markinekk 08.02.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Bardzo proszę o dobre rady: Oto projekt: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=316&IdKolekcji=21 Nadmieniam, mam działkę bez przyłączy i mieszkam w Świętokrzyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 08.02.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 To zależy, jakie masz apetyty na wykończenie. Myślę, że nieźle kombinując i wkładając pracę własną masz szansę zbudować do stanu, przy którym będzie można w miarę normalnie zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 08.02.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jeżeli chcesz za tą kwotę mieć całkowicie wykończony ten dom z projektu to wdług mnie nie uda się tego zrobić, wbrew pozorom dom nie jest wcale taki mały i nieskomplikowany. Dodam, że należę raczej do optymistów i sama mam zamiar wydać na budowę mniej nawet niż 150 tyś, ale za znacznie prostszy i mniejszy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 08.02.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Nie da rady.Nawet projektant wycenia koszty na 176238 PLN zł i to jezcze jest kwota netto. Zwróć uwagę, że nie za wszystko dasz radę zapłacić 7% Vat. Często będzie to 22%. Są to policzone koszty "surowego stanu zamkniętego" z częściowo wykonanymi instalacjami wewnętrznymi bez tynków wewnętrznych, stolarki wewnętrznej. Bez podłóg, gresów, malowania. Bez instalacji alarmowej, telefonicznej, TV, ewentualnie odkurzacza centralnego. Musisz także doliczyć koszty wkładu kominkowego i jego obudowy. Nie ma także schodów wewnętrznych i wielu, wielu innych droższych czy też tańszych elementów (a te tańsze gdy się je zsumuje dają całkiem wymierne kwoty).Dolicz jeszcze koszty planu, uzgodnień, podciągnięcia mediów, wynagrodzena kierownika budowy, geodety. Dolicz kopszty odbiorów i wiele wiele innych. 150 000 zł to zbyt mało. Nawet jeśli część prac wykonasz sam lub z pomocą krewnych. Podsumowując - Nie da rady.+ Olasa - Nie wiem jaki dom Ty budujesz ale także czarno to widzę.Pamiętaj - im dom jest mniejszy tym przeciętna cena metra powierzchni jest większa. P.s - Właściwie to po co ja to piszę. Forum jest pełne pytań - czy wybuduję dom za 100 000* 150 000* 200 000* zł... *) niepotrzebne skreślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 08.02.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jesli zrezygnujesz z wykuszu w dachu z tylu, lukowego okna, dwoch balkonow, i garazu to moze ci sie uda, jesli zostawisz projekt taki jak jest to raczej w tej kwocie sie niezmiescisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 09.02.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Bardzo proszę o dobre rady: Oto projekt: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=316&IdKolekcji=21 Nadmieniam, mam działkę bez przyłączy i mieszkam w Świętokrzyskiem Nie uda sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 09.02.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Nie da rady. Nawet projektant wycenia koszty na 176238 PLN zł i to jezcze jest kwota netto. Zwróć uwagę, że nie za wszystko dasz radę zapłacić 7% Vat. Często będzie to 22%. Są to policzone koszty "surowego stanu zamkniętego" z częściowo wykonanymi instalacjami wewnętrznymi bez tynków wewnętrznych, stolarki wewnętrznej. Bez podłóg, gresów, malowania. Bez instalacji alarmowej, telefonicznej, TV, ewentualnie odkurzacza centralnego. Musisz także doliczyć koszty wkładu kominkowego i jego obudowy. Nie ma także schodów wewnętrznych i wielu, wielu innych droższych czy też tańszych elementów (a te tańsze gdy się je zsumuje dają całkiem wymierne kwoty). Dolicz jeszcze koszty planu, uzgodnień, podciągnięcia mediów, wynagrodzena kierownika budowy, geodety. Dolicz kopszty odbiorów i wiele wiele innych. 150 000 zł to zbyt mało. Nawet jeśli część prac wykonasz sam lub z pomocą krewnych. Podsumowując - Nie da rady.+ Olasa - Nie wiem jaki dom Ty budujesz ale także czarno to widzę. Pamiętaj - im dom jest mniejszy tym przeciętna cena metra powierzchni jest większa. P.s - Właściwie to po co ja to piszę. Forum jest pełne pytań - czy wybuduję dom za 100 000* 150 000* 200 000* zł... *) niepotrzebne skreślić. Ja chcę zbudować d06 muratora http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=20&IdKolekcji= samo postawienie tego domu w kwocie do 150 tyś jest jak najbardziej możliwe, poparte też dośw. innych, którzy ten dom zbudowali, jedna osoba za 120 tyś, a druga 135, ale wersja z garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 09.02.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Nie da rady. Nawet projektant wycenia koszty na 176238 PLN zł i to jezcze jest kwota netto. Zwróć uwagę, że nie za wszystko dasz radę zapłacić 7% Vat. Często będzie to 22%. Są to policzone koszty "surowego stanu zamkniętego" z częściowo wykonanymi instalacjami wewnętrznymi bez tynków wewnętrznych, stolarki wewnętrznej. Bez podłóg, gresów, malowania. Bez instalacji alarmowej, telefonicznej, TV, ewentualnie odkurzacza centralnego. Musisz także doliczyć koszty wkładu kominkowego i jego obudowy. Nie ma także schodów wewnętrznych i wielu, wielu innych droższych czy też tańszych elementów (a te tańsze gdy się je zsumuje dają całkiem wymierne kwoty). Dolicz jeszcze koszty planu, uzgodnień, podciągnięcia mediów, wynagrodzena kierownika budowy, geodety. Dolicz kopszty odbiorów i wiele wiele innych. 150 000 zł to zbyt mało. Nawet jeśli część prac wykonasz sam lub z pomocą krewnych. Podsumowując - Nie da rady.+ Olasa - Nie wiem jaki dom Ty budujesz ale także czarno to widzę. Pamiętaj - im dom jest mniejszy tym przeciętna cena metra powierzchni jest większa. P.s - Właściwie to po co ja to piszę. Forum jest pełne pytań - czy wybuduję dom za 100 000* 150 000* 200 000* zł... *) niepotrzebne skreślić. Ja chcę zbudować d06 muratora http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=20&IdKolekcji= samo postawienie tego domu w kwocie do 150 tyś jest jak najbardziej możliwe, poparte też dośw. innych, którzy ten dom zbudowali, jedna osoba za 120 tyś, a druga 135, ale wersja z garażem Twoj dom jest inny niz dom autora watku - Twoj jest tanszy w budowie. I nie chodzilo autorowi o sam dom, ale tez media do dzialki, przylacza do domu,zapewne jakies ogrodzenie,chodniczki, byc moze oczyszczalnia przydomowa lub szambo - to nie sa male koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markinekk 09.02.2006 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Dziękuje wszystkim forumowiczom którzy odpowiedzieli na moje zapytanie. Myślę ze mógłbym jedynie w tym projekcie: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=316&IdKolekcji=21 z garazu i wykuszu zrezygnowac, gdyz bez balkonów ten projekt traci na swoim walorze architektonicznym. Podoba mi sie również ten projekt: http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12 Ciekaw jestem Waszych opinii co do kosztów, wad i zalet obydwóch projektów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 09.02.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Agnieszka ja tylko odpowiedziałam na pyt. Jogii, który uważa, że nie uda się domu za 150 tyś zbudować, ten który chciał mieć markinek to też pisałam, że raczej się za tą kwotę nie da. Markinek ten drugi projekt wydaje mi się tańszy w budowie, w dziale projekty jest grupa osób nim zainteresowanych, może oni mają jakieś konkretniejsze dane co do wartości tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 09.02.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Agnieszka ja tylko odpowiedziałam na pyt. Jogii, który uważa, że nie uda się domu za 150 tyś zbudować, ten który chciał mieć markinek to też pisałam, że raczej się za tą kwotę nie da. Markinek ten drugi projekt wydaje mi się tańszy w budowie, w dziale projekty jest grupa osób nim zainteresowanych, może oni mają jakieś konkretniejsze dane co do wartości tego domu A no tak, doczytalam Ale sam dom to nie wszystko jak pisalam wczesniej, kosztami trzeba objac cale przedsiewziecie budowlane a na to 150 nie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.02.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 niestety uwazam ze i nie da sie zbudowac domu za 150 tyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastiano 12.02.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 niestety - raczej niemożliwe...zliczając wszystko i tak zawsze trzeba dodać jeszcze 30 procent...tak to już jest z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renwoj 24.03.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 My budujemy!na początku myślałam, że 150tys wystarczy,mąż sugerował, że drugie tyle, tłumaczył, przedstawiał realny kosztorys - nie wierzyłam. Teraz mamy stan surowy otwarty za 105tys, reszta kredyt i bieżące dochody.Jestem szczęśliwa ,że dom już stoi, jest piękny. Kosztorys męża okazał się realny, myślę że damy radę. Budujcie - to cudowne uczucie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 24.03.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 niestety - raczej niemożliwe...zliczając wszystko i tak zawsze trzeba dodać jeszcze 30 procent...tak to już jest z budową zgadzam się !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 02.04.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Wybudujesz, ale nie wykończysz. Chyba, że zbudujesz z najtańszych materiałów i zamieszkasz na betonie, a potem będziesz wykańczał przez następne 20 lat. Tak budowali moi rodzice z tym, że wykańczali przez dziesięć lat. Dla osób, które są bardzo zdeterminowane jest to dobre wyjście. Ale na pewno strasznie męczące. Ale zawsze warto spróbować. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 03.04.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Nie da rady to za mało, chyba, że gołe ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 05.04.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 No to teraz ja się odważe zapytać. Stan surowy otwarty (bez mediów, dachówka, ) jak niżej za 80 tys ? Realne czy mi sie marzy ?http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=418 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 05.04.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 No to teraz ja się odważe zapytać. Stan surowy otwarty (bez mediów, dachówka, ) jak niżej za 80 tys ? Realne czy mi sie marzy ? http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=418 Będzie ci ciężko z dachówką, możesz się nie zmieścić. Chyba, że rzeczywiście trafisz na bardzo dobre promocje. Ta "technologia murowana" - nie wiem co autor miał na myśli. Tu mogą tkwić duże oszczędności jak zadowolisz się rozwiązaniami minimalistycznymi. Idź z projektem do hurtowni i do tego co ci policzą dolicz 20%. A potem poszukaj fachowców, bo tu rozbieżności w cenach moga sięgać nawet 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
y_not 06.04.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Poczytaj sobie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68168 (nie zebym reklamowal watek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts