PanPaniSmith 20.05.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 w życiu nie wzięłabym fachowca który nie daje gwarancji na swoją robotę, co wy sobie żarty robicie?! To jakby z własnej woli wywalić pieniądze w błoto.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1975 21.05.2010 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Taka jest właśnie prawda, że większość ludzi buduje bez podpisania umowy, bez faktur, itp, itd. Jak chcesz mieć gwarancję, fakturę to ceny są właśnie takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 21.05.2010 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 są rzeczy na które można nie brać faktury. Ale taras to jesdna z takich prac, przy których prawdopodobieństwo spartolenia jest niesamowicie wysokie. Dlatego lepiej wydać więcej, zeby dostać fakturę i gwarancję bo przynajmniej nie płacisz za kolejne naprawy... Moja teściowa 3 razy robiła taras - co roku po zimie był do poprawy. 3 razy płaciła, bo fachowcy tak jej ładnie mówili o tym jacy są świetni, że im wierzyła na słowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 21.05.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 w życiu nie wzięłabym fachowca który nie daje gwarancji na swoją robotę, co wy sobie żarty robicie?! To jakby z własnej woli wywalić pieniądze w błoto.. Problem polega na tym, ze nawet w wypadku pisemnych umow (na ktore obowiazuje gwarancja zgodna z prawem) egzekucja bywa bardzo trudna: albo firma przestaje istniec, albo koles laduje w Dublinie, albo po prostu nie odbiera telefonow itd. Dla mniejszych kwot wiekszosc ludzi odpuszcza, bo procedury sadowe sa w Polsce dlugotrwale i meczace. Niestety wiem, co mowie... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1975 21.05.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 są rzeczy na które można nie brać faktury. Ale taras to jesdna z takich prac, przy których prawdopodobieństwo spartolenia jest niesamowicie wysokie. Dlatego lepiej wydać więcej, zeby dostać fakturę i gwarancję bo przynajmniej nie płacisz za kolejne naprawy... Moja teściowa 3 razy robiła taras - co roku po zimie był do poprawy. 3 razy płaciła, bo fachowcy tak jej ładnie mówili o tym jacy są świetni, że im wierzyła na słowo.. Dokładnie się z Tobą zgadzam. Proszę również jeszcze raz o namiary na sprawdzonych fachowców, bo ta pierwsza oferta, którą przedstawiłem jest wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Zapomniałem dodać. Czy możecie mi polecić kogoś solidnego do wykonania takiego tarasu? Bardzo proszę!!! Namiary na prv!!! Dzięki!!! No - szukaj dobrego i sprawdzonego wykonawcy - taras nad garażem - czyli generalnie nad pomieszczeniem - bardzo ważna rzecz to poprawne wykonani izolacji przeciwwilgociowej i uszczelnienia - kolosalnie ważna - jak to Ci spartolą to wieczne problemy z przeciekaniem i wilgocią w garażu ... Ja swojego czasu nie zaufałem żadnemu z wykonawcy - a mam w domu dwa wykusze nad którymi są balkony - czyli to samo wyzwanie - jak nie większe - pod balkonami pomieszczenia mieszkalne - sam robiłem wszystko - wylewkę , izolację przeciwwilgociową , wykończenie , uszczelnienie , obróbkę etc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.05.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Witam, Można dać takie obróbki systemowe. Wychodzi dosyć drogo, ale jest solidnie zrobione. http://www.kamir.krakow.pl/page.php?p=1&id=152 Uwaga!!!, to jest rozwiązanie dla balkonu bez izolacji termicznej. Tu mamy cośz ociepleniem; http://prezentacja.botament.pl/rysunki/05.01.bmp i tu coś; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140037-Ocieplenie-i-opierzenie-balkonu-pomocy&p=3436296#post3436296 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 24.05.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Przygotowywuje sie do dokumentacji potrzebnej do odbioru..Czy to prawda ze wystarcza rachunki za prad gaz i wode - zamiast umów?? Oprocz komina gazowego postawilismy obok komin na węgiel - na przyszloscCZy musze miec jakas specjalna zgode kogos - bo kominiarz mi narysowal to :/Jak wyszedl na dach rysowal "co widzi". :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.05.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Przygotowywuje sie do dokumentacji potrzebnej do odbioru.. Czy to prawda ze wystarcza rachunki za prad gaz i wode - zamiast umów?? Oprocz komina gazowego postawilismy obok komin na węgiel - na przyszlosc CZy musze miec jakas specjalna zgode kogos - bo kominiarz mi narysowal to :/ Jak wyszedl na dach rysowal "co widzi". :/ Rachunki ?? , umowy ? Zadzwoń do Nadzoru Budowlanego naszego Starostwa , lub odwiedź ich stronę - tam znajdziesz wykaz wszystkich niezbędnych do odbioru budynku dokumentów. http://www.pinb-krakow.pl/pisma/pobierz,Wniosek-o-wydanie-decyzji-pozwolenia-na-uzytkowanie.html - na drugiej stronie tego wniosku masz wypisane wszystkie potrzebne dokumenty które musisz dołaczyć do całości dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 24.05.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Czy wiecie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki ścienne ? I ile taka przyjemność kosztuje ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 24.05.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 mam nadzieje że Państwa nie pozalewało... u nas było 80 mln litrów wody w garażach podziemnych ciekawi mnie które rejony były podtopione- jeśli ktoś ma takie informację , proszę pisać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 24.05.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 które rejony w Krakowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.05.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Rachunki ?? , umowy ? Zadzwoń do Nadzoru Budowlanego naszego Starostwa , lub odwiedź ich stronę - tam znajdziesz wykaz wszystkich niezbędnych do odbioru budynku dokumentów. http://www.pinb-krakow.pl/pisma/pobierz,Wniosek-o-wydanie-decyzji-pozwolenia-na-uzytkowanie.html - na drugiej stronie tego wniosku masz wypisane wszystkie potrzebne dokumenty które musisz dołaczyć do całości dokumentacji. co to jest? i kto to wydaje ?? protokół badań (w tym skuteczności zerowania) instalacji i przyłączy elektrycznych wraz ze świadectwem kwalifikacyjnym D uprawniającym do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku dozoru oraz zaświadczenie wydane przez dostawcę prądu o wykonaniu przyłączy zgodnie z wydanymi warunkami technicznymi, od elektryka mam taki schemat na odwrocie kartki ktora dawalem do enionu ze jest zrobiona instalacja wewnętrzna jak sadzicie ten dodatkowy komin moze byc problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 25.05.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 co to jest? i kto to wydaje ?? protokół badań (w tym skuteczności zerowania) instalacji i przyłączy elektrycznych wraz ze świadectwem kwalifikacyjnym D uprawniającym do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku dozoru oraz zaświadczenie wydane przez dostawcę prądu o wykonaniu przyłączy zgodnie z wydanymi warunkami technicznymi, od elektryka mam taki schemat na odwrocie kartki ktora dawalem do enionu ze jest zrobiona instalacja wewnętrzna jak sadzicie ten dodatkowy komin moze byc problem? Mam z tym tez w diably problemow - od wykonawcy dostalem neistety jeden egz tego swiadectwa o poprawnosci instalacji wewnetrznej. Musialem to pozniej zlozyc w enionie, zeby zrobili przylacze docelowe. I teraz enion twierdzi, ze nie wyda mi tego.... Wykonawca juz nieuchwytny oczywiscie i nie wiem co robic.... Co do komina - pachnie to troche zmiana istotna, ale zapytaj kierbuda. Moze jesli nie wyszedles ponad wysokosc dotychczasowa budynku to bedzie ok? Bo poza tym , jesli kominiarz odebrak to powinno byc w porzadku. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.05.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) co to jest? i kto to wydaje ?? protokół badań (w tym skuteczności zerowania) instalacji i przyłączy elektrycznych (...) To jest protokół pomiarow instalacji elektrycznej budynku wraz ze skutecznością zerowania który powinien być wykonany przez elektryka po wykonaniu instalacji elektrycznej w budynku. Po wykonaniu Twojej instalacji elektryk / bądź firma / nie wykonała Ci takich pomiarów ? (...) wraz ze świadectwem kwalifikacyjnym D uprawniającym do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku dozoru (...) To są wymagane uprawnienia elektryka który wykona takie pomiary i sporządzi protokoły. Jak widać potrzebne są kwalifikacje SEP E i D oraz oczywiście pomiary. Kopię takowych uprawnień / xero / musisz dołączyć do dokumentów. (...) oraz zaświadczenie wydane przez dostawcę prądu o wykonaniu przyłączy zgodnie z wydanymi warunkami technicznymi, To jest chyba zrozumiałe ... Edytowane 25 Maja 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.05.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Mam z tym tez w diably problemow - od wykonawcy dostalem neistety jeden egz tego swiadectwa o poprawnosci instalacji wewnetrznej. Musialem to pozniej zlozyc w enionie, zeby zrobili przylacze docelowe. I teraz enion twierdzi, ze nie wyda mi tego.... Wykonawca juz nieuchwytny oczywiscie i nie wiem co robic.... Co do komina - pachnie to troche zmiana istotna, ale zapytaj kierbuda. Moze jesli nie wyszedles ponad wysokosc dotychczasowa budynku to bedzie ok? Bo poza tym , jesli kominiarz odebrak to powinno byc w porzadku. Pzdr Tak to wyglada - jest na takiej samej wysokosci jak projektowany gazowy - połączone ze soba oddzielone wentylacja Ok spytam kierbuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trąbki 25.05.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam, kupie wszelkie resztki po budowie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 25.05.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witajcie, czy ktoś z Was ma doświadczenia z oknami firmy Pagen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 25.05.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Czy wiecie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki ścienne ? I ile taka przyjemność kosztuje ? pozdrawiam Witam! Dawniej była firma na ul.Powstańców ale wynieśli się do Jaworzna - wypożyczenie takich szalunków to strasznie droga impreza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bauch 25.05.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam Forumowiczów! Jestem na krótko przed rozmową z potencjalnym wylewkarzem - bardzo proszę osoby, które robiły ostatnio wylewki maszynowe (z mixokreta) o podanie aktualnych cen na te usługi, Dziękuję z góry i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts