maly_budowniczy 08.02.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam serdecznie wszystkich Mam problem, tzn ja nazywam go problemem Otóż kupiłem działkę, która na mapie geodezyjnej ma naniesione dwa garaże i jeden budynek mieszkalny. Problem w tym, że na tej działce w chwili zakupu był tylko i wyłącznie JEDEN garaż.. Budynek mieszkalny został rozebrany przez szabrowników (pewnie dlatego, że zbudowany był z drewna) a jeden z garaży został dosłownie ROZEBRANY cegła po cegle. Trochę szkoda, bo cegłą była dobra, poniemiecka, widocznie ktoś sobie restaurował stary dom .. Moje pytanie brzmi - jak sobie poradzić z aktualizacją map ? Nie chciałbym mieć z tego powodu żadnych nieprzyjemności bo później ktoś mnie może oskarżyć o to, że rozebrałem bez zgłoszenia dwa budynki. A za to chyba jest kara po 10.000 za budynek. Z drugiej zaś strony w akcie notarialnym mam zapis, że kupiłem działkę zabudowaną budynkiem gospodarczym (garażem) bez słowa o pozostałościach po starym domu i drugim garażu - więc na dobrą sprawę nie ma chyba podstaw aby oskarżyć mnie o rozbiórkę bez pozwolenia bo na dzień zakupy te budynki fizycznie nie istniały ? Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę, wcześniej byliśmy z żoną tak podekscytowani, że nie zwracaliśmy uwagi na takie małe "rozbieżności" a teraz chcielibyśmy wystapić o pozwoleni ena budowę i obawiamy się problemów ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 08.02.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jak zlecisz geodecie wykonanie mapy d/c projektowych to w trakcie aktualizacji mapy zasadniczej usunie budynki których nie ma w terenie.Jak masz w akcie notarialnym taki zapis jak mówisz to nie powinieneś mieć żadnych problemów. Mój znajomy prawnik poradziłby na wszelki wypadek zrobić kilka zdjęć nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly_budowniczy 08.02.2006 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Dziękuję za odpowiedź Problem w tym, że kiedy kupowaliśmy tę działkę to z brakujących budynków pozostawały tylko fundamenty, a to i tak nie wszystkie Czyli co? Zgłosić do geodety prośbę o aktualizację map ? Może zlecę taką pracę któremuś z geodetów przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 08.02.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Czyli co? Zgłosić do geodety prośbę o aktualizację map ? Może zlecę taką pracę któremuś z geodetów przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę ? A nie prościej powiadomić policję o przestępstwie ? Będzie dochodzenie, zakończy się oczywiście niczym, powiadomisz urzędy o tym fakcie, będziesz kryty i zaoszczędzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 08.02.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Ja też mam taką sytuację - na mapie widnieje stodoła rozebrana przez poprzedniego właściciela kilka lat temu. Tyle, że posiadam ksero zgłoszenia prac rozbiórkowych do starostwa. Powinieneś zlecić geodecie aktualizację map w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej jeszcze przed skompletowaniem dokumentów do pozwolenia na budowę. Mapa do celów projektowych (tzw. wtórnik), na której będzie naniesiony Twój projektowany dom, powinna być aktualna i zgodna z dokumentacją w PODG. Ja zleciłam wykonanie obydwu operacji hurtem geodecie. Będzie mnie to kosztowało ok. 100-120 zł więcej, niż za samą mapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly_budowniczy 08.02.2006 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 A nie prościej powiadomić policję o przestępstwie ? Będzie dochodzenie, zakończy się oczywiście niczym, powiadomisz urzędy o tym fakcie, będziesz kryty i zaoszczędzisz... Nie mogę, jak kupowałem to nie było już budynków ino same fundamenty zakopane głęboko w ziemi Więc o czym miałem powiadomić policję ? Jak kupowaliśmy to było nam na rękę że tych budynków nie ma bo zaoszczędziło nam to kłopotu z ich rozbieraniem. Nie wystąpie też z wnioskiem o pozwolenie na rozbiórkę bo pewnie skontrolują, wykryją, że budynków już nie ma i będzie nieciekawie - choć o tym początkowo myśleliśmy. No nic, wystąpię o aktualizację map. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.02.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Nie mogę, jak kupowałem to nie było już budynków ino same fundamenty zakopane głęboko w ziemi No co Ty, przecież kupowałeś w dobrej wierze, ufając sprzedającemu. Nie oglądałeś działki, bo ją znałeś z opowieści kilku osób. No i przecież miałeś komplet dokumentów, a nie ma obowiązku dokonywanuia przez kupującego wizji lokalnych ! A poza tym w chwili transakcji budynki były, a tubylcy rozebrali je w międzyczasie, paskudy jedne. Skandal ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts