Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka i budynki których ...... nie ma....

maly_budowniczy

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich

Mam problem, tzn ja nazywam go problemem ;) Otóż kupiłem działkę, która na mapie geodezyjnej ma naniesione dwa garaże i jeden budynek mieszkalny. Problem w tym, że na tej działce w chwili zakupu był tylko i wyłącznie JEDEN garaż..

Budynek mieszkalny został rozebrany przez szabrowników (pewnie dlatego, że zbudowany był z drewna) a jeden z garaży został dosłownie ROZEBRANY cegła po cegle. Trochę szkoda, bo cegłą była dobra, poniemiecka, widocznie ktoś sobie restaurował stary dom ..

Moje pytanie brzmi - jak sobie poradzić z aktualizacją map ? Nie chciałbym mieć z tego powodu żadnych nieprzyjemności bo później ktoś mnie może oskarżyć o to, że rozebrałem bez zgłoszenia dwa budynki. A za to chyba jest kara po 10.000 za budynek.

Z drugiej zaś strony w akcie notarialnym mam zapis, że kupiłem działkę zabudowaną budynkiem gospodarczym (garażem) bez słowa o pozostałościach po starym domu i drugim garażu - więc na dobrą sprawę nie ma chyba podstaw aby oskarżyć mnie o rozbiórkę bez pozwolenia bo na dzień zakupy te budynki fizycznie nie istniały ?

Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę, wcześniej byliśmy z żoną tak podekscytowani, że nie zwracaliśmy uwagi na takie małe "rozbieżności" a teraz chcielibyśmy wystapić o pozwoleni ena budowę i obawiamy się problemów ...

Pozdrawiam

Jak zlecisz geodecie wykonanie mapy d/c projektowych to w trakcie aktualizacji mapy zasadniczej usunie budynki których nie ma w terenie.

Jak masz w akcie notarialnym taki zapis jak mówisz to nie powinieneś mieć żadnych problemów. Mój znajomy prawnik poradziłby na wszelki wypadek zrobić kilka zdjęć nieruchomości.

Dziękuję za odpowiedź :) Problem w tym, że kiedy kupowaliśmy tę działkę to z brakujących budynków pozostawały tylko fundamenty, a to i tak nie wszystkie ;)

Czyli co? Zgłosić do geodety prośbę o aktualizację map ? Może zlecę taką pracę któremuś z geodetów przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę ?

Czyli co? Zgłosić do geodety prośbę o aktualizację map ? Może zlecę taką pracę któremuś z geodetów przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę ?

A nie prościej powiadomić policję o przestępstwie ? Będzie dochodzenie, zakończy się oczywiście niczym, powiadomisz urzędy o tym fakcie, będziesz kryty i zaoszczędzisz...

Ja też mam taką sytuację - na mapie widnieje stodoła rozebrana przez poprzedniego właściciela kilka lat temu. Tyle, że posiadam ksero zgłoszenia prac rozbiórkowych do starostwa.

Powinieneś zlecić geodecie aktualizację map w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej jeszcze przed skompletowaniem dokumentów do pozwolenia na budowę.

Mapa do celów projektowych (tzw. wtórnik), na której będzie naniesiony Twój projektowany dom, powinna być aktualna i zgodna z dokumentacją w PODG.

Ja zleciłam wykonanie obydwu operacji hurtem geodecie. Będzie mnie to kosztowało ok. 100-120 zł więcej, niż za samą mapkę.

A nie prościej powiadomić policję o przestępstwie ? Będzie dochodzenie, zakończy się oczywiście niczym, powiadomisz urzędy o tym fakcie, będziesz kryty i zaoszczędzisz...

Nie mogę, jak kupowałem to nie było już budynków ino same fundamenty zakopane głęboko w ziemi :) Więc o czym miałem powiadomić policję ? Jak kupowaliśmy to było nam na rękę że tych budynków nie ma bo zaoszczędziło nam to kłopotu z ich rozbieraniem.

Nie wystąpie też z wnioskiem o pozwolenie na rozbiórkę bo pewnie skontrolują, wykryją, że budynków już nie ma i będzie nieciekawie - choć o tym początkowo myśleliśmy.

No nic, wystąpię o aktualizację map.

Nie mogę, jak kupowałem to nie było już budynków ino same fundamenty zakopane głęboko w ziemi :)

No co Ty, przecież kupowałeś w dobrej wierze, ufając sprzedającemu. Nie oglądałeś działki, bo ją znałeś z opowieści kilku osób. No i przecież miałeś komplet dokumentów, a nie ma obowiązku dokonywanuia przez kupującego wizji lokalnych ! :)

A poza tym w chwili transakcji budynki były, a tubylcy rozebrali je w międzyczasie, paskudy jedne. Skandal ! ;)