Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wydaje mi się, że mój kocioł Hercules Condensing pracuje nieprawidłowo.

Czy w tych kotłach to normalne:

1.Pompa zasilająca kaloryfery pracuje bez przerwy

2.Kaloryfery są raz zimne raz gorące nawet w największe mrozy

Czy ktoś spotkał się z taką pracą kotła ? Co o tym sądzić ? :roll:

Nie znam tego kociołka,a co do pompy to z reguły pracuje ona może nie ciągle ale bardzo często.A że są zimne lub gorące? Sprawdź czy jak są zimne pracuje palnik i czy jak są gorące nie pracuje.

Skoro nie pracuje to muszą byc zimne.I odwrotnie.

Pozdrawiam

Zimne nie powinny być, bo instalacja przecież pracuje, mogą być chłodniejsze. Imergasa nie znam dobrze, ale zawsze można ograniczyć wybieg pompy.
Zimne są wtedy, gdy palnik jest wyłączony /ale pompa pracuje/ . Pompa pracuje nawet wtedy gdy nie pracuje palnik i temperatura na kotle jest poniżej 30 stopni. Moim zdaniem jeśli kocioł ma regulację pogodową /a ma/ i duży zakres regulacji mocy /też ma/ to przy temperaturze zewnętrznej -25 stopni palnik w kotle /a również pompa/ powinien pracować ciągle. Natomiast przy temperaturze 0 stopni i wyższej palnik powinien pracować kiedy zachodzi taka potrzeba, a pompa nie powinna pracować bez przerwy. Czy dobrze myślę? Prawdopodobnie ten kocioł nie ma możliwości regulacji wybiegu pompy. :roll:
Zimne są wtedy, gdy palnik jest wyłączony /ale pompa pracuje/ . Pompa pracuje nawet wtedy gdy nie pracuje palnik i temperatura na kotle jest poniżej 30 stopni. Moim zdaniem jeśli kocioł ma regulację pogodową /a ma/ i duży zakres regulacji mocy /też ma/ to przy temperaturze zewnętrznej -25 stopni palnik w kotle /a również pompa/ powinien pracować ciągle. Natomiast przy temperaturze 0 stopni i wyższej palnik powinien pracować kiedy zachodzi taka potrzeba, a pompa nie powinna pracować bez przerwy. Czy dobrze myślę? Prawdopodobnie ten kocioł nie ma możliwości regulacji wybiegu pompy. :roll:

I sam sobie odpowiedziałeś - nie znam tego typu kociołka ,ale widocznie jest na tyle prosty że właśnie tak działa.

Tak górna półka ale w niskiej klasie :lol: :wink:

Zadzwoń do serwisu i zapytaj, powinien mieć wybieg pompy, może trzeba to wkodowac przez serwis.

http://www.immergas.com.pl/media/hercules20_27.pdf

Szczerze mówiąc po najwyższej półce spodziewałem się bardziej rozbudowanego sterownika .Wygląda ,że to urządzenie nie ma opcji dobiegów pomp,ale jest to instrukcja dla użytkownika, a nie instalatora.

Na stronie 14 instrukcji jest mowa o mostku sterującym praca pompy...może to jest własnie to?

W instrukcji jest to wyraźnie napisane. U kolegi Jank brak jest mostka dlatego pompa pracuje cały czas.

Cytat z instrukcji

Sposób pracy pompy

Operując mostkiem umieszczonym na centralce

modulacji można wybrać sposób pracy pompy.

Jeżeli mostek jest obecny pompa jest aktywowana

przez podłączony termostat pokojowy lub

Termostat Pogodowy (CAR)- w zależności który

jest podłączony, natomiast gdy mostek jest wyjęty

pompa pracuje cały czas.

Nie ma żadnych zmian - mostek założony czy też nie - pompa pracuje bez przerwy.

Zauważyłem, że na płytce jest gniazdo RS-232 więc jest możliwa diagnostyka oraz ustawianie parametrów z komputera; może ktoś wie więcej na ten temat i zechce ze mną podzielić się wiadomościami.

JANK

Witam, nie wiem czy problem sie nie przeterminowal... ale jakby co to moze moja porada pomoze tobie lub innym.

Radze zastosowac dodatkowo sterownik pompy np. cos z oferty auratona http://www.auraton.pl

Zasada dzialania jest prosta, jesli woda pomiedzy kotlem a pompa ma temperature np. po nizej 40 stopni (temperature mozna ustawic na sterowniku) to sterownik wylacza pompe. Jak temperatura sie podniesie to pompa sie wlaczy...

Sterowniki tego typu na pewno kupisz w hurtowniach instalacyjnych.

Pozdrawiam

Romek

Miałem podobny problem z Berettą.Pompa chodziła cały czas jak nadeszły mrozy.Dużo walczyliśmy z serwisantem,aż okazało się,że wystarczy ustawić temperaturę antyzamarzaniową na -20 C i powyżej niej pompa wyłączała się z końcem grzania.
W Junkersie Cerapurze ze sterowaniem pogodowym pompa też pracuje cały czas gdy temperatura na zewnątrz wynosi poniżej +3 C. Poczekaj, aż się trochę ociepli tak np. do 5 C; podejrzewam, że pompa Ci się wtedy wyłączy...