam w promocji ;)Nie po to dom ocieplałam i ma alternatywne grzanie kominkami by piec palił jakby dom był z blachy falistej.

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1013578

Piec 35kW,gaz GZ 50.

Dwa obiegi : grzejniki z czujnikiem temp vitotrol 200 i podłogówka.

Pompy: grzejniki WITA U55-25 były na 3 biegu,potem na drugim ,od dzisiaj na 1.Podłogówka WITA U35-25 1 bieg.Zasobnik wody WITA U35-25 bieg 3.

Vitotronic był KW 2 ,ale po wymianie softaware jest KW 5.

Krzywš grzewczš nachylenie i poziom ustawia sie vitotronikiem TEORETYCZNIE powinien sterowac temp pomieszczenia.

Z obserwacji wynika,że ustawianie temp pomieszczenia na vitotronicu i vitotrolu ma się nijak do pracy pieca.Zadana temp 17st,w domu 22 a pompa obiegowa co chodzi non stop i chłodzi kocioł.I kocioł się często odpala.Zakładałam ,że po osišgnięciu zadanej temp piec zaœnie,a tu nic.Dom ocieplony ma dużš bezwładnoœć cieplnš.Kiedyœ w czasie malowania zdjęto grzejniki i przez półtora dnia temp spadła o 2st.

Przy dużych mrozach palił 38-46m3,a teraz 20-22,w porywach i 25 na dobę.Ostatnie dwa dni grzaliœmy dom kozš i jotulem 600 ,do 23 stopni wszystkie grzejniki na minimum * i tak 20 m3 poszło.Dzisiaj kupiłabym najtańszy polski piec z zasobnikiem i najprostszym sterowaniem temp pomieszczen a nie pogodówkš.Może termeta.Osładzam się faktem,że piec kupiłam w promocji ;)Nie po to dom ocieplałam i ma alternatywne grzanie kominkami by piec palił jakby dom był z blachy falistej.

Przy maksymalnym zużyciu (na pełnej mocy i non stop, Twój piec może zużyć na godzinę 4,21 m3, czyli przy ciągłej pracy ok. 101 m3 na dobę. To i tak zużywa mniej niż mój. Twój piec zużywając 22 m3 na dobę pracuje ok. 5,2 h. Gdyby pracował tyle co mój (ok. 12-14 h na dobę) zużywałby 59 m3.

Ale do rzeczy, Krzywe grzewcze - na chylenie na grzejniki 1,0 lub 1,2 (pewnie masz 1,4); podłogówka na 0,8 lub nawet 0,7.

Musisz wejść w kodowanie 2 znaleźć A3: 2 i zmienić mu na A3: -9, A4: 0 zmienić na A4: 1 (przy obiegu grzewczym grzejnikowym i przy podłogówce) oraz znaleźć kody zaczynające się na b i ustawić: b0: 3; oraz b5: 5

W razie co możesz dzwonić

Wietek

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1013609

Kody przerobiliœmy."Odpalacz pierwszego guzika" nastawił nam podłogówkę na 1,4 bez komentarza.A teraz podlogówka chodzi na 0,3 ,a grzejniki na 0,9.Poziomy od 0 do -3.Zależy od stanu nerwów Męża.Kod b 0 jest na 3 i inne też sš dobrze ustawione.Po prostu viessmann ma swoje plany spalania gazu i nie interesujš go temp wewnštrz domu.Teraz w końcu piec i jego kody były sprawdzone przez autoryzowanego serwisanta ,ktory między innymi dokonał odkrycia,że nie mamy czujki przepływu spalin.
https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1013637

Całkowicie popieram Heliodor.

W moim przypadku jest dokładnie tak samo, piec Vaillant eco Vit i pogodówka 620.

Przy opcji wyłącz ogrzewanie na sterowniku (podłogówka + kaloryfer) piec spalił mi 12 m3 gazu GZ50 na dobę w tym ciepła woda na 4 osoby.

Temperatura w mieszkaniu 23C ustawiona na 22C piec i tak się włącza mimo wzrostu temp nawet do 24C + grzanie kominkiem.

Po interwencji w VPS serwisant tłumaczy to następująco:

1. Opcją przeciw zamarzaniową czyli jak temp na zewnątrz jest poniżej +3C to piec podtrzymuje temp. wody na powrocie 21C. (brak możliwości wyłączenia tej opcji) a powinna być!!!!!!!!

2. Mimo , że w domu jest 24C piec nadal się włącza - piec dochodzi (czasowo) do temp. 22C (ustawionej na sterowniku). W jakim czasie to już mi nie określił, a powinien w ogóle się nie włączać

Podsumowując, wydając 22.000 zł na piec, sterowniki i zasobnik 150l, najnowszy piec Firmy Vaillant i płacić miesięcznie za gaz rachunki rzędu 700 - 1000 zł a (w styczniu 1050zł (powierzchnia 200m2) to sami sobie odpowiedzcie czy warto inwestować tak duże pieniądze najnowsze piece Vissmana czy Vaillanta! Może same piece są super ale sterowanie pogodówek o kant d...y rozbić. Przepraszam za wyrażenie

Ps. Ustawienie sterownika – krzywa grzania 0,4 na podłogówkę, 0,8 na kalafiory.

Pozdrawiam wszystkich a w szczególności pracowników gazowni ( w styczniu będzie premia)

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1014668

Witam,

Za ogrzewanie naszego domu (porotherm 24 + styropian 10 cm + cegła klinkierowa) o pow. użytkowej 160 m2 (jest jeszcze 40m2 garażu i garderoby, ale były nieogrzewane) w okresie 25 listopad 2005 / 26 stycznia 2006 otrzymaliśmy rachunek na 1200 zł. Ilość zużytego gazu w powyższym okresie wyniosła równiutko 1000m3. Temperatura w domu pomiędzy 22 a 25 st.

Do ogrzewania wykorzystujemy Eurostara firmy Junkers z zamkniętą komora spalania wraz ze sterowaniem pogodowym, które zostanie w tym roku skasowane na rzecz termostatu pokojowego. Przy dużych mrozach kocioł wariował i trudno było zapewnić w miarę stałą temperaturę w domu.

Dom zamieszkują dwa gremliny w wieku nieprzekraczającym 3 lata oraz ich rodzice.

https://forum.murator.pl/topic/47963-miesi%C4%99czny-rachunek-za-gaz/page/4/#findComment-1017550