Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale nie wiem czy nie powinniście sie zastanowić poważnie i latem sami zrobić, w razie czego służymy radą i pomocą. To nie takie trudne, można robić na raty a jak widze sporo pieniążków można przeznaczyć na inne cele.

robienia drenażu nie polecam bez koparki samemu :lol: ale ogrodzenie jak najbardziej wykonalne.

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2972814

Ale nie wiem czy nie powinniście sie zastanowić poważnie i latem sami zrobić, w razie czego służymy radą i pomocą. To nie takie trudne, można robić na raty a jak widze sporo pieniążków można przeznaczyć na inne cele.

robienia drenażu nie polecam bez koparki samemu :lol: ale ogrodzenie jak najbardziej wykonalne.

Super pomysł, tylko że nie mamy żadnej rodziny na miejscu ani znajomych z wolnym czasem, mąż sam tego nie zrobi, a ja mu nie pomogę, bo ktoś się musi zajmować dzieckiem. :( No i dodać do tego wzięcie urlopu - niemal niewykonalne. Też mnie te pieniądze uwierają, tym bardziej, że na pewno nam nie starczy tych bankowych - tyle że bez ogrodzenia ani rusz - dziecko by nam do tych pustostanów właziło. :wink:

Naprawdę chętnie bym komuś zapłaciła mniej. ;) Jakbyście mieli nóż na gardle i chcieli zarobić, to wiecie... :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2972820

Jest wrocławska, jest warszawska - może w Małopolsce też się paru chętnych znajdzie. Hop,hop - Małopolanie - jest tam kto ?

W tym roku chcialabym kupic dzialke w Krakowie lub najblizszej jego okolicy. Marzy mi sie dzialka spokoja, zielona, cicha, na uboczu, marzy mi sie sielanka :) Ale mam dwoje dzieci w wieku 3 i 8 (moze bedzie jeszcze jedno?), ktore sa bardzo towarzyskie i wiedna z nudow bez kolegow. Nie usmiecha mi sie tez permanentne dowozenie ich do kolegow, szkoly, na pilke, angielski itp i trzymanie w izolacji. A zima samotne, kilometrowe przekopywanie tunelu w sniegu. Ogladalam dzialki w Wegrzcach i Zielonkach i albo wspolczesne mrowkowce-place budowy z niekonczacymi sie szeregowkami (fakt, bede dzieci), za to zero nastroju, klimatu, lub piekne domy na pustkowiach, bezludzia totalne (ale jak tam ladnie!). Jak to wyposrodkowac?

Zafiksowalam sie, prosze o zlote mysli. A, no i nie stac mnie raczej na dzielke na Woli :wink: Jakie byly Wasze kryteria wyboru idealnej dzialki? (niechcacy wrzucilam ten post na forum glowne, ale tutaj mial byc, sorry, ucze sie :)

:)

P.s Ja już sie wypowiedziłam na "wymianie doświadczen "

Zostan naszą sąsiadka :D

.Ja mam 7 letnia córkę sasiad z domu obok 4letnie i 2,5letnie dziecko .Szkoła podstawowa 300m hihihhi..I tak miedzy nami pusta działka jest ,oststnio sasiad mówił ze na sprzedaz .

Tylko ze ja sie buduje po drugiej stronie krakowa :)W świątnikach górnych :)

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2972837

Szukam ekipy do ocieplenia budynku i tynków zenetrznych, jeśli napotkaliście taką którą możecie polecić i w przyzwoitej cenie to poprosze namiary.

A jeśli na PN Krakowa to może moglibyśmy zobaczyć efekty pracy?

Napiszcie jakiej ceny w obecnych czasach należy sie spodziewać, wiem jak było zeszłego lata ale teraz chyba spadły... Jak myślicie, liczą już taniej?

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2974015

Szukam ekipy do ocieplenia budynku i tynków zenetrznych, jeśli napotkaliście taką którą możecie polecić i w przyzwoitej cenie to poprosze namiary.

A jeśli na PN Krakowa to może moglibyśmy zobaczyć efekty pracy?

Napiszcie jakiej ceny w obecnych czasach należy sie spodziewać, wiem jak było zeszłego lata ale teraz chyba spadły... Jak myślicie, liczą już taniej?

u nas wzieli 107/m2 robocizna z materiałem (styro 10 cm, tynk akrylowy, było trochę zabawy (obróbka okien). Zrobili ładnie. Jak coś - to zapraszam :)

PS. myślę że spokojnie można coś stargować ;-)

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2974043

Witam Wszystkich!!

powoli rozpoczynam przygodę z budową! Dziękuję za wiele cennych informacji jakie można tutaj znaleźć :)

Mam pytanko takie, czy znacie jakiegoś dobrego fachowca do wiercenia studni? Będę BAARDZO wdzięczna za jakieś informacje!

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2975930

Nie usmiecha mi sie tez permanentne dowozenie ich do kolegow, szkoly, na pilke, angielski itp i trzymanie w izolacji. A zima samotne, kilometrowe przekopywanie tunelu w sniegu. Ogladalam dzialki w Wegrzcach i Zielonkach i albo wspolczesne mrowkowce-place budowy z niekonczacymi sie szeregowkami (fakt, bede dzieci), za to zero nastroju, klimatu, lub piekne domy na pustkowiach, bezludzia totalne (ale jak tam ladnie!). Jak to wyposrodkowac?

Zafiksowalam sie, prosze o zlote mysli. A, no i nie stac mnie raczej na dzielke na Woli :wink: Jakie byly Wasze kryteria wyboru idealnej dzialki? (niechcacy wrzucilam ten post na forum glowne, ale tutaj mial byc, sorry, ucze sie :)

Wiecej zdecydowania, nie można mieć ciastko i zjeść ciastko.

Ale można zjeść połowę ciastka i mieć połowę ciastka. W twojej sytuacji łatwiej osiągnąć kompromis niż konsensus.

Albo zapłacisz duże pieniądze , wtedy masz blisko krakowa lub w krakowie dom z ogrodem, albo to samo za mniejsze pieniądze poza krakowem. Plusy i minusy już chyba sama znasz.

Całe życie mieszkałem w krakowie a teraz 20 km poza. to zmiana stylu życia, ale tak napradę to tylko zmiana przyzwyczajeń. Wiecej widzę na razie plusów niż minusów mieszkania poza miastem. Rano wstaję i przez okno widze sarny tuż za ogrodzeniem.

To kwestia twojej wewnetrznej potrzeby - odpowiedz sobie na pytanie co chcesz i albo cię na to stać albo nie. Jak wymyśliłem moją idealną działkę to okazało się ze nastepniękupiliśmy zupełnie inną - bez żadengo medium, rolną dalej od krakowa. Miała tylko 1 plus - miejsce.

NIc więcej.

I wtedy wszytskie kryteria biora w łeb - zobaczysz i już wiesz że to to miejsce, albo nie.

Dla mnie wybór dziąłki ( jesli spełnia podstawowe kryteria - np brak chlewni za ogrodzeniem lub spalarni odpadów) to kwestia intuicji - nimo że raczej zaliczam się do umyslów ścisłych - nic mi to nie pomogło. to jak z pierwszą miłością.

Zakochasz się i już... Zdrowy rozsądek idzie w odstawkę. I takiej dziąłki czy życzę.

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2976664

W projekcie przewidziany mam porotherm 44p+w plus tynk czyli grubosc jakies 2 cm max

NAtomiast bede murowal z 38 p+w plus 8 cm styropianu plus tynk czyli sciana wyjdzie grubsza na zewnatrz budynku czy moga byc z tego powodui problemy?

Wieksza powierzchnia zabudowy etc??

Boje sie pozniej o ewentualna inwetaryzacje powykonawcza , odbior itp dlatego zaczynam murowac na wiosne i mysle o cofnieciu pustakow w gląb domu bo na projekcie kilka cm pustaka jest podwieszonych ( wystaja za fundament)

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2977646

Nie usmiecha mi sie tez permanentne dowozenie ich do kolegow, szkoly, na pilke, angielski itp i trzymanie w izolacji. A zima samotne, kilometrowe przekopywanie tunelu w sniegu. Ogladalam dzialki w Wegrzcach i Zielonkach i albo wspolczesne mrowkowce-place budowy z niekonczacymi sie szeregowkami (fakt, bede dzieci), za to zero nastroju, klimatu, lub piekne domy na pustkowiach, bezludzia totalne (ale jak tam ladnie!). Jak to wyposrodkowac?

Ale można zjeść połowę ciastka i mieć połowę ciastka. W twojej sytuacji łatwiej osiągnąć kompromis niż konsensus.

Albo zapłacisz duże pieniądze , wtedy masz blisko krakowa lub w krakowie dom z ogrodem, albo to samo za mniejsze pieniądze poza krakowem. Plusy i minusy już chyba sama znasz.

Całe życie mieszkałem w krakowie a teraz 20 km poza. to zmiana stylu życia, ale tak napradę to tylko zmiana przyzwyczajeń. Wiecej widzę na razie plusów niż minusów mieszkania poza miastem. Rano wstaję i przez okno widze sarny tuż za ogrodzeniem.

To kwestia twojej wewnetrznej potrzeby - odpowiedz sobie na pytanie co chcesz i albo cię na to stać albo nie. Jak wymyśliłem moją idealną działkę to okazało się ze nastepniękupiliśmy zupełnie inną - bez żadengo medium, rolną dalej od krakowa. Miała tylko 1 plus - miejsce.

NIc więcej.

I wtedy wszytskie kryteria biora w łeb - zobaczysz i już wiesz że to to miejsce, albo nie.

Dla mnie wybór dziąłki ( jesli spełnia podstawowe kryteria - np brak chlewni za ogrodzeniem lub spalarni odpadów) to kwestia intuicji - nimo że raczej zaliczam się do umyslów ścisłych - nic mi to nie pomogło. to jak z pierwszą miłością.

Zakochasz się i już... Zdrowy rozsądek idzie w odstawkę. I takiej dziąłki czy życzę.

Sluchaj, pewnie wlasnie tego zakochania mi potrzeba! Czekam na nie. Dzieki :)

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2978796

Jest wrocławska, jest warszawska - może w Małopolsce też się paru chętnych znajdzie. Hop,hop - Małopolanie - jest tam kto ?

W tym roku chcialabym kupic dzialke w Krakowie lub najblizszej jego okolicy. Marzy mi sie dzialka spokoja, zielona, cicha, na uboczu, marzy mi sie sielanka :) Ale mam dwoje dzieci w wieku 3 i 8 (moze bedzie jeszcze jedno?), ktore sa bardzo towarzyskie i wiedna z nudow bez kolegow. Nie usmiecha mi sie tez permanentne dowozenie ich do kolegow, szkoly, na pilke, angielski itp i trzymanie w izolacji. A zima samotne, kilometrowe przekopywanie tunelu w sniegu. Ogladalam dzialki w Wegrzcach i Zielonkach i albo wspolczesne mrowkowce-place budowy z niekonczacymi sie szeregowkami (fakt, bede dzieci), za to zero nastroju, klimatu, lub piekne domy na pustkowiach, bezludzia totalne (ale jak tam ladnie!). Jak to wyposrodkowac?

:)

P.s Ja już sie wypowiedziłam na "wymianie doświadczen "

Zostan naszą sąsiadka :D

.Ja mam 7 letnia córkę sasiad z domu obok 4letnie i 2,5letnie dziecko .Szkoła podstawowa 300m hihihhi..I tak miedzy nami pusta działka jest ,oststnio sasiad mówił ze na sprzedaz .

Tylko ze ja sie buduje po drugiej stronie krakowa :)W świątnikach górnych :)

Hej, dzieki za zaproszenie :)

Szukam na razie 3 mies. i jestem na etapie "jak najblizej granic miasta". Moze mi przejdzie :)

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2978806

NIc więcej.

Pewnie wlasnie tego zakochania mi potrzeba! Czekam na nie. Dzieki :)

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2978821

Witam,

możecie się podzielić informacjami gdzie kupowaliście drzwi wewnętrzne ?

Dzieki z góry! :)

Jutro wybieramy się po upatrzone drzwi w Castoramie. Drewniane, sosnowe bezsękowe, niemalowane. Cena z ościeżnicą wychodzi ok. 350.

https://forum.murator.pl/topic/480-grupa-krakowska/page/1258/#findComment-2979058