Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dofinnansowania do alternatywnych zródeł energii może byc w każdej gminie wystarczy tylko zebrac grupe chetnych do inwestycji , złożyć wniosek w gminie a ta musi rozpisać przetarg. To w uproszczeniu jak w rzeczywistości bedzie wkrótce bedę wiedział. ---- łaski nie robią są to unijne pieniądze

Czy jest ktoś chętny do wniosku o dofinansowanie pomp ciepła z gminy jerzmanowice przeginia?

Może macie jakieś linki do stron rządowych, żeby o tym poczytać.

Szukam na razie bez powodzenia informacji na temat dofinasowania do budowy drogi gminnej (jak to załatwić żeby powstała droga asfaltowa -?)

i dofinansowania do odnawilanych źródeł energii.

może ktoś wie, słyszał - ?

Hej - chętny to ja jestem na wszystko - tylko pompa ciepła to nie wiem czy wchodzi w grę - przynajmniej ten najpopularniejszy typ - ciepło z ziemi - ponieważ

a) trzeba to zakopać dość głęboko w ziemi (u ciebie wiąże się to chyba z dynamitem :D )

b) wymiana ciepła w gruncie odbywa się głównie dzięki wodom podziemnym (z tego co się orientuję) - u Ciebie jest skała a u mnie masakryczna glina

Ale może chociaż jakieś panele słoneczne ??

Wiesz jak to wygląda u nas w gminie czy tylko badasz teren ?

Znalazłem coś takiego: http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/E80019F3-4A9C-4AF4-991C-8B242BA40317/231001/OdnawialneialternatywnezrodlaenergiiwMalopolsce.pdf

ale nie ma tam nic o wspomaganiu inwestycji w zabudowie jednorodzinnej

Witam,

no a u nas dzisiaj w nocy mieliśmy wizytę "fachowców"

Dwa okna połaciowe odfrunęły w siną dal.

Fachowo wykręcone razem z kołnierzami, dachówka poukładana.

Pewnie mieli zamówienie na montaż razem z materiałem.

Niech to....

pozdr

Gdzie to było (jaka miejscowość)?

Współczuję, szczególnie że wiem coś o tym, historia zupełnie jak u mnie, tu opisywałem:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=88497

Modlniczka

pozdr

Hej - chętny to ja jestem na wszystko - tylko pompa ciepła to nie wiem czy wchodzi w grę - przynajmniej ten najpopularniejszy typ - ciepło z ziemi - ponieważ

a) trzeba to zakopać dość głęboko w ziemi (u ciebie wiąże się to chyba z dynamitem )

b) wymiana ciepła w gruncie odbywa się głównie dzięki wodom podziemnym (z tego co się orientuję) - u Ciebie jest skała a u mnie masakryczna glina

climber79

witam takze pozostałych

1, kopiemy na granicy 1,5-1,8m w głąb matki ziemi

2, akumulacja ciepła w gruncie powstaje na skutek promieniowania słonecznego

3 jezeli masz gline jescze lepiej mokra to idealny grunt

co do kolektorów solarnych to zamieniłbym je raczej na pompe ciepła do podgrzewu cwu jest naprawdę NAJTANIEJ liczac koszty instalacji i eksploatacji jak i sprawnośc srednioroczna

właśnie wczoraj podpisałem cyrograf - kredyt na budowę naszego gniazdka tak wiec na wiosnę staję takze po stronie inwestorów ;))

no i do dzieła

a co do inwestycji w żródła odnawilane to bedę maił wieści do 2 tygodni co i jak

2, akumulacja ciepła w gruncie powstaje na skutek promieniowania słonecznego

3 jezeli masz gline jescze lepiej mokra to idealny grunt

co do kolektorów solarnych to zamieniłbym je raczej na pompe ciepła do podgrzewu cwu jest naprawdę NAJTANIEJ liczac koszty instalacji i eksploatacji jak i sprawnośc srednioroczna

a co do inwestycji w żródła odnawilane to bedę maił wieści do 2 tygodni co i jak

No to wygląda na to że warto się poważnie zastanowić nad pompą - oczywiście pod warunkiem dofinansowania (inaczej nie ma raczej możliwości finansowych).

Jeśli faktycznie jest szansa na jakieś środki to jestem w kontakcie z kilkoma osobami które zamierzają się w tym sezonie budować w Łazach i myślę że można by ich zainteresowaćtematem

Najlepszy Polski Hydrauliku! :D

Instalujesz pompy ciepła profesjonalnie, czy wynająłeś firmę która robi to u Ciebie? Nasz kierbud też nam poleca ten rodzaj ogrzewania, ale mówił o kopaniu 4 otworów wokół domu (dom: 15,70 x 9,5 m), na głębokość... ok. 50 m, a więc koszt byłby ogromny i nie wiem czy w rezultacie opłacalny.

Podpowiedz coś :)

jakiego architekta w Wieliczce polecacie (bądź nie) w zakresie adaptacji projektu gotowego i załatwienia pozwolenia na budowę?

Polecam biuro projektowe w Wieliczce na ulicy Kilińskiego(?) naprzeciwko urzędu tego co ma mapy, wypisy i wszelkie inne rzeczy potrzebne do pozwolenia :D

Pracuje tam dwóch mężczyzn i kobieta najlepiej rozmawiać z kobietą. Mnie przygotowywała całą adaptację z różnymi zmianami, zaakceptowaną przez urząd bez żadnych poprawek, wie doskonale czego wymagają w urzędzie :lol: .

Ceny nie najniższe, ale naprawdę warto. Tylko trochę czasu to zajmuje (jak załatwiałem w zeszłym roku to trzeba było czekać parę tygodni)

pozdrawiam

Instalujesz pompy ciepła profesjonalnie, czy wynająłeś firmę która robi to u Ciebie? Nasz kierbud też nam poleca ten rodzaj ogrzewania, ale mówił o kopaniu 4 otworów wokół domu (dom: 15,70 x 9,5 m), na głębokość... ok. 50 m, a więc koszt byłby ogromny i nie wiem czy w rezultacie opłacalny.

w polsce jest zainstalowanych około 3-4 tysiecy pomp ciepła od roku XXX do dzisiaj

na lata 2007-2012 zostanie ich zainstalowanych około 30 000szt( trzydziesci tysiecy)

to tak jak kiedyś z kotłami kondensacyjnymi

a że cena wieksza wiec beda dopłaty najwiksze ilosci zostaną zamontowane na PARAFIACH )

co do wymiennika gruntowego to powinien on byc POZIOMY o ile pozwalają warunki gruntowe powierzchniowe jak i jakość gleby im mokrzej tym lepiej

sondy pionowe do 30m gł nie wymagaja pozwlweń powyżej tak

no i koszt ogromny

ja robię u siebi wstępnie kolektor poziomy ( a ma piach i łupki ;( ) i wchodze do kotlowni rurami i czkam na jakies pieniązki od .......

to sie opłaca ale ... trzeba wziąc wszystkie czynniki za i przeciw

Sloneczko

Ty piszesz o pompach pobierajacych cieplo w wody (2 otwory do pobierania wody i 2 do zrzutu) a rafal pisze o poborze ciepla z gruntu.

No to wygląda na to że warto się poważnie zastanowić nad pompą - oczywiście pod warunkiem dofinansowania (inaczej nie ma raczej możliwości finansowych).

Jeśli faktycznie jest szansa na jakieś środki to jestem w kontakcie z kilkoma osobami które zamierzają się w tym sezonie budować w Łazach i myślę że można by ich zainteresowaćtematem

Witam wszystkich w Nowym Roku :)

Ja tez jestem baaardzo zainteresowana pompa ciepla - gazownia wystawila nam zachecajaca cene niecale 12tys za przylaczenie wiec rozgladamy sie za jakas alternatywa.

Czy ktos z Was ma to cudo juz zainstalowane? Jak wrazenia po zimie? Moj maz twierdzi ze to nie moze dzialac ;) chociaz perspektywa uniezaleznienia sie od naszych wschodnich sasiadow jest dla niego bardzo kuszaca ;)

Buduje w gminie Mogilany - tam chyba nie ma zadnych inicjatyw "proeko..."?

Czy ktos z Was ma to cudo juz zainstalowane?

Trzeba by się wczytać jeszcze raz i jeszcz raz w Dziennik Budowy Jagusiowego Podrzutka:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=13632/, (co zresztą jest nieustającą przyjemnością) :oops: :)

Jagna ma zainstalowaną pompę ciepła, ale dawno u Niej nie byłam (w Dzienniku znaczy ;))

Co tu tak pusto :o ?

Wyżalę się: jeden potencjalny wykonawca, po 3 tygodniach trzymania projektu i kilku telefonach w końcu stwierdził, że gość który robi im wyceny jest w szpitalu, a drugi coś tam, coś tam i nie wycenią mi za ile mogą dom postawić :o No, żesz q..., nie wiedzieli tego 3 tygodnie temu? :evil:

Szlag mnie trafia, ale szukam dalej :wink:

Drugą wycenę miałem mieć wczoraj..... może będę miał w poniedziałek..... :roll:

A pozwolenie architekt obiecał gdzieś na początku marca..... zobaczymy :wink:

Witam wszystkich w piątkowe popołudnie

Czy ktoś z GK może podzielić się informacją:

Jak długo czekaliście po podpisaniu umowy o przyłączenie w ENIONIE do czasu gdy odezwał się do was wykonawca przyłącza po przetargu?

--

Pozdrawiam

Grzesiek

Witam .

To teraz musi być przetarg na wykonawcę przyłącza energetycznego?

Chyba jestem zupełnie do tyłu w tych sprawach .

Napiszcie jak to wygląda . :(

Teraz procedura przyłącza energetycznego wygląda tak:

1. Bierzesz warunki przyłączenia + pozwolenie na budowę (prawomocne) + kilka innych papierków jak mapki, uzgodnienia w ZUDP itp.

2. Podpisujesz w ENIONie umowę o przyłączenie do sieci.

3. ENION ogłasza przetarg nieograniczony (niepubliczny) i jakaś firma decyduje się wykonać Twoje przyłącze.

4. Czekasz aż się zgłoszą do Ciebie żeby ustalić termin wykonania, itp.

Ja już czekam 1,5 miesiąca od podpisania tej umowy - były już 2 przetargi (to można zobaczyć na ich stronie www) ogłoszone ale w żadnym mnie nie było dlatego zapodałem pytanie na forum ile to mniej więcej trwa.

--

Pozdrawiam,

Grzesiek

Teraz procedura przyłącza energetycznego wygląda tak:

1. Bierzesz warunki przyłączenia + pozwolenie na budowę (prawomocne) + kilka innych papierków jak mapki, uzgodnienia w ZUDP itp.

2. Podpisujesz w ENIONie umowę o przyłączenie do sieci.

3. ENION ogłasza przetarg nieograniczony (niepubliczny) i jakaś firma decyduje się wykonać Twoje przyłącze.

4. Czekasz aż się zgłoszą do Ciebie żeby ustalić termin wykonania, itp.

Ja już czekam 1,5 miesiąca od podpisania tej umowy - były już 2 przetargi (to można zobaczyć na ich stronie www) ogłoszone ale w żadnym mnie nie było dlatego zapodałem pytanie na forum ile to mniej więcej trwa.

--

Pozdrawiam,

Grzesiek