Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka ogrodzeniowa powlekana czy tradycyjna?

Recommended Posts

On 2003-02-04 14:20, Agacka wrote:

A nie można jej troszkę wkopać żeby się nie przecisnęły te wyżej opisane stwory?

Mysle ze mozna, ja tez tak chce zrobic.

Ale warunek to aby siatka byla powlekana PCV i byla na wysokim trawniku ktory by maskowal polaczenie siatki z gruntem.

Podmurowka przeciez kosztuje krocie i wymaga pracy,

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie przesadzajmy. 210 mb ogrodzenia to nie jest tak dużo. Wykonanie podmurówki jest banalnie proste. Koszty też w sumie niewielkie. Można to zrobić przy pomocy nawet małej betoniarki przy okazji wpychając w beton wiele odpadów z budowy (za wyjątkiem cegły, dachówki, itp), do ramkowego zazbrojenia można użyć prętów ze zwoju fi6. I nie trzeba się śpieszyć. Można to robić partiami. Ponadto zawsze przypominam, że ogrodzenie odgradza nas od sąsiadów a ci także moga partycypować w kosztach.

Pit, a Ty chciałbyś biegać po kojcu? :grin: Agacka masz kawał terenu w postaci łąki, prawda? Zanim zrobisz wymarzony ogród z labiryntem z bukszpanu, pies zdązy się nabiegać.

My zrobiliśmy tak: Siatka 1,70m, tam gdzie jest spora dziura pod nią, podsypiemy ziemią, a pomiędzy słupkami rozciągnę drut.

Pies, który chce się wydostać przeskoczy nawet tak wysoka siatkę, na to nic się nie poradzi. :grin:

Łąka to piękne słowo, lecz zanim ja tam będę miała łąkę :sad: Póki co rosną brzozy - Majka zapomniałaś? )A kojec odpada nie po to mamy tyle ziemi żeby psa męczyc kojcem. Natomiast nie jestem pewna co do jak to okresliłaś "wybiegania" A jak do późnej starości będzie lubił sobie pochasć?

On 2003-02-05 14:49, Majka wrote:

Pies dojrzały /mądry/ nie biega jak głupi wzdłuż płotu obszczekując wszystko co przechodzi w pobliżu, nie depta kwiatów itp. I też nie wychodzi bez pozwolenia poza obręb ogrodu :razz:

:eek: :eek: Dokładnie opisałaś psa ogrodowego. Można go zakupić na targowiskach wzdłuż naszej zachodniej granicy. Stoi tam na straganach w towarzystwie "różnej maści" krasnali, żab, bocianów.... :eek: :eek:

Witam Forumniaków? Przyglądam się Waszej dyskusji i chciałabym na chwilę odejść od psów i powrócić do ogrodzenia. Na wiosnę ruszam z budową ogrodzenia o długości ok. 200 m. Buduję z siatki powlekanej 1,5 m i podmurówki. Wykonawca wycenił robociznę na 20,0/mb. Czy to dużo czy może być?

Robiliśmy sami ogrodzenie z siatki ocynkowanej. Długość 55 m. Koszt 2000 zł. Co było w kosztach? Oczywiście sama siatka wys. 1,50 m, słupki z ceownika, drut do naciągnięcia (góra, środek, dół = 155 m plus jakiś mały zapas), żwir(pospółka), cement. Do tego flaszka za pożyczenie betoniarki od wujka oraz piwo dla teścia, wujka, kuzyna i mnie (w ramach należności za robociznę) przez dobrych parę dni.

Wychodzi 2000 zł / 55 m = niecałe 37 zł/m.

Aha - realizacja - czerwiec/lipiec 2000r.:smile:

Kgadzina nie wiem czy pamiętasz że obecnie mieszkam 200 km od mojej działki i nie mogę sobie pozwolić na dojazdy i budować kilka dni choć bardzo bym chciała z piwkiem w ręce popracować przy przepięknych widokach.To dopiero przyszłość a póki co muszę znaleźdź wykonawcę zaradnego i tylko odebrać jego robotę.