Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[ANKIETA] CZY WYBUDUJĘ ZA 150 TYS ZŁ.????????

Recommended Posts

tak to juz bywa ze zainteresowany sie ostatni dowiaduje ... 8)

jakby co to pamietaj ze byłem Waszym pierwszym rzecznikiem - i flaszka sie amerykansko nalezy + ciepło Kubanka +mucha meksykanska +tortille (byle nie z Tesco)

........jak sie sprawdzi jeszcze w tym roku , to poprosze kabrioleta na lato :wink:

Bardzo proszę o dobre rady: :)

Oto projekt:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=316&IdKolekcji=21

Nadmieniam, mam działkę bez przyłączy i mieszkam w Świętokrzyskiem

Pomiem, krótko niestety NIE mogłoby się udać przy dużym udziale pracy własnej i rezygnacji z bajerów np okien dachowych (ręcznie i za darmo ich nie zrobisz niestety).

Mama taki prosty domek i tylko dlatego udalo mi się go postawić. Ale bez kompleksów jestem z niego dumny i dobrze sie mieszka :D

przy zalożeniu ze budujesz z tanich materialow, tania izolacja, tanie instalacje, elektryka prosta/ do 10 obwodow/, hydraulika prosta- uda sie.

jesli budujesz normalnie - przyjmnij koszt 800 zeta stan surowy otwarty, bez pokrycia dachu. z podlogami- 1300 zeta bardzo tanie wykonczenie, sukcesow :lol:

• 2 weeks później...

Wydaje mi się że tak, że dasz rade ale pod warunkiem że większość prac na budowie wykonasz sam. (WIĘKSZOŚĆ). Robocizna w tym kraju jest strasznie droga a i nigdy nie masz pewności ze ekipa dobrze zrobi.

Ja buduję podobny domek ok. 140 m2 i do tej pory w ciągu dwóch lat wydałem około 80.000 zł. Na budowie był tylko jeden fachowiec, który przygotował więźbę dachową. Resztę prac wykonałem sam z pomocą rodziny. Aktualnie stan surowy zamknięty, dom ocieplony styropianem 16 cm. okna PCV z brązową okleiną, dach z deskowaniem i położone dwie warstwy papy, instalacja CO z Pex-Al-Pex, cwo z rurek KISAN, instalacja elektryczna, ocieplone poddasze wełną 15 cm. podłoga na parterze ocieplona styropianem 10 cm.

W środe robię wylewki na parterze.

Pozdrawiam.

W tej cenie dasz radę stan surowy zamknięty, no chyba, że sam będziesz wszystko robił.

Wtedy oszczędzisz jakieś 40 - 50 tys na robociźnie...

Moim zdaniem, na wykończenie i zamieszkanie nie ma szans, przy zachowaniu przyzwoitego standardu.

Ja na samą wykończeniówkę wydałem 200 tys., ale to już inna historia.

• 2 weeks później...