Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rencia działkę mam (a raczej zastanawiam się wciąż na jej zakupem)...

Ale ten temat idzie na razie w odstawkę. jak nie ustalę, kto mi wybuduje ten dom to ani projektu ani działki nie będzie :(

Dziwna kolejność...

Wg mnie (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi), powinno się KUPIĆ działkę i mieć ją na własność.

Potem dowiedzieć się, jakie są warunki zagospodarowania terenu, by móc szukać odpowiedniego projektu domu.

Gdy ma się projekt, trzeba czekać na wszelkie zezwolenia.

I potem dopiero szuka się firmy budowlanej, wysyłając im projekt do wyceny. Wiem już, że firmy budowlane robią wycenę za darmo.

Mam ten sam problem, tj. z trafieniem na dobrą brygadę budowlaną, ale ponieważ projektu jeszcze w ręce nie mam, szukam, czekam na informacje o takich brygadach, którym będę mogła przesłać projekt do wyceny.

rencia działkę mam (a raczej zastanawiam się wciąż na jej zakupem) w okolicy Brzozówki, więc to chyba już Twoje strony. no i może bedziemy sąsiadkami? :p

projekt nie wybrany, bo zawsze jest coś na nie, ale na pewno coś znajdę a jak mi sie nie uda to moze podzielisz sie namiarami na tego Twojego dobrego architekta. Ale ten temat idzie na razie w odstawkę. jak nie ustalę, kto mi wybuduje ten dom to ani projektu ani działki nie będzie :(

Brzozówka to chyba gmina Zielonki?

Z tego co mi się wydaje to chyba mają plan zagospodarowania przestrzennego - to dobrze.

Zacznij się dowiadywać o tą działkę - weź z urzędu odpis z planu zagosp. przestrzennego - będziesz wiedzieć co tam jest planowane no i oczywiście czy działka znajduje się na terenach budowlanych.

Witam. Poszukuję sprawdzonej ekipy tynkarzy. Do wykonania są tynki cem-wap. wew. w ilości około 180m2 oraz poprawki tynku zewn (cem-wap.) po ekipie tynkarzy, która uciekła z budowy jak zainkasowała część kasy po wykonaniu tynków zewn. (tam gdzie metry im łatwo poleciały). Przykre to ale prawdziwe. Jeśli ktoś ma kogoś sprawdzonego to bardzo proszę o namiary - budowa w Chrzanowie.

ja polecam http://www.stantynk.com.pl/

slonecznko ja też popieram to co napisałaś...ale troche boje sie tego wielkiego przedsiewzięcia i może rzeczywiscie moje myśli sięgnęły absurdu :roll:???

...zaczne jednak "po bożemu", w końcu ktoś kiedyś wybuduje mi ten dom :)

rencia: działkę sprawdziłam na wszystkie możliwe sposoby (jeszcze tylko geolog został - ale i tu nie spodziewam się jakiejś miny). W Urzedzie Gminy byłam, plany zagospodarowania są zatwierdzone i zostaną ogłoszone przez Wójta na początku października. Innymi słowy działka jest "czysta", budowlana w 60% ale to w zupełności mi wystarcza na postawienie domu. Księga wieczysta też OK.

slonecznko ja też popieram to co napisałaś...ale troche boje sie tego wielkiego przedsiewzięcia i może rzeczywiscie moje myśli sięgnęły absurdu :roll:???

rencia: działkę sprawdziłam na wszystkie możliwe sposoby (jeszcze tylko geolog został - ale i tu nie spodziewam się jakiejś miny). W Urzedzie Gminy byłam, plany zagospodarowania są zatwierdzone i zostaną ogłoszone przez Wójta na początku października. Innymi słowy działka jest "czysta", budowlana w 60% ale to w zupełności mi wystarcza na postawienie domu. Księga wieczysta też OK.

No to super - teraz tylko negocjować cenę działki - kupić i wybierać projekt.

Zamówić mapkę pod projekt u geodety (polecam się) i dążyć sukcesywnie do zdobycia pozwolenia na budowę.

Witam. Poszukuję sprawdzonej ekipy tynkarzy. Do wykonania są tynki cem-wap. wew. w ilości około 180m2 oraz poprawki tynku zewn (cem-wap.) po ekipie tynkarzy, która uciekła z budowy jak zainkasowała część kasy po wykonaniu tynków zewn. (tam gdzie metry im łatwo poleciały). Przykre to ale prawdziwe. Jeśli ktoś ma kogoś sprawdzonego to bardzo proszę o namiary - budowa w Chrzanowie.

A można coś więcej?

Polecam bo reklamuję, czy polecam bo znam i faktycznie robią jak należy?

Hehe, chyba na Księżycu, bo tam też działki nie kupiłaś ;););)

Kropka - Po pierwsze Witaj na GK.

Po drugie - czytałam, że planujesz budowę, możesz wykończyć dom sama, ale ktoś ma postawić ci mury i to w miarę tanio a ponadto bierzesz pod uwagę ytong.

To tak jakbym czytała swoje założenia sprzed pół roku - my też zakładaliśmy ytong aby było taniej bo na to nie daje się ocieplenia. Niestety pomimo że mamy nawet taki projekt to budujemy w porothermie. Po odebraniu kilku kosztorysów od firmyktóra buduje nam stan surowy otwarty okazało się, że ytong jest o około 7 tys droższy niż porotherm na samych ścianach. Nie mamy wymyślengo domu - kwadrat 11,5 na 11,5 z garażem. Powierzchnia z garażem 150 m2.

Przelicz sobie wybrany projekt w róznych systemach.

Grundig - Witaj! Czytałam o Twoim planie Thermodomu. Moja kuzynka w Kanadzie buduje identyczny dom w takim systemie. Z tego co opowaida to system na ten plus że jest szybki - najpierw warstwowo stawiasz klocki styropianowe z wew zbrojeniem i zalewasz od góry betonem. Minus - tak trochę to jest bunkier betonowy.

A można coś więcej?

Polecam bo reklamuję, czy polecam bo znam i faktycznie robią jak należy?

Polecam, bo u nas robili tynki i wszystko było ok.

Witam Wszystkich,

od niedawna przeglšdam forum z racji rozbudowy domu. Dom typu kostka, dwurodzinny. My mieszkamy na dole (70 m) i dobudowalismy o pol poziomu wyzej jeszcze 60 m (nad zapleczem gospodarczym), ostatecznie bedzie mieszkanko dwupoziomowe, przejscie pomiedzy poziomami przez "stara" lazienke, nowa, duza w nowej czesci, gdzie jest rowniez salon z kominkiem (juupi!), pokojem corki i nasza sypialnia. Mieszkam w Krzeszowicach, przyjmiecie mnie do szacownego grona?

Pozdrawki Asia