Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smugi nad grzejnikami :(

NatkaB

Recommended Posts

Nad grzejnikiem musi być coś co skieruje strumień powietrza na pokój. Inaczej zawsze będą smugi.

Jeśli nie chcesz półek a grzejnik wisi na ścianie to może uda ci się dostać w sklepie dla plastyków elegancki arkusz przezroczystej grubej folii. Widziałam taki patent jako zabezpieczenie ściany wokół przełączników.

Albo może nad grzejnikiem duża fotografia w antyramie lub plakat :roll:

Natko,

może obuduj kaloryfery, albo zamontuj parapety?

To nie jest dobre wyjście bo po co kaloryfery jeśli mają być obudowane? To tak jakbyś zamknęła je w szafce, kiedyś tak robiono - sama miałam schowane pod parapetami. Różnice odczuliśmy po wyjęciu ich na zewnątrz - kilka stopni wyższa temperatura w mieszkaniu. W nowym domu mam ten sam problem ze smugami. Już zastanawiałam się nad panelami na ścianie za grzejnikiem lub pomalowaniu ścian w jakieś pasy lub podobne esy floresy tyle że ciemniejsze. Jestem w kropce bo wygląda to naprawde nieciekawie. Może ktoś ma pomysł?

Ja też mam któryś z kaloryferów nie pod oknem, a nad nim mam zamontowany parapet. Myślisz, że u Ciebie nie będzie dobrze wyglądać?

dwa grzejniki, nad ktorym smugi sa najbardziej widoczne są w salonie - żadna półka ani parapet (myslalam nawet o czyms z kamienia..) - nie pasuje :(

• 6 years później...
Też mam ten sam problem ze smugami nad grzejnikiem. Wszędzie piszą, że najlepszym sposobem na to jest zamontowanie na tym grzejnikiem jakiejś półki lub parapetu. Chciałbym to rozwiazanie zobaczyć na zdjęciach ale niestety nigdzie na takie zdjęcie nie natrafiłem. Nawet wujek Google nie pomaga. Może ktoś mi pomoże? Mimo wszystko myślę, że dobrym sposobem na to bedzie przykręcenie grzejnika by nie dawał tyle ciepła. Ale coś za coś.

Niby nie trudno ale w mojej wyobraźni półka zamontowana tak nisko wygląda jakoś tak dziwacznie. W tym załaczonym zdjęciu wyglada to dość dobrze ale u mnie gdy grzejnik jest zamontowany na środku korytarza czyli w miejscu o dużym nasileniu ruchu :) to na tak zamontowaną półkę raczej bym już nic nie postawił - ewentualnie rzeczy nie tłukące się.