Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki "kaszojadek" za opinie w kwestii okien.

Co do ich funkcji antywlamaniowych, to rzeczywiscie, slyszalam opinie kilku osob, iz zasadnosc montowania duzej ilosci tzw. "grzybkow", szyb antywlamaniowych, etc. jest dyskusyjna, bo zlodzieje opanowali techniki wchodzenia do domow i jesli cos stawia im opor, to po prostu niszcza to bezwzglednie. Poniewaz pierwsza ekipa, ktora ma wejsc, po zamknieciu domu sa elektrycy (jeden moj dobry znajomy), od razu, pierwsza rzecza, ktora zamontuja bedzie system alamowy i kamery na zewnatrz. Od razu podlacze sie pod monitoring jakiejs agencji ochrony. Nie ma innego wyjscia! Niestety, budowa nie jest ogrodzona i bardzo sie boje wizyty nieproszonych gosci.

Choc bezposrednio sasiaduje z prokuratorem, sama tez wykonujac zawod prawniczy, ale czy to pelni funkcje odstraszajace. Watpie. Raczej wrecz przeciwnie. Nie wiem, czy jest jakis nowy "zlodziejski trend", ale sposrod moich znajomych, ktorzy sie budowali lub buduja, 70% mialo wizyte lub wizyty zlodziei. Jedna z sytuacji przerazila mnie najbardziej: przyjaciolka na noc zamykala w domu dwa owczarki niemieckie; zlodzieje otuli psy strychnina; nie dosc, ze ukradli prawie wszystko, to jeszcze lomami poniszczyli parkiety, a koniec koncow zsikali sie w salonie, do kominka...

A co do okien, to zrobie jeszcze dwie, trzy wyceny i musze podjac decyzje, bo czas mnie goni. Juz wiem, ze beda to okna drewnopodobne, z tzw. "wkladka cieplna" w ramie. Ze cztery "grzybki" musze dac, bo jednak az strach sie bac, co sie teraz dzieje, no i zaraz wstawiam alarm. Strzezonego... itd.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie (szczegolnie "kaszojadka") i zycze powodzenia w najrozniejszych budowlanych bojach!

G.

Czolem Grupie Krakowskiej!

pozwolcie, ze dolacze do Was i w kilku slowach przedstawie moja budowe. Buduje w okolicy Niepolomic dom 420m2 na dzialeczce 87-arowej. W sezonie budowlanym 2006r postawilam stan surowy otwarty. Jestem wlasnie na etapie wyboru okien i drzwi wejsciowych, czyli - ogolnie - zamykania domu. Zdecydowalam sie na okna pcv, drewnopodobne, ale co do firmy i opcji wyposazenia okien, to ciagle nie moge sie zdecydowac... Prosze o Wasze opinie o dwoch firmach produkujacych okna z pcv: oknoplus http://www.oknoplus.com.pl/ i ms http://www.ms.pl/index.php/pl/home/

Chyba zdecyduje sie na profil Salamander D3. Baaardzo mi sie podoba!

Moze ktos ma okna z profilami D3 Salamander? Moze ktos moglby rowniez polecic firme produkcyjna oraz napisac, na jakie opcje okien zdecydowala/ -l sie we wlasnym domu (np. antywlamaniowe, potrojne szyby, etc.). Bede szczerze wdzieczna za Wasze opinie!

Pozdrawiam serdecznie,

G

Właśnie się przymierzam do kupna okien i wstepnie po rozeznaniu wybrałem Salamander D3 firmy oknoplus czy oknosystem - jakoś tak.

natomiast przedewszystkim decyduję sie na rolety antywłamaniowe nie na szyby antywłamaniowe.

Jeśli coś ma chronić moim zdaniem przed włamaniem - to nie szyba a roleta antywłamaniowa. Drożej ale skuteczniej - moim zdaniem

No i oczywiście alarm podłączony do ochrony .

ten Salamander D3 - wyposażenie awangarda 3d ma jedną wade - wyszło cenowo praktycznie podobnie jak dla okien drewnianych. co oznacza, ze jak na pcv to baaaaaaaaaardzo drogo. na razie nie do przyjęcia.

ale moze coś urwę. - zobaczymy

Galain

mam MS, radzęi zwrócić ( nie tylko przy MS ) uwagę na liczbę zawiasów w drzwiach balkonowych czy są 3 czy 4 ja mam 2 i jest za mało jeśli chodzi o szczelność (regulacja nie zawsze to załatwi) Dobrym pomysłem do łazienki są szyby piaskowane czy mleczne (odpadaja firanki itp.- bardzo praktyczne). Mam tez klamki na przycisk i przy dzieciach się to sprawdza)

Jeśli coś ma chronić moim zdaniem przed włamaniem - to nie szyba a roleta antywłamaniowa. Drożej ale skuteczniej - moim zdaniem

Roleta daje podobny efekt jak okno antywłamaniowe, tyle że dłuższy - opóźnia włamanie, ale przed nim nie zabezpiecza. No i po włamaniu jest do wymiany - często razem z fragmentem tynku i ocieplenia...

Natomiast w stosunku do okien antywłamaniowych roleta ma dwie wady:

- spuszczone rolety to sygnał, że nikogo nie ma w domu - chyba że zainwestujesz w automatykę i sterowanie roletami podczas nieobecności.

- osobiście znam dwa przypadki, gdzie włamywacze rozpruli roletę poprzez wyłamanie jej od dołu, weszli do domu i nawet nie musieli używać latarki: zapalili wszystkie światła bo spuszczone rolety zabezpieczały ich przed wścibskimi spojrzeniami :)

pozdr

Mam pytanko do znawców: z czego budowac dom: z porotherm-u 30 czy z betonu komórkowego? Co taniej, co lepiej (co jest cieplejsze)?

Prosze o pomoc!!

Jak słusznie napisał lakk, jest to pytanie na które nie ma odpowiedzi...

Każda technologia ma swoich zwolenników i przeciwników.

Sam musisz wybrać.

Ja mam ściany 29 cm z MAKSa (jeżeli chcesz poznać motywy wyboru, to żeby nie zanudzac reszty forum mogę Ci napisac na priva).

Jeżeli POROTHERM, to miej tylko świadomość że uzyskanie parametrów cieplnych którymi reklamuje się producent, jest dość trudne - wymaga zarówno dobrej ekipy murarskiej, jak i specjalnej zaprawy. A i tak mimo zachowania reżimów wykonawczych zdarzyło się, że czterdziestka z POROTHERMU wymagała porządnego docieplenia (które sfinansował producent, bo nie był w stanie wykazać błędów wykonania, a parametry cieplne nie były dotrzymane).

pozdr

Witamy w Nowym Roku

Mamy pytanie

Zdecydowalismy się na okna drewniane. Jest tylko jeden problem. Oczywiscie w warunkach złodziejstwa w Polsce musimy je zamontować przed hydraulikiem, elektrykiem i tynkami. Nasluchaliśmy sie troche o odkształcaniu sie okien po wykonaniu tynków. Czy mieliście jakieś przygody z tym związane, prosimy o rady

pozdrawiamy

Ten temat poruszany był tu setki razy, ile osób, tyle zdań. Każdy materiał ma swoje zalety i wady, sam musisz zdecydować. Ja budowałem z Maxa na pióro- wpust.

Lakk a nie masz problemów z tym połączeniem pióro-wpust bo ja słyszałem że to tylko przyspiesza murowanie ściany ale nie jest tak szczelne jak na zaprawie?

Z polecenia, ale............. :evil:

Mam obawy co do takich z ogłoszenia -bo to zupełna niewiadoma ,ale ci z polecenia to już inna sprawa i różnie pewnie z nimi bywa.

Najbardziej zależałoby mi na kierowniku ,który czasem zerknie na to co dzieje się na budowie -tylko skąd takiego wziąć ?

W życiu lubię jasne sytuacje np. płacę tyle i tyle, ale wiem co za to otrzymam .

Chciałabym zastosować to na budowie -czy mi się uda ? :roll:

Przymierzałem się do okna Salamander 3d ale musiałbym na moje 25m2 okien wybulić 22 tys, wiec jednak chyba skończy się na oknoplaście (wychodzi mi 15 tys szyba P2 5-cio komorowe i klasa WK2.

też są w porządku.

Pewne problemy mam z roletami w rosądnej cenie. sory, ale nie wybule 15 kpln za rolety z napędem. Wole zasłonki w oknach są tańsze.

A największy jak na razie problem powstal ze znalezieniem dzwi garażowych - segmentowych wymiar 4350x2700 w normalnej cenie.

Moze mozecie kogoś polecić oprócz hormana i wiśniowskiego?

dajcie namiary jak macie.