stuk 03.01.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Możecie polecić jakieś w miarę ekipy do tynków wewnętrznych, wylewek, albo robiące jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 03.01.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 dofinnansowania do alternatywnych zródeł energii może byc w każdej gminie wystarczy tylko zebrac grupe chetnych do inwestycji , złożyć wniosek w gminie a ta musi rozpisać przetarg. To w uproszczeniu jak w rzeczywistości bedzie wkrótce bedę wiedział. ---- łaski nie robią są to unijne pieniądze Czy jest ktoś chętny do wniosku o dofinansowanie pomp ciepła z gminy jerzmanowice przeginia? Może macie jakieś linki do stron rządowych, żeby o tym poczytać. Szukam na razie bez powodzenia informacji na temat dofinasowania do budowy drogi gminnej (jak to załatwić żeby powstała droga asfaltowa -?) i dofinansowania do odnawilanych źródeł energii. może ktoś wie, słyszał - ? Hej - chętny to ja jestem na wszystko - tylko pompa ciepła to nie wiem czy wchodzi w grę - przynajmniej ten najpopularniejszy typ - ciepło z ziemi - ponieważ a) trzeba to zakopać dość głęboko w ziemi (u ciebie wiąże się to chyba z dynamitem ) b) wymiana ciepła w gruncie odbywa się głównie dzięki wodom podziemnym (z tego co się orientuję) - u Ciebie jest skała a u mnie masakryczna glina Ale może chociaż jakieś panele słoneczne ?? Wiesz jak to wygląda u nas w gminie czy tylko badasz teren ? Znalazłem coś takiego: http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/E80019F3-4A9C-4AF4-991C-8B242BA40317/231001/OdnawialneialternatywnezrodlaenergiiwMalopolsce.pdf ale nie ma tam nic o wspomaganiu inwestycji w zabudowie jednorodzinnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł78 03.01.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam. Czy ktoś orientuje się w kwestii architektów w Gminie Zielonki? Może cie kogoś polecić w kwestii sprawnej adaptacji i uzyskania pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 03.01.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam, no a u nas dzisiaj w nocy mieliśmy wizytę "fachowców" Dwa okna połaciowe odfrunęły w siną dal. Fachowo wykręcone razem z kołnierzami, dachówka poukładana. Pewnie mieli zamówienie na montaż razem z materiałem. Niech to.... pozdr Gdzie to było (jaka miejscowość)? Współczuję, szczególnie że wiem coś o tym, historia zupełnie jak u mnie, tu opisywałem: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=88497 Modlniczka pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 03.01.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Hej - chętny to ja jestem na wszystko - tylko pompa ciepła to nie wiem czy wchodzi w grę - przynajmniej ten najpopularniejszy typ - ciepło z ziemi - ponieważ a) trzeba to zakopać dość głęboko w ziemi (u ciebie wiąże się to chyba z dynamitem ) b) wymiana ciepła w gruncie odbywa się głównie dzięki wodom podziemnym (z tego co się orientuję) - u Ciebie jest skała a u mnie masakryczna glina climber79 witam takze pozostałych 1, kopiemy na granicy 1,5-1,8m w głąb matki ziemi 2, akumulacja ciepła w gruncie powstaje na skutek promieniowania słonecznego 3 jezeli masz gline jescze lepiej mokra to idealny grunt co do kolektorów solarnych to zamieniłbym je raczej na pompe ciepła do podgrzewu cwu jest naprawdę NAJTANIEJ liczac koszty instalacji i eksploatacji jak i sprawnośc srednioroczna właśnie wczoraj podpisałem cyrograf - kredyt na budowę naszego gniazdka tak wiec na wiosnę staję takze po stronie inwestorów ) no i do dzieła a co do inwestycji w żródła odnawilane to bedę maił wieści do 2 tygodni co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 03.01.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 1, kopiemy na granicy 1,5-1,8m w głąb matki ziemi 2, akumulacja ciepła w gruncie powstaje na skutek promieniowania słonecznego 3 jezeli masz gline jescze lepiej mokra to idealny grunt co do kolektorów solarnych to zamieniłbym je raczej na pompe ciepła do podgrzewu cwu jest naprawdę NAJTANIEJ liczac koszty instalacji i eksploatacji jak i sprawnośc srednioroczna a co do inwestycji w żródła odnawilane to bedę maił wieści do 2 tygodni co i jak No to wygląda na to że warto się poważnie zastanowić nad pompą - oczywiście pod warunkiem dofinansowania (inaczej nie ma raczej możliwości finansowych). Jeśli faktycznie jest szansa na jakieś środki to jestem w kontakcie z kilkoma osobami które zamierzają się w tym sezonie budować w Łazach i myślę że można by ich zainteresowaćtematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 03.01.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 1, kopiemy na granicy 1,5-1,8m w głąb matki ziemi Najlepszy Polski Hydrauliku! Instalujesz pompy ciepła profesjonalnie, czy wynająłeś firmę która robi to u Ciebie? Nasz kierbud też nam poleca ten rodzaj ogrzewania, ale mówił o kopaniu 4 otworów wokół domu (dom: 15,70 x 9,5 m), na głębokość... ok. 50 m, a więc koszt byłby ogromny i nie wiem czy w rezultacie opłacalny. Podpowiedz coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 03.01.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 jakiego architekta w Wieliczce polecacie (bądź nie) w zakresie adaptacji projektu gotowego i załatwienia pozwolenia na budowę? Polecam biuro projektowe w Wieliczce na ulicy Kilińskiego(?) naprzeciwko urzędu tego co ma mapy, wypisy i wszelkie inne rzeczy potrzebne do pozwolenia Pracuje tam dwóch mężczyzn i kobieta najlepiej rozmawiać z kobietą. Mnie przygotowywała całą adaptację z różnymi zmianami, zaakceptowaną przez urząd bez żadnych poprawek, wie doskonale czego wymagają w urzędzie . Ceny nie najniższe, ale naprawdę warto. Tylko trochę czasu to zajmuje (jak załatwiałem w zeszłym roku to trzeba było czekać parę tygodni) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 04.01.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 1, kopiemy na granicy 1,5-1,8m w głąb matki ziemi Najlepszy Polski Hydrauliku! Instalujesz pompy ciepła profesjonalnie, czy wynająłeś firmę która robi to u Ciebie? Nasz kierbud też nam poleca ten rodzaj ogrzewania, ale mówił o kopaniu 4 otworów wokół domu (dom: 15,70 x 9,5 m), na głębokość... ok. 50 m, a więc koszt byłby ogromny i nie wiem czy w rezultacie opłacalny. Podpowiedz coś w polsce jest zainstalowanych około 3-4 tysiecy pomp ciepła od roku XXX do dzisiaj na lata 2007-2012 zostanie ich zainstalowanych około 30 000szt( trzydziesci tysiecy) to tak jak kiedyś z kotłami kondensacyjnymi a że cena wieksza wiec beda dopłaty najwiksze ilosci zostaną zamontowane na PARAFIACH ) co do wymiennika gruntowego to powinien on byc POZIOMY o ile pozwalają warunki gruntowe powierzchniowe jak i jakość gleby im mokrzej tym lepiej sondy pionowe do 30m gł nie wymagaja pozwlweń powyżej tak no i koszt ogromny ja robię u siebi wstępnie kolektor poziomy ( a ma piach i łupki ;( ) i wchodze do kotlowni rurami i czkam na jakies pieniązki od ....... to sie opłaca ale ... trzeba wziąc wszystkie czynniki za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 04.01.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Modlniczka To niedaleko ode mnie, być może to nawet ci sami skur* co u mnie... Zgłosiłeś na policję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.01.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 1, kopiemy na granicy 1,5-1,8m w głąb matki ziemi Najlepszy Polski Hydrauliku! Instalujesz pompy ciepła profesjonalnie, czy wynająłeś firmę która robi to u Ciebie? Nasz kierbud też nam poleca ten rodzaj ogrzewania, ale mówił o kopaniu 4 otworów wokół domu (dom: 15,70 x 9,5 m), na głębokość... ok. 50 m, a więc koszt byłby ogromny i nie wiem czy w rezultacie opłacalny. Podpowiedz coś Sloneczko Ty piszesz o pompach pobierajacych cieplo w wody (2 otwory do pobierania wody i 2 do zrzutu) a rafal pisze o poborze ciepla z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 04.01.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 ja robię u siebi wstępnie kolektor poziomy ( a ma piach i łupki ;( ) i wchodze do kotlowni rurami i czkam na jakies pieniązki od ....... Na ile szacujesz koszt samego wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 04.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 No to wygląda na to że warto się poważnie zastanowić nad pompą - oczywiście pod warunkiem dofinansowania (inaczej nie ma raczej możliwości finansowych). Jeśli faktycznie jest szansa na jakieś środki to jestem w kontakcie z kilkoma osobami które zamierzają się w tym sezonie budować w Łazach i myślę że można by ich zainteresowaćtematem Witam wszystkich w Nowym Roku Ja tez jestem baaardzo zainteresowana pompa ciepla - gazownia wystawila nam zachecajaca cene niecale 12tys za przylaczenie wiec rozgladamy sie za jakas alternatywa. Czy ktos z Was ma to cudo juz zainstalowane? Jak wrazenia po zimie? Moj maz twierdzi ze to nie moze dzialac chociaz perspektywa uniezaleznienia sie od naszych wschodnich sasiadow jest dla niego bardzo kuszaca Buduje w gminie Mogilany - tam chyba nie ma zadnych inicjatyw "proeko..."? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.01.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Czy ktos z Was ma to cudo juz zainstalowane? Trzeba by się wczytać jeszcze raz i jeszcz raz w Dziennik Budowy Jagusiowego Podrzutka: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=13632/, (co zresztą jest nieustającą przyjemnością) Jagna ma zainstalowaną pompę ciepła, ale dawno u Niej nie byłam (w Dzienniku znaczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 05.01.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Co tu tak pusto ? Wyżalę się: jeden potencjalny wykonawca, po 3 tygodniach trzymania projektu i kilku telefonach w końcu stwierdził, że gość który robi im wyceny jest w szpitalu, a drugi coś tam, coś tam i nie wycenią mi za ile mogą dom postawić No, żesz q..., nie wiedzieli tego 3 tygodnie temu? Szlag mnie trafia, ale szukam dalej Drugą wycenę miałem mieć wczoraj..... może będę miał w poniedziałek..... A pozwolenie architekt obiecał gdzieś na początku marca..... zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 05.01.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Witam wszystkich w piątkowe popołudnie Czy ktoś z GK może podzielić się informacją: Jak długo czekaliście po podpisaniu umowy o przyłączenie w ENIONIE do czasu gdy odezwał się do was wykonawca przyłącza po przetargu? -- PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 05.01.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Z końcem pażdziernika podpisałem umowę (2000r), a na koniec grudnia przyłącz był gotowy. W międzyczasie był przetarg, ale z racji niewielkiego kosztu, oferent był jeden, rozmawialem z nim przed przetargiem i wszystko ustaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 05.01.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Witam wszystkich w piątkowe popołudnie Czy ktoś z GK może podzielić się informacją: Jak długo czekaliście po podpisaniu umowy o przyłączenie w ENIONIE do czasu gdy odezwał się do was wykonawca przyłącza po przetargu? -- Pozdrawiam Grzesiek Witam . To teraz musi być przetarg na wykonawcę przyłącza energetycznego? Chyba jestem zupełnie do tyłu w tych sprawach . Napiszcie jak to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 05.01.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Teraz procedura przyłącza energetycznego wygląda tak: 1. Bierzesz warunki przyłączenia + pozwolenie na budowę (prawomocne) + kilka innych papierków jak mapki, uzgodnienia w ZUDP itp. 2. Podpisujesz w ENIONie umowę o przyłączenie do sieci. 3. ENION ogłasza przetarg nieograniczony (niepubliczny) i jakaś firma decyduje się wykonać Twoje przyłącze. 4. Czekasz aż się zgłoszą do Ciebie żeby ustalić termin wykonania, itp. Ja już czekam 1,5 miesiąca od podpisania tej umowy - były już 2 przetargi (to można zobaczyć na ich stronie www) ogłoszone ale w żadnym mnie nie było dlatego zapodałem pytanie na forum ile to mniej więcej trwa. --Pozdrawiam,Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 05.01.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Teraz procedura przyłącza energetycznego wygląda tak: 1. Bierzesz warunki przyłączenia + pozwolenie na budowę (prawomocne) + kilka innych papierków jak mapki, uzgodnienia w ZUDP itp. 2. Podpisujesz w ENIONie umowę o przyłączenie do sieci. 3. ENION ogłasza przetarg nieograniczony (niepubliczny) i jakaś firma decyduje się wykonać Twoje przyłącze. 4. Czekasz aż się zgłoszą do Ciebie żeby ustalić termin wykonania, itp. Ja już czekam 1,5 miesiąca od podpisania tej umowy - były już 2 przetargi (to można zobaczyć na ich stronie www) ogłoszone ale w żadnym mnie nie było dlatego zapodałem pytanie na forum ile to mniej więcej trwa. --Pozdrawiam,Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts