aka23 02.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 RENCIA dzieki za info o mapce widzisz taka ze mnie gapa ze nie zaskoczyłam, ale niestety sąsiadów brak Widzę że ładne jaja z tym Enionem a to jeszcze przedemną na szczęście obok działki na której stoi dom babci więc "sąsiad" napewno prądu pozyczy hi hi A co do postępów w naszej budowie to na środę jesteśmy umówieni z geodetą na wbicie graniczników i od razu zrobi nam mapkę wysokościową no i bedziemy mogli zacząć robić drogę dojazdową wreszcie coś ruszy bo na razie czuję jakbym dreptała w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.10.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Nie dostali przydziału na prąd, bo elektrownia nie ma kasy na inwestycję tzw. nowej pętli. I męczą się na budowie z agregatem... A ma ktoś jakieś doświadczenia z agregatem? Bo zastanawiam się, czy nie warto się tak przemęczyć a agregat później albo zostawić na czarną godzinę, albo sprzedać.... Sąsiad dostał przydział na prąd budowlany, ale musiał go dociągnąć do działki sam - koszt 4 słupów + kable coś koło 7 tysięcy A prąd docelowy i tak pójdzie na innych słupach, więc te mu zostaną na pamiątke - chore to jest Przy takich kosztach może warto pobawić się z agregatem Bawimy się tak od kwietnia. Dom już stoi i wykańcza "się" (nas też). Można, czemu nie. Tylko trzeba pamiętać, że benzynka też kosztuje... My doszliśmy do wniosku, że lepiej kupić agregat i zostawić go sobie na wszelki wypadek (mamy nawet gniazdo w garażu, żeby móc go podłączyć do domowej sieci), niż ładować kasę w kable i słupy. Niestety i tak pewnie trzeba będzie kupić ten kabel, żeby móc się wprowadzić przed zimą , bo ENION nasz kochany się "nie wyrobi". Na szczęście teraz możemy pociągnąć prąd od bliższych sąsiadów, niż gdybyśmy robili to wiosną. Skomplikowane to wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 02.10.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Można, czemu nie. Tylko trzeba pamiętać, że benzynka też kosztuje... Wiem, że kosztuje - prąd zresztą też. Ale jesteś w stanie oszacować ile paliwka "zeżarł" Wam agregat przez czas budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 02.10.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam wszystkich forumowiczów! Muszę się pochwalić - MAM DOBRY DZIEŃ. Zmieniam pracę - oczywiście na lepszą. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.10.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witajcie, Renciu, gratulacje, rozumiem,ze za wieksze pieniadze też.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 02.10.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam wszystkich forumowiczów! Muszę się pochwalić - MAM DOBRY DZIEŃ. Zmieniam pracę - oczywiście na lepszą. Gratulacje! Nowa dzialeczka, nowa praca, a za rok nowy piekny domek czego ci szczerze zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 02.10.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Nie dostali przydziału na prąd, bo elektrownia nie ma kasy na inwestycję tzw. nowej pętli. I męczą się na budowie z agregatem... A ma ktoś jakieś doświadczenia z agregatem? Bo zastanawiam się, czy nie warto się tak przemęczyć a agregat później albo zostawić na czarną godzinę, albo sprzedać.... Sąsiad dostał przydział na prąd budowlany, ale musiał go dociągnąć do działki sam - koszt 4 słupów + kable coś koło 7 tysięcy A prąd docelowy i tak pójdzie na innych słupach, więc te mu zostaną na pamiątke - chore to jest Przy takich kosztach może warto pobawić się z agregatem Bawimy się tak od kwietnia. Dom już stoi i wykańcza "się" (nas też). Można, czemu nie. Tylko trzeba pamiętać, że benzynka też kosztuje... My doszliśmy do wniosku, że lepiej kupić agregat i zostawić go sobie na wszelki wypadek (mamy nawet gniazdo w garażu, żeby móc go podłączyć do domowej sieci), niż ładować kasę w kable i słupy. Niestety i tak pewnie trzeba będzie kupić ten kabel, żeby móc się wprowadzić przed zimą , bo ENION nasz kochany się "nie wyrobi". Na szczęście teraz możemy pociągnąć prąd od bliższych sąsiadów, niż gdybyśmy robili to wiosną. Skomplikowane to wszystko! Na temat doświadczeń z agregatem - drugim notabene - moge napisać naprawde dużo - złego i ciutkę dobrego. Ja mam do dociągnięcia 300 mb - wiec zedne pożyczki od sąsiada kablem nie wchodza u mnie w grę. Tylko agregat. Jak ktoś będzie chciał to całkiem niezły ( bo sprawdzony) będzie do sprzedania gdzieś za miesiąc. Odradzam benzynowe bo jak budowa dobrze idzie to palą wiecej niż jeep grand cherokee. pierszy miałem benzynowy i co 2 dni wlewałem w niego 40 litrów benzyny (to był 5 KW einhell). teraz mam 5kw diesel z wbudowalną spawarką! i raz na tydzień wlewam 25-30 l paliwa. agregat jest made in china wazy prawie 80 kg ale za to maszyna jest konkretna. okazuje się ze niemiecki eihell był przy tym wyjątkowo delikatny.A idzie budowa tak jak przy poprzednim agregacie. Agregatu poniżej 5KW - wogóle nie ma co kupowac, trezba rozeznać wcześniej - czy będzie potrzebne gniazdo siłowe - bo betoniarki nie wszystkie sa na 230 V Wazne zeby był odpalany na kluczyk - rozrusznik. Ważne abyś miał obgadany transport agregatu na budowe (niedopuszczlne by został w jakiejś pakamerze, bo tyle go będziesz widział) jak się dobrze poszuka to za 3,5 tys mozna kupić już niezły agregat. diesel, ze spawarą do elektrod 5mm2 i mocy z 5 kW. Ale bez podłaczenia czajnika 2KW+ bosha 2 KW+ czegoś jeszcze - tak zeby zobaczyć jak będzie działał na pełnym obciązeniu - lepiej nie kupować. a tak wogóle to ciesze sie ze za 3 tygodnie kończe przygode z agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 02.10.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witajcie, Renciu, gratulacje, rozumiem,ze za wieksze pieniadze też.. Gratulacje! Nowa dzialeczka, nowa praca, a za rok nowy piekny domek czego ci szczerze zycze Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.10.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 a tak wogóle to ciesze sie ze za 3 tygodnie kończe przygode z agregatem. Nie chcesz mieć zabezpieczenia na zimę, gdy zdarzą się wyłączenia prądu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 02.10.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Powtarzam pytanko czy ktoś zamierza budować lub buduje w gminie mogilany?? Ja zamierzam Jak sie uda to wiosna startujemy z budowa w Gaju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 03.10.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witajcie to ja dzisiaj pierwszy jestem, a gdzie reszta GK się podziała ...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 03.10.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 to ja dzisiaj pierwszy jestem, A to są jakieś wyścigi? Szkoda, że nie wiedziałem :lol: No i oczywiście gratulacje dla Renci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 03.10.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam wszystkich forumowiczów! Muszę się pochwalić - MAM DOBRY DZIEŃ. Zmieniam pracę - oczywiście na lepszą. Gratulacje! Nowa dzialeczka, nowa praca, a za rok nowy piekny domek czego ci szczerze zycze Jest takie powiedzenie "nowy domek - nowy potomek"... Byloby do kompletu A tak powaznie to WIELKIE GRATULACJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 03.10.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 a tak wogóle to ciesze sie ze za 3 tygodnie kończe przygode z agregatem. Nie chcesz mieć zabezpieczenia na zimę, gdy zdarzą się wyłączenia prądu?? teoretycznie tak, ale jak sobie znowu wyobraze kopcący diesel który daje 99 dB hałasu, to wole siedzieć przy świeczce ) zawsze to jakaś okazja żeby naród powiększyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 03.10.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witajcie to ja dzisiaj pierwszy jestem, a gdzie reszta GK się podziała ...???? Jestesmy jestesmy. Z tej wielkiej radosci ze mieszkam w nowym domku postanowielam zrobic pierwsze pranie. No i wsadzilam do pralki chlopa kurtke. A wraz z nia wszystkie dokumenty. Moje prawo jazdy tez. I tam sie piora teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.10.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Ale za to jakie beda czyste A propo ... jak Ci tak dobrze idzie pranie to mam troche brudnych pieniedzy . Moze Twoja pralka i Ty jestescie w stanie cos z tym zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 03.10.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Ale za to jakie beda czyste A propo ... jak Ci tak dobrze idzie pranie to mam troche brudnych pieniedzy . Moze Twoja pralka i Ty jestescie w stanie cos z tym zrobic Jak ci te pieniadze tak zawadzaja to ja chetnie wezme i wypiore. Tylko nie gwarantuje czy nie znikna w tej pralce. Tyle jeszcze do kupienia... A moze to znak-sygnal ze trzeba by bylo zglosic zakonczenie budowy i zameldowac sie... Tylko nie wiem jak to sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.10.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 To znaczy ze po wyjsciu z Twojej prali one zamiast "lewych" beda juz "prawe" Znak-sygnal ... dobre. Taki znak -sygnal moze oznaczac dokladnie wszysto ... ale skoro mobilizuje Poszukaj na stronach Strostwa Powiatowego w Wieliczce i UMiG w Niepołomicach - tam to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 03.10.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Jest takie powiedzenie "nowy domek - nowy potomek"... Byloby do kompletu A tak powaznie to WIELKIE GRATULACJE!!! Nie zastrzegam się - mamy trzyletniego zbója (córeczkę kwoli wyjaśnień - ale i tak robi za chłopaka a nawet dwóch) no to może za rok albo dwa jakiś bociek wyląduje na naszym dachu i przyniesie chłopczyka. Pozdrowionka - nie pierwsza ale może i nie ostatnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 03.10.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 A moze to znak-sygnal ze trzeba by bylo zglosic zakonczenie budowy i zameldowac sie... Tylko nie wiem jak to sie robi Żeby się zameldować musisz mieć nadany nr budynku. Aby go mieć musisz zrobić inwentaryzację powykonawczą zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts