radex 30.01.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Jeszcze nie wiem czy będę ocieplał ściany (wełna czy styropian). Jeżeli różnica na m2 będzie do 10 zł, to wybiorę pewnie wełnę. Zastanawiam się jednak czym ocieplić fundamenty i ściany piwnic. Mają one bezpośrednią styczność z glebą i są w większym stopniu narażone na wilgotność, z którą lepiej radzi sobie styropian. Czy Waszym zdaniem jest sens ocieplania tych ścian wełną i ewentualnie jaką? Początkowo myślałem o styropianie FS20 (polistyren ekstrudowany jest za drogi). Kompletna izolacja miała wyglądać tak: 2x Dysperbit, styropian na klej, 1x Dysperbit i folia polietylenowa. Any idea? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 30.01.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Radzę FS 30. Ewentualnie folię kubełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 30.01.2003 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Ale chyba nie ma sensu stosować wełny mineralnej? Co prawda Rockwool zaleca wełnę PrefRock, ale też podaje alternatywę w postaci polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 30.01.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Ja bym uważał z wełną w fundamencie. Niby nie jest nasiąkliwa, ale kto wie co będzie z nią za 10 lat? A za 30 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 30.01.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Ja też nad tym myślałem - w tej chwili jestem zdecydowany na styropian + zabezpieczenia przeciwwilgociowe. A na resztę domu - chyba wełna. PS - za 30 lat pewnie żadne hydrofobizowowanie nie pomoże . Pytanie czy styropian nie wyparuje . pzdr Hlup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts